Βολιώτης παρατηρητής ρατσισμού

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-01, 14:36:05
Βολιώτης  παρατηρητής ρατσισμού

Ο Αντώνης Δαλούκας με την ΟΥΕΦΑ στο Euro 2012

Συντονισμένες κινήσεις κάνει η ΟΥΕΦΑ ενόψει του Euro 2012, προκειμένου να προστατεύσει το προϊόν της και να εξαλείψει τα οποιαδήποτε κρούσματα ρατσισμού στις κερκίδες των γηπέδων της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Εξάλλου τα μηνύματα που παίρνουν οι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ είναι αρνητικά, καθώς υπάρχει φόβος εξτρεμιστικά στοιχεία να δημιουργήσουν προβλήματα με τη ρατσιστική συμπεριφορά τους στους αγώνες.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφασίσει να ορίσει παρατηρητές ρατσισμού, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση και λεπτομερή καταγραφή των όσων θα διεξάγονται στις εξέδρες των γηπέδων. Έχει επιλεγεί ένας παρατηρητής από κάθε χώρα, ικανός να αντιλαμβάνεται τόσο τα άμεσα ρατσιστικά μηνύματα, όπως πανό, συνθήματα, μπλουζάκια και άλλα, αλλά και τα έμμεσα, όπως συμβολισμούς, παραπομπές, κωδικοποιημένα συνθήματα και άλλα.

Παράλληλα, οι παρατηρητές θα έχουν το νου τους σε fora οργανωμένων οπαδών Εθνικών ομάδων, καθώς αποτελεί συχνό φαινόμενο μαζικές κινήσεις ή αντιδράσεις να προαναγγέλλονται σε διαδικτυακούς τόπους. Μετά από κάθε ματς, οι παρατηρητές θα συντάσσουν μία σύντομη αναφορά, η οποία θα περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή για κάθε είδους ρατσιστικό, νεοναζιστικό, εξτρεμιστικό λόγο. Στόχος είναι σε κάθε γήπεδο να υπάρχουν δύο άνθρωποι, ένας για κάθε ομάδα.

Οι αναφορές θα περνούν από τη συντονιστική επιτροπή της FARE και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στην UEFA. Οι επικεφαλής έχουν τονίσει στους παρατηρητές ότι δεν αρκεί η απλή αποστασιοποιημένη καταγραφή, αλλά θα χρειαστεί και η προσωπική τους εμπειρία από την οπαδική κουλτούρα του εκάστοτε κομματιού της εξέδρας, ενώ θα υπάρχει ένα κοινό πρωτόκολλο το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από όλους.

Ουσιαστικά, θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλες τις ζώνες του γηπέδου, να καταγράφουν και να φωτογραφίζουν. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα τιμωρίας. Είναι θέμα πρόληψης και ενημέρωσης και η UEFA, η οποία φοβάται πολύ το φετινό Euro που αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για αυτήν, θέλει να έχει όλα τα δεδομένα προκειμένου να συντονίσει τη μελλοντική της δράση.

Από ελληνικής πλευράς, επιλέχθηκε ο Βολιώτης Αντώνης Δαλούκας, που είναι βοηθός διαιτητή στη Football League και φυσικά διευθύνει και ματς της τοπικής ΕΠΣΘ. Ο Βολιώτης ρέφερι, εκτός του ότι αποτελεί έναν πολύ αξιόπιστο συνομιλητή για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αποτελεί εμπνευστή της ελληνικής οργάνωσης foul, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και με μότο «μία μπάλα ενώνει», έχει ως στόχο την εναντίωση της στη βία και στο ρατσισμό στο ποδόσφαιρο.

Με ημερίδες, διοργανώσεις ποδοσφαιρικών event και προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου από μικρή ηλικία στην επαρχία, το foul αποτελεί μία οργάνωση που υπολογίζεται σοβαρά από τη FARE και συνεργάζεται με θεσμούς όπως η ΕΠΟ , το ΕΣΚΑΝ και ο ΠΣΑΠ.

Ο Αντώνης Δαλούκας, λοιπόν, αποτελούσε για τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας τον ιδανικό παρατηρητή. Μέσα στο Μάιο, έδωσε το παρών στη Γενική συνέλευση της FARE στη Ρώμη μαζί με εκπροσώπους 37 χωρών, όπου έλαβαν και τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει Euro και τους δόθηκαν τα σχετικά εγχειρίδια για ρατσιστικά σύμβολα.

Μέσα σε αυτά, περιλαμβάνεται και το σήμα της Χρυσής Αυγής και της Γαλάζιας Στρατιάς! Όπως έγινε γνωστό άλλωστε πρόσφατα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η ελληνική νεοναζαστική παρουσία έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον της ΕΛΑΣ, η οποία αναμένεται να δώσει... διακριτικό παρών στα γήπεδα.

Οι παρατηρητές θα λειτουργούν σε πλήρη αρμονία με την καμπάνια Respect Diversity της UEFA, με τον άμεσο συνεργάτη της, το δίκτυο FARE, καθώς και την οργάνωση Never Again, η οποία επικεντρώνεται στο ρατσισμό στη Ανατολική Ευρώπη. Με συντονισμένες κινήσεις που έχουν ξεκινήσει πριν το Euro, σκοπός της καμπάνιας είναι να «χτυπήσει» τον ρατσισμό και τις διακρίσεις μέσω της σωστής ενημέρωσης.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=