ΤΟΠΙΚΟ

Ο πόλεμος, ο κορονοϊός και ο Αυγενάκης!

ο-πόλεμος-ο-κορονοϊός-και-ο-αυγενάκης-860951

Χωρίς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο περνούν τα Σαββατοκύριακα μετά την απόφαση της ΕΠΣΘ να αναστείλει το πρωτάθλημα λόγω μη εγγραφής όλων των σωματείων στο μητρώο και την εγκύκλιο Αυγενάκη, που απαγορεύει τη συμμετοχή τους και την χρησιμοποίηση δημόσιων αθλητικών χώρων!

Ενώ θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί η 2η αγωνιστική στην Α’ Κατηγορία, μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι ομάδες δίνουν φιλικά, περιμένουν τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ (30/9), ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να τελειώσουν και τις διαδικασίες επικαιροποίησης των στοιχείων τους στο Μητρώο της ΓΓΑ.

Θυμίζουμε πως όσες ομάδες έχουν από πέρσι ενταχθεί στο Μητρώο, καλούνται τελικά κάθε χρόνο να κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων τους, μια διαδικασία που κοστίζει 500-800 ευρώ.

Πάντως το πρωτόγνωρο να μην ξεκινά το τοπικό μας ποδόσφαιρο, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, καθώς στην ΕΠΣΘ τα τελευταία πρωταθλήματα που… δεν ξεκίνησαν ήταν την περίοδο 1940-41 ως και 1944-45, τα οποία δεν διεξήχθησαν λόγω του πολέμου!

Στην εποχή της πανδημίας το πρωτάθλημα της περιόδου 2020-21 ξεκίνησε και έγιναν 6 αγωνιστικές και μετά διεκόπη λόγω έξαρσης του κορονοϊού, για να υπάρξει μετά από 76 χρόνια παύλα (-) στην «κατάσταση» των πρωταθλητών της ΕΠΣΘ.

Τώρα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κινδυνεύει από το πείσμα και ίσως την άγνοια Αυγενάκη, για τον οποίο και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας, Μίλτος Καλόγηρος, μέσα στην περασμένη εβδομάδα τόνιζε: «Ο υφυπουργός αθλητισμού είναι ανενημέρωτος. Κάποιος δεν τον ενημερώνει σωστά». Πάντως, το σίγουρο είναι πως δεν γνωρίζει τη λειτουργία ενός ερασιτεχνικού σωματείου!

Στη Μαγνησία το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, καθώς στο ποδόσφαιρο μόνο 20 από τις 44 ομάδες έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, άλλες είναι σε αναμονή, ενώ ομάδες που δεν ήταν ενεργές πέρσι, αλλά φέτος επανήλθαν, δεν έχουν καν δικαίωμα αίτησης!

Ο κ. Αυγενάκης σίγουρα δεν έχει καταλάβει ότι σε μία ομάδα που δεν αγωνιζόταν δυο χρόνια και τώρα οργανώθηκε και επανήλθε, δηλώνοντας συμμετοχή στο πρωτάθλημα, της «απαγορεύει» και να παίξει και να κάνει αίτηση για το Μητρώο… στο οποίο είναι ομάδες που δεν κατεβαίνουν σε κανένα πρωτάθλημα!

Είναι και άλλα πολλά που κάποια μικρά ερασιτεχνικά σωματεία δεν μπορούν να συμπληρώσουν μια αίτηση εγγραφής στο μητρώο, αφού πότε τους δεν είχαν σύμβαση με προπονητή και αρκετές φορές ΕΠΣ και ΕΠΟ ζήτησαν από το υφυπουργείο την απλοποίηση της διαδικασίας, ωστόσο δεν έγινε δεκτό κανένα σχετικό αίτημα.

Με καθυστέρηση η ΕΠΟ έκανε μια σημαντική παρέμβαση στον ΚΑΠ για τη σεζόν 2022-23, ξεκαθαρίζοντας ότι η ένταξη στο Μητρώο δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας και των ΕΠΣ. Ωστόσο, οι ομάδες που δεν βρίσκονται στο Μητρώο με την εγκύκλιο Αυγενάκη έχουν πρόβλημα και με την πρόσβαση σε δημοτικά και κρατικά γήπεδα. Οι δημοτικές αρχές έχουν σύσταση για απαγόρευση παραχώρησης, ενώ και οι ΕΠΣ απειλούνται, αν παραβούν την εγκύκλιο, μέχρι και με ποινές … φυλάκισης προέδρου και μελών!

Η ΕΠΟ ήλπιζε σε μια ξεκάθαρη λύση από τη FIFA και την UEFA, θεωρώντας -όπως και είναι-τις κυρώσεις στις ομάδες που βρίσκονται εκτός Μητρώου ως παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας …και αυτό θα συζητηθεί στη Γ.Σ. στις 30/9.

Η άλλη προσπάθεια που γίνεται είναι μετάσχουν φέτος σε πρωταθλήματα και οι ομάδες εκτός μητρώου και να μην επιχορηγηθούν-που δεν επιχορηγούνταν- αλλά η μόνη λύση, είναι οι «υποχωρήσεις» και από ΕΠΟ και από Αυγενάκη και το κυριότερο μια συνάντηση ανθρώπων των ΕΠΣ με τον υφυπουργό μήπως και… καταλάβει τι είναι ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο!

Στη Μαγνησία από την Α’ Κατηγορία ΕΠΣΘ που έπρεπε να ξεκινήσει από τις 17/9, εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και με επικαιροποιημένα στοιχεία είναι μόνο 6 ομάδες!

Την περασμένη Παρασκευή (23/9), ολοκληρώθηκε η εγγραφή για Μαγνησιακό και Αίαντα Σούρπης, ενώ από καιρό ήταν εντάξει οι ΓΣ Αλμυρού, Ρήγας, Πύρασος και Δήμητρα και ίσως και «περάσει» στο σύστημα, παίρνοντας την έγκριση, και η Ακρόπολη.

Σε άλλες κατηγορίες «εντάξει» είναι οι Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου, Βόλος ΝΠΣ, Βόλος 2004, οι Αθλος και ΑΕ Διμηνίου (οι δύο τελευταίες δεν αγωνίζονται φέτος) και οι Ελευθεριακός, ΑΟ Ανω Λεχώνια, Ιάσων Αλλης Μεριάς, Ανθιμος Γαζής, Αγία Παρασκευή, ΑΠΟΒ, Πανιώνιος και η Δάφνη, που ήταν και η πρώτη επικαιροποιημένη εγγραφή με ημερομηνία 11/4/22.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου