ΤΑΞΙΔΙΑ

Τα πέντε μέρη της Ελλάδας όπου το Πάσχα αποτελεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία -Οι απόλυτοι προορισμοί [εικόνες]

τα-πέντε-μέρη-της-ελλάδας-όπου-το-πάσχα-298796

Καθώς απομένουν λιγότερο από 15 ημέρες για την Μεγάλη Εβδομάδα και καθότι όλοι λίγο πολύ, ή με προορισμό το πατρικό, ή κάποιο φιλικό σπίτι, ή κάποιο ξενοδοχείο, εγκαταλείπουν την Αθήνα για κάποια πιο… ειδιλλυακή γωνιά της Ελλάδας, σήμερα παρουσιάζουμε πέντε μέρη της Ελλάδας όπου το Πάσχα γιορτάζεται με τρόπο ξεχωριστό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Σύρος -Το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού καθολικές και ορθόδοξες και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου.

Η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη.

Κέρκυρα-Για ένα Πάσχα άκρως φαντασμαγορικό

Το Πάσχα στην πανέμορφη Κέρκυρα έχει κάτι το διαφορετικό. Γιορτάζεται με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, ενώ οι φιλαρμονικές του νησιού που βρίσκονται όλες τις ημέρες εκείνες στους δρόμους προσδίδουν ένα άλλο κλίμα στους εορτασμούς που κάνει το Πάσχα πραγματικά ξεχωριστό.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης ,πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό –τους μπότηδες από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών.

Στην Κέρκυρα πάντως, το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.

Χίος για τους ατρόμητους

Το πέρασµα από το «Θάνατο στην αιώνια Ζωή» γίνεται μόνο στη Χίο και συμβολίζεται μέσω του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο. Στα Μεστά, πάλι, το βράδυ της Ανάστασης καίνε τον Ιούδα.

Υδρα εκεί όπου ο επιτάφιος μπαίνει στη Θάλασσα

Ο επιτάφιος στην Υδρα μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού.

Οσο για την ημέρα του Πάσχα, ο Ιούδας «κρεμασμένος» παραδίδεται στις φλόγες αφού πρώτα τιμωρηθεί από τα όπλα των ντόπιων.

Λεωνίδιο -Ενα φαντασμαγορικό Πάσχα

Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα του Πάσχα γίνονται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο. Την ημέρα της Ανάστασης, με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα – φαναράκια πυροδοτούνται και γενιζουν τον ουρανό. Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου