ΤΑΞΙΔΙΑ

Bloomberg: Οι πιο μαγικοί, ιστορικοί κήποι του κόσμου [εικόνες]

bloomberg-οι-πιο-μαγικοί-ιστορικοί-κήποι-του-κ-307257

Κοσμούν κάστρα, βασιλικές κατοικίες ή ακόμη και μαυσωλεία. Οι περίτεχνοι σχεδιασμοί των φυτών, τα εντυπωσιακά αγάλματα και τα συντριβάνια ή οι λιμνούλες που θαυμάζουν σε αυτά οι επισκέπτες, διαμορφώνουν την εικόνα ενός επίγειου παράδεισου. Είναι οι πιο μαγικοί ιστορικοί κήποι του κόσμου.

Από το Ταζ Μαχάλ, ως την Αλάμπρα της Ισπανίας και από το Τίβολι έως το Κιότο της Ιαπωνίας, το Bloomberg βρήκε αυτούς τους κήπους που κόβουν την ανάσα.

Βίλα Ντ’ Εστέ,Τίβολι, Ιταλία

Οταν απέτυχε να γίνει Πάπας, το 1550, ο Καρδινάλιος Ιππόλυτος έγινε ηγεμόνας του Τίβολι. Αποφάσισε να δημιουργήσει μία βίλα και κήπους που θα ξεπερνούσαν ό,τι υπήρχε στη Ρώμη. Είναι γεμάτοι αγάλματα, αλλά ξεχωρίζουν για τα κανάλια, τις λίμνες και τα πολλά συντριβάνια τους. Ενα από αυτά καταβρέχει τους ανυποψίαστους επισκέπτες κατά διαστήματα.

Αλάμπρα και Χενεραλίφε, Γρανάδα, Ισπανία

Το 1238, όταν η Ισπανία βρισκόταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία, χτίστηκαν οι βασιλικές κατοικίες της Αλάμπρα και τις Χενεραλίφε, με τους κήπους να φτάνουν στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα. Θεωρείται κόσμημα της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής, με συμμετρικά φυτά και τα συντριβάνια που ξεφυτρώνουν παντού.

Chateau Vaux-Le-Viscomte, Μενσί, Γαλλία

Το 1650 ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Νικολά Φουκέ, προσέλαβε έναν αρχιτέκτονα, έναν ζωγράφο και έναν αρχιτέκτονα ανοιχτού χώρου για να δημιουργήσουν μία ιδιωτική κατοικία έξω από το Παρίσι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αριστούργημα αισθητικής, με τους κήπους να το εξυψώνουν ακόμη περισσότερο.

Rock Garden, Κιότο, Ιαπωνία

Αν και υπάρχει διχογνωμία για το πότε δημιουργήθηκε -το 15ο ή το 16ο αιώνα- αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κήπους του είδους στην Ιαπωνία. Βρίσκεται σε ένα μικρό βουδιστικό ναό και συγκλονίζει με την απλότητά του. Οι επισκέπτες δεν περπατάνε ανάεσα στους 15 βράχους του, αλλά θαυμάζουν το τοπίο από μία ξύλινη πλατφόρμα.

Humble Administrator’s Garden, Σουζού, Κίνα

Η περιοχή υπήρξε φημισμένο εμπορικό κέντρο για εκατοντάδες χρόνια και από το 10ο αιώνα είναι διάσημη για τους κήπους της. Εννέα από αυτούς, δημιουργημένοι από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα, αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο συγκεκριμένος είναι ο μεγαλύτερος και πιο γνωστός.

Paleis Het Loo, Απελντοορν, Ολλανδία

Το παλάτι αποκαλείται συχνά «μικρές Βερσαλίες», αν και όταν δημιουργήθηκε στόχος ήταν ένα κυνηγετικό καταφύγιο.

Rousham Park, Οξφορντσάιρ, Βρετανία

Από τα πιο καλά διατηρημένα δείγματα της πρώιμης περιόδου της αγγλικής αρχιτεκτονικής κήπων. Τα μονοπάτια του που οδηγούν σε μικροσκοπικούς ναούς όπου υπάρχουν αγάλματα αρχαίων θεών.

Ταζ Μαχάλ, Αγκρα, Ινδία

Το φημισμένο μαυσωλείο, που δημιουργήθηκε το 1631 για την τρίτη σύζυγο του αυτοκράτορα, χρειάστηκε 22 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι περίτεχνοι κήποι του άλλαξαν κατά τη διάρκεια ανακαίνισης που έγινε στις αρχές του 1900 από Βρετανούς, αλλά διατηρήθηκε το αρχικό τους ύφος.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου