ΤΟΠΙΚΟ

Καλόγηρος: «Ο Αυγενάκης δεν ενημερώνεται σωστά»

καλόγηρος-ο-αυγενάκης-δεν-ενημερώνε-866041

Χωρίς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πέρασε το Σαββατοκύριακο, αφού δεν έγιναν οι αγώνες της πρεμιέρας μετά την απόφαση της ΕΠΣΘ να αναστείλει το πρωτάθλημα λόγω μη εγγραφής όλων των σωματείων στο μητρώο και την εγκύκλιο Αυγενάκη, που απαγορεύει τη συμμετοχή τους και τη χρησιμοποίηση δημόσιων αθλητικών χώρων!

Στη Μαγνησία το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς στο ποδόσφαιρο μόνο 17 ομάδες έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, άλλες είναι σε αναμονή, ενώ ομάδες που δεν ήταν ενεργές πέρσι και φέτος επανήλθαν δεν έχουν καν δικαίωμα αίτησης.

Απο την Α’ ΕΠΣΘ που έπρεπε να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και με επικαιροποιημένα στοιχεία είναι μόνο 4, ενώ σε άλλες κατηγορίες τακτοποιημένοι είναι Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου, Βόλος ΝΠΣ, Βόλος 2004 και οι Άθλος Αλμυρού – ΑΕ Διμηνίου που δεν αγωνίζονται φέτος! Επίσης τακτοποιημένοι είναι οι: Ελευθεριακός, ΑΟ Ανω Λεχώνια, Ιάσων Αλ. Μεριάς, Ανθιμος Γαζής, Αγία Παρασκευή, ΑΠΟΒ και Δάφνη.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας, Μίλτος Καλόγηρος, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ σχετικά με την απόφαση να ανασταλούν τα πρωταθλήματα της Ενωσης και για το θέμα που έχει υπάρξει με την ένταξη σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ και τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του υφυπουργείου αθλητισμού. Μεταξύ άλλων είπε: «Υπάρχει ομάδα που ενώ έχει πάρει χαρτί από το Πρωτοδικείο που έγραφε ότι λέγεται «Αθλητική Ενωση» δεν μπήκε στο μητρώο, ενώ πέρυσι ήταν, γιατί της είπαν ότι πρέπει να λέγεται «Αθλητικός Σύλλογος». Υπάρχουν ομάδες που κατέθεσαν τα ίδια δικαιολογητικά και η μία μπήκε στο μητρώο ενώ η άλλη όχι. Για το ραντεβού που είχαν και δεν έγινε (σ.σ. η ΕΠΟ δεν πήγε στην τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση με το υφυπουργείο αθλητισμού για το θέμα) αρμόδιος να απαντήσει είναι ο κ. Μπαλτάκος. Από τις 14 ομάδες της Α’ κατηγορίας ΕΠΣΘ, οι τέσσερις είναι στο μητρώο και οι άλλες δέκα είναι στη διαδικασία έγκρισης. Θεωρώ ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι ανενημέρωτος για τον αριθμό των σωματείων. Κάποιος δεν τον ενημερώνει σωστά. Δεν έχει καλούς συμβούλους. Στην ΕΠΣ Μακεδονίας περίπου το 50% είναι εκτός. Δεν είμαστε κατά του μητρώου, αλλά όποιο σωματείο δεν θέλει να μπει να μην του στερούν τη δυνατότητα να παίζει. Να γίνει πιο απλή η διαδικασία και να μην παίρνουν επιχορήγηση τα σωματεία που δεν είναι στο μητρώο. Τα παιδιά δεν θα παίξουν ποδόσφαιρο. Είναι κοινωνικό γεγονός. Υπάρχουν σωματεία από χωριά των 200 κατοίκων που τρέχει ένας την ομάδα. Χρειάζεται λογιστής. Ομάδες που ήταν ανενεργές τα δύο τελευταία χρόνια και θέλουν να αγωνιστούν φέτος δεν αναγνωρίζονται από το μητρώο. Τι να κάνουμε, να μην τους αφήσουμε να παίξουν; Υπάρχει πρόβλημα και με τους προπονητές. Αυτοί που έχουν δίπλωμα UEFA C δεν αναγνωρίζονται. Μέχρι τις 30/9 θα έχει σίγουρα αναστολή των πρωταθλημάτων, εκτός αν αλλάξει κάτι από τον υφυπουργό, που δεν το νομίζω» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ, όπου οι ομάδες της Α’ στο μητρώο είναι οι ΓΣ Αλμυρού, Ρήγας Φεραίος, Πύρασος Νέας Αγχιάλου και Δήμητρα Ευξεινούπολης.

Οι αριθμοί Αυγενάκη

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επιμένοντας στη θέση του τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα που αφορά στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων και σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίζεται πως κάθε χρόνο, γίνεται «κι ένα μεγάλο βήμα για να μπει τάξη και διαφάνεια στο αθλητικό μας οικοδόμημα, ενώ αναλυτικά η σχετική ανάρτηση του υφυπουργού Αθλητισμού, έχει ως εξής: «Η αλήθεια σε αριθμούς! Τρίτο έτος εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων και η αποδοχή του δεν φαίνεται μόνο από τη συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας, που το αγκάλιασε, καταδεικνύεται και από τους αριθμούς:

Μητρώο 2022 (σήμερα) με 5.618 εγγεγραμμένα και νόμιμα σωματεία κι άλλα 571 που οι αιτήσεις τους εξετάζονται.

Μητρώο στις 31-12-2021 με 4.882 εγγεγραμμένα σωματεία.

Μητρώο στις 31-12-2020 με 4.034 εγγεγραμμένα σωματεία.

Κάθε χρόνο κι ένα μεγάλο βήμα για να μπει τάξη και διαφάνεια στο αθλητικό μας οικοδόμημα.

Χωρίς εξαιρέσεις και αόριστες παρατάσεις, έπειτα από την ετήσια που δώσαμε πέρσι και τις ολιγοήμερες που δώσαμε φέτος το καλοκαίρι (από 31 Ιουλίου έως και 5 Σεπτεμβρίου), για να βοηθήσουμε όλα τα σωματεία να εγγραφούν.

Όσο για αυτούς που φωνασκούν, είμαστε εδώ να ακούσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Μαζί νοικοκυρεύουμε το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας και πάμε τον αθλητισμό μας πιο ψηλά»!

Στο μεταξύ τον Λευτέρη Αυγενάκη υπέδειξε ως υπεύθυνο της κατάστασης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ο Θάνος Μωραΐτης. Με αφορμή το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα πρωταθλήματα, ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υφυπουργό για κακή νομοθέτηση, επί της οποίας πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει: «Για ακόμη μια φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται αντιμέτωπο με λουκέτο διαρκείας με αποκλειστική ευθύνη του κ. Αυγενάκη.

Το μητρώο σωματείων, από μεταρρύθμιση στο χώρο του αθλητισμού μετατράπηκε σε γραφειοκρατικό εφιάλτη για δεκάδες ομάδες απειλώντας τη βιωσιμότητα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, καθώς είναι ακόμα αβέβαιο πόσες και ποιες ομάδες θα καταφέρουν τελικά να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα.

Η κακή νομοθέτηση του κ. Αυγενάκη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη ακυρώνει στην πράξη την ολιστική μελέτη που η ίδια υπέγραψε με FIFA και UEFA και δημιουργεί χάος στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτή η ντροπή πρέπει να σταματήσει τώρα! Χρειάζεται άμεσα νομοθετική παρέμβαση για την άρση του αδιεξόδου με τη συμμετοχή όλων των ομάδων, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα πρωταθλήματα».

Το σίγουρο είναι πως τοπικό πρωτάθλημα δεν θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο και πριν από τις αποφάσεις που θα παρθούν από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 30/9, πιστεύοντας πως με παρέμβαση της FIFA ο Λευτέρης Αυγενάκης θα κάνει πίσω!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου