ΤΟΠΙΚΟ

Και πρωτάθλημα Νέων η ΕΠΣΘ

και-πρωτάθλημα-νέων-η-επσθ-859705

Στην τελική ευθεία μπήκαν η προετοιμασία και ο τελικός σχεδιασμός των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΘ 2022-2023 μετά τη λύση που έδωσε η ΕΠΟ για το πρόβλημα συμμετοχής που δημιουργούνταν με ομάδες που δεν ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο μητρώο της ΓΓΑ.

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Πάντως στην ΕΠΣΘ παραμένουν κάποια προβλήματα για το πότε θα γίνει η κλήρωση με πιθανότερη ημερομηνία τη 12η Σεπτέμβρη, αλλά και για τον αριθμό των ομάδων, «βλέποντας» ήδη μια επιπλέον αποχώρηση ομάδας απ’ αυτές που δήλωσαν συμμετοχή, ενώ τελικά εκτός από τις τρεις κατηγορίες θα υπάρξει και διοργάνωση πρωταθλήματος Νέων!

Η λύση από τον ΚΑΠ

Το θέμα του Αθλητικού Μητρώου των σωματείων στη ΓΓΑ είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις και τις ομάδες και η ΕΠΟ έδωσε τη λύση, με άρθρο στον ΚΑΠ, που αφαιρεί την υποχρεωτικότητα της ένταξης ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα.

Ρητά αναφέρεται ότι δεν ισχύει οποιαδήποτε προϋπόθεση συμμετοχής στα πρωταθλήματα, ακόμα κι αν υπάρχει στον νόμο, εφόσον δεν προβλέπεται στις προκηρύξεις και στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου ή δεν έχει εγκριθεί από την ομοσπονδία.

Παράλληλα, βάζει φρένο και στις προσφυγές που εκμεταλλεύονται το κανονιστικό κενό που υπήρχε, αλλά και την αντινομία μεταξύ του νόμου και των κανονισμών της ΕΠΟ.

Μάλιστα, προβλέπεται στη νέα διάταξη του ΚΑΠ πως όποιο σωματείο προσφύγει επικαλούμενο διατάξεις που είναι εκτός των κανονισμών της ΕΠΟ θα τιμωρείται με αφαίρεση δέκα βαθμών και πρόστιμο.

Πλέον στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας ετοιμάζονται για τη συμπληρωματική προκήρυξη και τις κληρώσεις τον Σεπτέμβριο με το αρχικό σχέδιο να προβλέπει έναρξη των πρωταθλημάτων για 17-18/9/2022 στην Α’ Κατηγορία και Οκτώβριο για Β’ και Γ’ Κατηγορία.

Και πρωτάθλημα Νέων

Επίσης η ΕΠΣΘ παίρνοντας το Ο.Κ. από την ΕΠΟ θα κάνει πράξη και τη διοργάνωση πρωταθλήματος Νέων πέρα από το ηλικιακό των ακαδημιών, στο οποίο θα συμμετάσχουν ομάδες που έχουν επιπλέον ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Ακαδημιών ή στις πρώτες ομάδες! Η αρχική σκέψη είναι να αγωνίζονται 6 ή 7 παίκτες γεννημένοι το 2007 και οι υπόλοιποι γεννημένοι το 2005 και το 2006.

Ήδη γι’ αυτό το νέο πρωτάθλημα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές ομάδες (Νίκη, Ολυμπιακός, Βόλος ΝΠΣ, Αγία Άννα, Πύρασος, Τοξότης, Σαρακηνός, Θησέας, Σκιάθος, ΓΣΑ) και μάλιστα προχθές Τρίτη στην ΕΠΣΘ έγινε μια πρώτη συνάντηση και συζήτηση για τη σύνταξη της προκήρυξης και ενδέχεται να υπάρξουν νέες ενδιαφερόμενες.

Οι τρεις κατηγορίες

Από τις δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων, όλα έδειχναν ότι θα έχουμε πρωταθλήματα με 15 στην Α’, 12 στη Β’ και 13 στη Γ’ Κατηγορία, αλλά δεν αποκλείεται η τελική διαμόρφωση να είναι 14-12-12.

Στην Α’ Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας με τη μη δήλωση συμμετοχής της Δήμητρας στη Γ’ Εθνική που είχε δικαίωμα αλλά στην πρώτη του τοπικού πρωταθλήματος, οι ομάδες είναι οι: Αγία Άννα, ΑΕ 2002, Αίας Σούρπης, Ακρόπολη, Γ.Σ. Αλμυρού, Ένωση Λεχωνίων/Νηλέας, Δήμητρα, Θησέας, Μαγνησιακός, Πύρασος, Ρήγας Φεραίος, Σαρακηνός, Τοξότης, ΦΘ Αγχίαλος και Πρωτεσίλαος… με τον τελευταίο πιθανόν να μην μπαίνει στην κλήρωση, δίνοντας λύση στο να γίνει το πρωτάθλημα με 26 αγωνιστικές.

Στη Β’ Κατηγορία ΕΠΣΘ της νέας περιόδου δεν δήλωσε ως γνωστόν συμμετοχή η Μακρινίτσα, ενώ και ο Κένταυρος Νοτίου Πηλίου, που πέρσι τερμάτισε 5ος, μένοντας στην κατηγορία (είχε αγωνιστεί και στα πλέι οφ), για φέτος αποφάσισε να αγωνιστεί μια κατηγορία πιο κάτω και έτσι δήλωσε συμμετοχή στη Γ’ ΕΠΣΘ.

Ετσι οι 12 ομάδες στη Β’ ΕΠΣΘ είναι οι: Αστέρας Ριζομύλου, Αγία Παρασκευή, Άνθιμος Γαζής, Α.ΠΟ.Β., Δάφνη, Διαγόρας, Μυρμιδόνες, ΑΟ Σκιάθου, Σκόπελος, Ιάσων Αλλης Μεριάς, Πανιώνιος και Μικροθήβες.

Στη νέα Γ’ Κατηγορία ΕΠΣΘ συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα δήλωσε ο Ηρακλής Αγίων Θεοδώρων που πέρσι δεν «κατέβηκε», ενώ είχε αγωνιστεί στις έξι πρώτες αγωνιστικές της Β’ Κατηγορίας της περιόδου 2020-21, όταν υπήρξε διακοπή.

Η ΑΕ Διμηνίου, που δεν αγωνίστηκε πέρσι στη Β’, δεν δήλωσε και φέτος συμμετοχή στη Γ’ ΕΠΣΘ, όπου επανέρχεται μετά από τρεις χρονιές αδράνειας ο Ηρακλής Βόλου και το νέο όνομα είναι ο Ατρόμητος Νέας Ιωνίας, που αποτελεί τη «συνέχεια» του Αθλητικού Κολεγίου Νίκης.

Ετσι οι 13 ομάδες της Γ’ Κατηγορίας ΕΠΣΘ που δήλωσαν είναι οι: Απόλλων Καναλίων, Ελευθεριακός, ΑΟ Ανω Λεχώνια, Αχιλλέας Αχιλλείου, Νέοι Αγίας Άννας, Νέοι Αθλητές Νίκης, Πηλέας, ΑΕ Χλόης, Ηρακλής Βόλου, Ηρακλής Αγίων Θεοδώρων, Ατρόμητος Νέας Ιωνίας, Κένταυρος Νοτίου Πηλίου, αλλά και ο Άθλος, που τώρα μετά τον άδικο χαμό του Μπάμπη Ζέρβα δηλώνει αδυναμία.

Κλήρωση και έναρξη

Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις και θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΘ, ενώ σέντρα στη Β’ και Γ’ κατηγορία θα γίνει τον Οκτώβριο.

Ο αρχικός προγραμματισμός για τις κληρώσεις άλλαξε, αφού στις 2 Σεπτεμβρίου ο Βόλος θα φιλοξενήσει αγώνα της Εθνικής Γυναικών (με την Ουαλία στο Πανθεσσαλικό) και στις 6/9 η Εθνική έχει αγώνα στο Παρίσι με τη Γαλλία και της αποστολής της θα ηγηθεί ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ και μέλος της επιτροπής γυναικείου ποδοσφαίρου, Μίλτος Καλόγηρος, οπότε οι κληρώσεις θα γίνουν με την επιστροφή του (πιθανόν 12/9). Θυμίζουμε ότι η ημερομηνία έναρξης των αγώνων των πρωταθλημάτων έχει προγραμματιστεί ως εξής:

Α’ ΕΠΣΘ 17-18/9/2022

Β’ ΕΠΣΘ 8-9/10/2022

Γ’ ΕΠΣΘ 15-16/10/2022.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου