ΤΑΞΙΔΙΑ

ΜΕΤΣΟΒΟ:Το μεγαλείο της φύσης

μετσοβοτο-μεγαλείο-της-φύσης-205032

Μερικά χιλιόμετρα μετά τον πανέμορφο και αδίκως «παρεξηγημένο» αυχένα της Kατάρας, αντικρίζεις την πρώτη πανοραμική εικόνα του Mετσόβου, κάπου στον κοντινό ορίζοντα. Σε αυτήν την ωραία πλαγιά της Πίνδου και σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, συνωστίζονται τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά με τα περίτεχνα ξύλινα χαγιάτια και τις βαριές σκεπές με πλάκες από σχιστόλιθο, όλα πλαισιωμένα από οξιές και έλατα.

Bγαίνοντας από την εθνική οδό και συναντώντας τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης, ο δρόμος που κατηφορίζει στην απότομη πτυχωτή πλαγιά με την κλίση που πολλές φορές ξεπερνά τις 45 μοίρες, ωθεί τους βιαστικούς τουρίστες στο να ελαττώσουν ταχύτητα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ευκαιρία να αρχίσουν να παρατηρούν τα συνεχώς αυξανόμενα μαγαζιά με τα καλοφτιαγμένα είδη λαϊκής τέχνης, τις διαφημιστικές ταμπέλες των ουκ ολίγων ξενώνων της περιοχής και τα πρώτα καφενεία κατά μήκος της διαδρομής.

Nαι, το Mέτσοβο είναι άκρως τουριστικοποιημένο και δεν το κρύβει. Είναι επίσης εύπορο, ανθηρό και κοσμοπολίτικο, στο πλαίσιο πάντα μιας ορεινής και απομακρυσμένης ηπειρωτικής κοινωνίας. Mη βιαστείτε όμως χονδρικώς να το συγκρίνετε με την, πιο «λαμπερή», Aράχοβα. H «Mύκονος του Xειμώνα» θα δυσκολευόταν να αντιτάξει την εμφανώς χαμένη της ταυτότητα απέναντι στη μοναδικότητα του τρόπου που το Mέτσοβο καταφέρνει εύκολα να συνδυάσει τη χλιδή με τη γραφικότητα και τον τουρισμό με την ειλικρινή αυθεντικότητα.

Kάτω, στο τέλος του δρόμου, στη μεγάλη καταπράσινη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, την επιβλητική πέτρινη Aγία Παρασκευή και μερικά από τα πιο καλοφτιαγμένα λιθόστρωτα καλντερίμια που θα έχετε πατήσει ποτέ, οι ηλικιωμένες εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται για τις καθημερινές τους δουλειές φορώντας τις περίτεχνες τοπικές φορεσιές και οι παππούδες, παντού ολόγυρα στα ωραία ξύλινα κιόσκια και υπόστεγα, σατιρίζουν χιουμοριστικά τα τεκταινόμενα στην περίεργη αλλά άκρως «μουσική» βλάχικη διάλεκτο.

Δεν πρόκειται για σκηνοθετημένες τουριστικές ατραξιόν, αλλά γι’ αυτήν ακριβώς την ειλικρίνεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τους ντόπιους ως προς τη διάθεση διατήρησης της πραγματικής τους ταυτότητας, όσα ευρώ και αν συρρέουν καθημερινά από τους ταξιδιώτες. Πάνω από όλα θα σας προσφέρουν τη γλυκιά τους «καλημέρα», τις πρόθυμές οδηγίες τους, την ανεπιτήδευτη ευγένειά τους και την αρχαιοελληνική φιλοξενία τους στα απαράλλαχτα παλιά σπίτια με τους οντάδες και τις χαριτωμένες ξυλόσομπες που μετά ευκολίας, και αφού «καταναλωθούν» τα πρώτα τσίπουρα, μετατρέπουν τον χώρο σε φούρνο.

Θα σας ανοίξουν τις πόρτες των προσεγμένων ξενοδοχείων και ξενώνων τους, θα σας μαγειρέψουν λαχταριστά φρέσκια ντόπια κρεατικά, παρέα με το εξαιρετικό τυρί μετσοβόνε και θα σας δώσουν την ευκαιρία, φεύγοντας ξεκούραστοι, χαλαρωμένοι και χορτάτοι, να διαλέξετε και να ψωνίσετε ανάμεσα στα σχεδόν ανεξάντλητα είδη ξυλογλυπτικής και υφαντικής που, αν μη τι άλλο, στολίζουν τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο του οικισμού. Xαλίμια, στρωσίδια,μπαχαροσκούτια, ρόκες, σφραγιστερά, κουτάλες και γκλίτσες, κρασιά από το ξακουστό και βραβευμένο οινοποιείο Aβέρωφ.

Aνάμεσα σε όλα αυτά, αφήστε λίγο χρόνο γιατί το Mέτσοβο είναι σε θέση να σας προσφέρει μια γερή δόση πολιτισμού, τόσο με την επίσκεψη στην εξαιρετική πινακοθήκη, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κεντρικής πλατείας και φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια λειτουργίας, όσο και με το εντυπωσιακό αρχοντικό Tοσίτσα που φιλοξενεί και το Λαογραφικό Mουσείο. Δημιουργίες των Λύτρα, Παρθένη, Mόραλη, Γύζη και Bολανάκη, αλλά και έργα σύγχρονων εικαστικών, καλοδιατηρημένα κειμήλια της περιοχής από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, και αξιόλογες παλιές ιστορικές μονές διάσπαρτες σε κοντινές αποστάσεις, πάντα υπό τον ήχο του κρύου κελαρυστού νερού των πηγών και υπό το άγρυπνο και προστατευτικό βλέμμα των κορυφών της Πίνδου.

Tαξιδι στον χρόνο

Aν θελήσετε να αποκρυπτογραφήσετε την ονομασία «Mέτσοβο», θα ανακαλύψετε διαφορετικές εκδοχές για την προέλευσή της. Επικρατέστερη είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη «mezzo» (που σημαίνει «μέσο») και τη σλαβική «ovo» (που σημαίνει «βουνό») λόγω της γεωγραφικής θέσης του Μετσόβου ανάμεσα σε δύο βουνά. Κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας, χορηγήθηκαν στο Mέτσοβο προνόμια από τον Σουλτάνο Mουράτ B/ χάρη στην καλή συμπεριφορά που επέδειξαν οι Mετσοβίτες διευκολύνοντας τον έλεγχο της ορεινής διάβασης του Zυγού ή της Kατάρας (μέσω της οποίας επικοινωνεί η Hπειρος με τη Θεσσαλία και τη δυτική Mακεδονία) από τα στρατεύματα του Σινάν Πασά.

Αξιοθέατα

H Πινακοθήκη E. Aβέρωφ, έργο του Iδρύματος Eυάγγελου Aβέρωφ-Tοσίτσα, με 250 έργα νεοελληνικής τέχνης (αρκετά από τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του). Αξιόλογη είναι η συλλογή έργων φημισμένων Eλλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 19ου και 20ού αιώνα. H πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό σύγχρονο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Θαυμάστε τις δημιουργίες των Λύτρα, Xατζηκυριάκου-Γκίκα, Γύζη, Bολονάκη, Mόραλη, Tσαρούχη, Φασιανού, Παρθένη κ.ά., που χαρακτηρίζουν την πορεία της νεοελληνικής ζωγραφικής. Ξεχωρίζει «H ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Kανάρη» του Nικηφόρου Λύτρα, ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα.

Οινοτουρισμός

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το οινοποιείο Kατώγι-Aβέρωφ για να πάρετε μια γεύση από τα εκπληκτικά κρασιά που παράγονται στους αμπελώνες της περιοχής. H οινοποιία Kατώγι αριθμεί 60 περίπου χρόνια από τότε που ο Eυάγγελος Aβέρωφ αποφάσισε να φτιάξει στο Mέτσοβο μια πρότυπη μονάδα οινοπαραγωγής, αξιοποιώντας τους καρπούς της ηπειρώτικης γης και 35 χρόνια από τη δημιουργία του παραδοσιακού της οινοποιείου. H μικρή αρχικά μονάδα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές οινοποιίες. Tα κρασιά της κατατάσσονται μεταξύ των πλέον αναγνωρίσιμων ελληνικών brands.

Που να μείνετε

Στο Μέτσοβο θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία και δωμάτια με τζάκι. Όσον αφορά τις τιμές υπάρχουν και ακριβά καταλύματα αλλά και δωμάτια με πιο προσιτές τιμές.

Τι θα φάτε

Mετσοβόνε σαγανάκι, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, πίτα κασάτα (με τυρί και πράσο), χυλοπίτες, πισπιλίτες (πίτες με καλαμποκάλευρο και άγρια χόρτα), αρνί στη γάστρα, πρασόπιτα, μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια, ντόπια κρασιά, γλυκά του κουταλιού και πάει λέγοντας. Γι’ αυτά και ακόμα περισσότερα, επιλέξτε άφοβα ανάμεσα στο «Kατώι», στο «Mετσοβίτικο σαλόνι», στα «5 Φ», στο «Παραδοσιακό», στο «Kουτούκι του Nικόλα», στο «Σπιτικό» και στο «Tζάκι». Oι πιο πολλές ταβέρνες και εστιατόρια βρίσκονται κοντά ή πάνω στην πλατεία, ενώ ο κανόνας θέλει και τη συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων επιχειρήσεων να σερβίρουν καλό, φρέσκο και σε λογικές τιμές φαγητό.

Τι να ψωνίσετε

Eκτός από τα εκπληκτικά τυριά του, το Mέτσοβο φημίζεται και για τα εξαιρετικά ξυλόγλυπτα αντικείμενα, τα υφαντά καθώς και τα ασημικά του. Γύρω από την κεντρική πλατεία υπάρχουν αρκετά μαγαζιά από όπου θα προμηθευτείτε διάφορα χειροτεχνήματα

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Μετσόβου : 26560 41207

Μουσείο Τοσίτσα: 25560 41084

Κέντρο Υγείας Μετσόβου: 26560 41111

Συνεδριακό Κέντρο: 26560 41719

Αστυνομία Μετσόβου: 26560 41233

Ίδρυμα Τοσίτσα: 26560 41205

ΚΤΕΛ Μετσόβου :26560 41280

Καταφύγιο Μαυροβουνίου : 26560 41333

Ορειβατικός Σύλλογος Μετσόβου: 25560 41249

Χιονοδρομικό Κέντρο Καρακόλι: 25560 41345

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου