ΤΑΞΙΔΙΑ

Νάξος- Το νησί όπου τρέχουν λάτρεις της γιόγκα, του καγιάκ και της αστρολογίας [εικόνες]

νάξος-το-νησί-όπου-τρέχουν-λάτρεις-της-329966

Αμέτρητες γωνιές με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, αμμώδεις παραλίες με θίνες και κέδρους, αρχαίοι ναοί γεμάτοι μυστικά, πύργοι και κάστρα βρίσκονται όλα σε αφθονία στη Νάξο, το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων.

Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι η Χώρα, με τα μνημεία να μιλούν από μόνα τους για το λαμπρό παρελθόν της. Πιο χαρακτηριστικό η “Πορτάρα”, το επιβλητικό πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στο νησάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν “Παλάτια”, μέρος που χαρίζει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Στο λόφο που αποτελεί τη φυσική ακρόπολη της Χώρας, ο Μάρκος Σανούδος έχτισε το 1207 το κάστρο του. Ο μεσαιωνικός οικισμός του κάστρου αποτέλεσε τον τόπο κατοικίας, αλλά και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών κατακτητών.

“Η Νάξος μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις όλων των τουριστών. Έχουμε γκρουπ Γερμανών επισκεπτών που κάνουν γιόγκα, Ελβετών που ασχολούνται με καγιάκ, Ιρλανδών γεωλόγων και Γάλλων αστρολόγων. Είναι πολλοί οι ξένοι πεζοπόροι, κυρίως Γερμανοί, Άγγλοι, Σκανδιναβοί, καθώς το νησί έχει αμέτρητα μονοπάτια τα οποία καλούν τους ενδιαφερόμενους να τα ανακαλύψουν τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες” ανέφερε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός.

Εκτός από τη Χώρα τους επισκέπτες τους μαγεύουν τα δεκάδες χωριά του νησιού. Η Απείρανθος, με τον εντυπωσιακό πύργο του Ζευγώλη, ξεχωρίζει στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς οι κάτοικοί της ήρθαν από τα ορεινά χωριά της Κρήτης τον 17ο αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι οικισμοί Μουτσούνα, Φιλότι, Χαλκί, Γαλήνη και Καλόξυλος.

Στα “ατού” του νησιού είναι οι τρεις γιγάντιοι και ημιτελείς κούροι. Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος, με μήκος σχεδόν δέκα μέτρα, ο δεύτερος που βρίσκεται στο Φλεριό έχει μήκος 6,5 μέτρα και είναι “ξαπλωμένος” στο έδαφος μέσα σε ένα χωράφι, ενώ ο τρίτος είναι σε μέρος με δύσκολη πρόσβαση.

Ένας ολομάρμαρος ναός που ανεγέρθηκε για τη λατρεία της θεάς Δήμητρας, λίγα χιλιόμετρα μετά το Σαγκρί, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία κτίσματα της Νάξου. Τη “σφραγίδα” του στην ανάδειξη και αξιοποίηση αρκετών μνημείων του νησιού έβαλε ο ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης.

Και από τα αρχαία και τον φημισμένο Ζα, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, οι επισκέπτες μπορούν σε λίγη ώρα να μεταβούν στις παραλίες, που εκτείνονται σε 17 χιλιόμετρα. Ακτές ιδανικές για κολύμπι, ψάρεμα αλλά και για σερφ, ενώ για τους φίλους των στεριανών δραστηριοτήτων η μορφολογία του νησιού είναι ιδανική για mountain bike και ιππασία.

Η Νάξος φημίζεται για τα τυριά της, το ξινότυρο, τη μυζήθρα, το κεφαλοτύρι με τη μοναδική γεύση. Τα γλυκά του κουταλιού, το λικέρ κίτρο και το παραδοσιακό κυδωνόπαστο. Ένα νησί που φαίνεται πως περιλαμβάνει τα πάντα και γι αυτό “ψηφίζεται” σταθερά από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Πηγή Αναστασία Καρυπίδου, ΑΠΕ

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου