ΔΙΕΘΝΗ

Ενα δισεκατομμύριο ταξίδια σε όλο τον κόσμο -Πού πάνε οι τουρίστες και γιατί

ενα-δισεκατομμύριο-ταξίδια-σε-όλο-τον-185802

Πώς είναι η εμπειρία ενός ταξιδιού στο εξωτερικό; Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να δώσουν αυτή την απάντηση γιατί το δοκίμασαν πέρυσι. Τόσοι είναι οι τουρίστες που βρέθηκαν σε κάποια άλλη χώρα το 2013, ενισχύοντας την τεράστια παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού που αποδίδει 3,8 δισεκατομμύρια την ημέρα.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Ευρώπη, συγκεντρώνοντας 563 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το BBC σε σχετικό ρεπορτάζ. Κάτι που σημαίνει ότι δέχεται πάνω από το μισό παγκόσμιο «κύμα» τουρισμού, ενώ όσοι ταξιδεύουν προς αυτήν είναι περισσότεροι από τους κατοίκους της ηπείρου. Ακολουθεί η Ασία με την Ωκεανία (248 εκατ. επισκέπτες), η Αμερική (168 εκατ.), η Αφρική (56 εκατ.) και η Μέση Ανατολή (52 εκατ.).

Το 2012, μόνο η Γαλλία δέχθηκε 83 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι την έκαναν τη χώρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί που συνεισφέρουν με τον τρόπο τους σε αυτή την τεράστια παγκόσμια βιομηχανία. Οι ταξιδιώτες που κάνουν διακοπές είναι η πλειονότητα των τουριστών- αποτελούν το 52%- ενώ το 27% ταξιδεύει για να δει φίλους και συγγενείς ή για ιατρικούς και θρησκευτικούς λόγους και άλλο ένα 14% αποτελούν τα επιχειρηματικά ή επαγγελματικά ταξίδια.

Μόνο πέρυσι, η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού απέφερε 1,4 τρισεκατομμύρια έσοδα. Κάτι που μεταφράζεται σε 3,8 δισ. την ημέρα. Εκείνοι που είναι πρωταθλητές σε αυτό τον τομέα είναι οι Κινέζοι, που ταξιδεύοντας ξόδεψαν 129 δισεκατομμύρια. Ομως, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα (91%) τα ταξίδια τους ήταν σε κοντινούς προορισμούς, παραμένοντας στην Ασία.

Συνήθεια που βοήθησε την Μπανγκόκ να αναδειχθεί στην πόλη που δέχθηκε τους περισσότερους επισκέπτες την περασμένη χρονιά, με το Παρίσι και το Λονδίνο να ακολουθούν. Και βέβαια τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια γίνονται με αεροπλάνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι «πέταξαν», ενώ χρειάστηκαν 36,4 εκατομμύρια πτήσεις για να τους μεταφέρουν.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου