ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ξεκινά το 86ο πρωτάθλημα της ΕΠΣΘ!

δεν-ξεκινά-το-86ο-πρωτάθλημα-της-επσθ-867648

Για τη σέντρα του 86ου πρωταθλήματος ετοιμάζονταν οι ομάδες της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣΘ, αλλά η επιμονή του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με το Μητρώο «αναγκάζει» την τοπική Ένωση να αναστείλει την πρεμιέρα …

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Έτσι χθες το πρωί η Ένωση εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΣ Θεσσαλίας, σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 16/09/2022, αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή των τοπικών πρωταθλημάτων της. Η απόφαση για την αναστολή έχει ισχύ μέχρι νεωτέρας και έχει ληφθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της υπ. αριθ. ΥΠΠΟΑ/οικ. 435525/13-09-2022 Εγκυκλίου της Γ.Γ.Α., με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση άδειας τέλεσης αθλητικής συνάντησης του άρθρου 56Δ του ν. 2725/1999 και παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων».

Από την ΓΓΑ στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο: «Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας».

Το σίγουρο είναι πως τοπικό πρωτάθλημα δεν θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο και πριν από τις αποφάσεις που θα παρθούν από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ, Μίλτος Καλόγηρος: «Πήραμε μια απόφαση χωρίς να θέλουμε. Στην ουσία μετά από την εγκύκλιο της ΓΓΑ απαγορεύεται τα σωματεία που δεν είναι στο μητρώο να αγωνιστούν!

Αυτή τη στιγμή μόλις 4 από τις 14 ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΘ είναι στο Μητρώο και άλλες είναι σε αναμονή, οπότε δεν θα μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε το πρωτάθλημα. Εκτός των άλλων υπάρχουν και βαριές ποινές και για μας, αν κάνουμε αγώνες με ομάδες που δεν είναι στο μητρώο. Από το πρωί έχουμε επικοινωνία με άλλες Ενώσεις και όλες οδηγούνται σε αναστολή των πρωταθλημάτων. Κανείς δεν θέλει να αποκλείσει ομάδες», ανέφερε ο κ. Καλόγηρος, που είχε και επικοινωνία και με την ηγεσία της ΕΠΟ για το θέμα, περιμένοντας πλέον τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σ’ αυτήν θα καθοριστεί η στάση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και χιλιάδων ομάδων από όλη τη χώρα, απέναντι στην παράλογη επιμονή του Λ. Αυγενάκη, που είναι και μια ακόμη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου!

Επίσης ο Μίλτος Καλόγηρος ανέφερε: «Δεν είμαι κατά του μητρώου, αλλά όχι έτσι όπως το θέλουν τόσο πολύπλοκο και πολυέξοδο. Τώρα είμαστε με τα σωματεία, ενώ το παράλογο είναι ότι κάποια σωματεία που είναι νέα δεν έχουν δικαίωμα από τη ΓΓΑ να μπουν στο μητρώο».

Ακόμη χθες μιλώντας στον Sport Fm Μαγνησίας ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της ΕΠΟ, κ. Διακοφώτης, ανέφερε ότι ο κ. Αυγενάκης «αποδεδειγμένα δεν ξέρει τι εστί ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και με τον τρόπο του κάνει μεγάλο κακό», ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι με παρέμβαση της ΦΙΦΑ θα κάνει πίσω!

Στον χάρτη της ΕΠΣΘ από τις ομάδες που ήταν έτοιμες για σέντρα σήμερα, εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και με επικαιροποιημένα στοιχεία είναι οι ΓΣ Αλμυρού, Ρήγας Φεραίος Πύρασος, και Δήμητρα Ευξεινούπολης. Εκτός από την ΕΠΣΘ χθες υπήρξε κύμα αναστολών τοπικών πρωταθλημάτων και από άλλες Ενώσεις, ενώ η εγκύκλιος Αυγενάκη επηρεάζει και άλλα αθλήματα και ομοσπονδίες με χαρακτηριστικό παραδείγματα βολιώτικου σωματείου που ετοιμαζόταν για κολυμβητικούς αγώνες και ειδοποιήθηκε πως δεν γίνεται δεκτό, αφού δεν είναι στο Μητρώο!

«Ασυνέπεια της ΕΠΟ,

αγνοείται από τις 7/9»

Για αθέτηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε κατά την τετραμερή συνάντηση της 2ας Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο την υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ κατηγορεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού την ΕΠΟ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε αναλάβει, σε συνεννόηση με τις FIFA και UEFA, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις έως τις 7/9, οπότε και είχε προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού επισημαίνει ότι έως τώρα, το 87,3% των ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας έχουν προσέλθει στο Μητρώο και η συντριπτική πλειονότητα αυτών, είτε έχει ήδη εγγραφεί, είτε έχει υποβάλει ολοκληρωμένες αιτήσεις. Επαναλαμβάνει, τέλος, ότι διατηρεί διάθεση βοήθειας και συνεργασίας με τις FIFA και UEFA, ώστε να εγγραφούν όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία στο Μητρώο.

Αναλυτικά η θέση του Υφυπουργείο Αθλητισμού: «Για την αποφυγή κάθε είδους παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας:

  • Στην πολύωρη 4μερή συνάντηση στις 2 Σεπτεμβρίου (Υφυπουργείο, FIFA, UEFA και ΕΠΟ) η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεσμεύτηκε, έπειτα από προτροπή των τριών εκπροσώπων των διεθνών συνομοσπονδιών, να συνεχιστεί άμεσα ο παραγωγικός διάλογος με το Υφυπουργείο, σχετικά με την υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να διαθέτουν την απαραίτητη εκ του νόμου Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και την εγγραφή τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
  • Συμφωνήθηκε τότε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις από πλευράς ΕΠΟ, ώστε κατόπιν να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των επομένων βημάτων, πάντοτε σε συνεννόηση του Υφυπουργείου με FIFA και UEFA.
  • Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ωστόσο, παρά τη δέσμευσή της έναντι όλων, ουδέποτε προσήλθε! Ανέβαλε, το πρωινό της 7ης Σεπτεμβρίου, την προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα συνάντηση και έκτοτε αγνοείται.
  • Οι διεθνείς συνομοσπονδίες είναι ενήμερες για την ασυνέπεια της ΕΠΟ.
  • Οι ανά την επικράτεια ΕΠΣ, προτού προβαίνουν σε έωλες ανακοινώσεις, καλό θα ήταν να αναζητήσουν τις ευθύνες από τους επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
  • Στο Μητρώο σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, έχουν προσέλθει τα 2.246 (87,3%) από τα 2.573 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που οι ίδιες οι 54 ΕΠΣ μας έχουν αποστείλει).

Εξ αυτών των 2.246 ποδοσφαιρικών σωματείων που έχουν προσέλθει στο Μητρώο, ολοκληρωμένες αιτήσεις έχουν υποβάλει τα 2.164, άλλα 82 σωματεία τις επεξεργάζονται ακόμα, ενώ είναι ήδη εγγεγραμμένα τα 1.845.

  • Κι όπως επιβεβαιώθηκε στην 4μερή συνάντηση στις 2 Σεπτεμβρίου, είναι αυτονόητο ότι από πλευράς Υφυπουργείου υφίσταται κάθε διάθεση βοήθειας και αγαστής συνεργασίας με τις FIFA και UEFA, ώστε να εγγραφούν όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία στο Μητρώο, αρκεί βεβαίως να το επιθυμεί και η ΕΠΟ.

Ακριβώς η ίδια βοήθεια και συνεργασία, η οποία αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα με όλες τις υπόλοιπες 53 ομοσπονδίες ομαδικών και ατομικών αθλημάτων και συνετέλεσε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα της εγγραφής της συντριπτικής πλειονότητας των σωματείων τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου