ΤΟΠΙΚΟ

Ανησυχία στην ΕΠΣΘ για το Μητρώο

ανησυχία-στην-επσθ-για-το-μητρώο-869419

Ανησυχία επικρατεί στην ΕΠΣΘ για τη νέα επικαιροποίηση που χρειάζεται ακόμη και για τα σωματεία που έκαναν πέρσι την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ και για την «απειλή» για μη δικαίωμα συμμετοχής των ομάδων στα πρωταθλήματα!

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης πέρασε στη Βουλή σχέδιο νόμου, ώστε όλα τα σωματεία που δεν το είχαν κάνει, να αποκτήσουν ειδική αθλητική αναγνώριση και να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, για την παράταση (ώστε να μη διαγραφούν από τα Μητρώα μελών των οικείων ενώσεων ή των ομοσπονδιών) ώς τις 31 Ιουλίου 2023, αλλά το θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι όσες ομάδες το έκαναν, καλούνται εκ νέου να καταθέσουν την επικαιροποίηση των στοιχείων για το 2022.

Μάλιστα από τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Μαγνησίας μόνο 6 έχουν πάρει την έγκριση για το 2022, αν και αρκετά έχουν ξεκινήσει και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία (που δεν έχει εξεταστεί στη ΓΓΑ) υπάρχουν και αλλά που το έχουν αγνοήσει και ενημερώθηκαν πρόσφατα.

Πάντως το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει για πολλά σωματεία πολλών Ενώσεων που δεν ήξεραν ότι θα πρέπει κάθε χρόνο να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους με κάποιο κόστος εκτιμάται ότι δύσκολα θα «αποκλειστούν» από το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και παρά τη δικαίωση ομάδων Γ’ Εθνικής, που είχαν προσφύγει εναντίον άλλων ομάδων οι οποίες δεν είχαν ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος την εγγραφή τους.

Σίγουρο είναι πως η επικαιροποίηση είναι απαραίτητη αν τα σωματεία θέλουν να πάρουν χρήματα όπως έγινε και κατά την εγγραφή τους, ενώ τώρα αυτή που ψηφίστηκε είναι η αναστολή για έναν χρόνο της αυτοδίκαιης διαγραφής από τα Μητρώα μελών των αθλητικών ενώσεων και των ομοσπονδιών όσων ερασιτεχνικών σωματείων δεν θα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του Υφυπουργείου Αθλητισμού έως και τις 31/7/2003.

Όμως, όπως επισήμανε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, η παράταση στο Μητρώο δεν αφορά ούτε στο δικαίωμα χρήσης εθνικών ή δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ούτε στο δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες. Αυτά τα δικαιώματα παύουν από την 1η Αυγούστου 2022.

Σήμερα πάντως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει με ομάδες από το περυσινό πρωτάθλημα τις Γ’ Εθνικής που είναι οι Κοζάνη, Μακεδονικός, Λευκίμμη, Τρίκαλα Ημαθίας, Αγροτικός Αστέρας και Πανδραμαϊκός, ώστε να οριστικοποιηθεί ο «χάρτης» της νέας περιόδου 2022-2023.

Στην ΕΕ της ΕΠΟ αναμένεται να τεθεί και το θέμα του Μητρώου, αλλά και αυτό των μεταγραφών, αφού μπορεί να έχουν ανακοινωθεί αρκετές αλλά καμία δεν έχει γίνει επίσημα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία Ένωση δεν έχει λειτουργήσει το σύστημα των μεταγραφών καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με τα κεντρικά της ΕΠΟ.

Έτσι η μεταγραφική περίοδος παραμένει σε αναστολή τόσο στις ΕΠΣ, όσο και στα κεντρικά της ΕΠΟ, αφού ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από την ομοσπονδία ούτε καν το κόστος του παραβόλου για κάθε μεταγραφική μεταβολή!

Σε αναμονή μάλιστα της οριστικοποίησης του ύψους του παραβόλου, από την ΕΠΟ, για κάθε δελτίο μεταβολής – κι ενώ γίνονται απλά ανακοινώσεις μεταγραφών – από ομάδα της ΕΠΣΘ υπήρξε αντίδραση για ανακοίνωση παίκτη που την χαρακτηρίζει μη έγκυρη!

Αντίδραση Αστέρα Ριζομύλου

Συγκεκριμένα κι ενώ ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος ανακοίνωσε παίκτη που το δελτίο του ανήκει σε άλλη, προκάλεσε την αντίδραση του Αστέρα Ριζομύλου που αναφέρει πως μια μεταγραφή-μετακίνηση παίχτη για να είναι έγκυρη, πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της και η ομάδα από την οποία (θεωρητικά) αποχωρεί ο παίκτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αστέρα: «Όπως είναι γνωστό, μια μεταγραφή-μετακίνηση παίχτη για να είναι έγκυρη, πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεση της και η ομάδα από την οποία (θεωρητικά) αποχωρεί ο παίκτης.

Αυτό σαν έκπληξη διαβάζοντας «ειδήσεις» σε τοπικά αθλητικά μέσα για μετακίνηση δικού μας παίκτη, σε άλλη του τοπικού της Μαγνησίας.

Η ομάδα μας έχει ενεργό διοικητικό συμβούλιο και το οποίο είναι αρμόδιο να δώσει ή όχι, τη συγκατάθεση του για τη μετακίνηση – αποδέσμευση παικτών που ανήκουν στο ρόστερ της ομάδας, όπως έγινε στη περίπτωση των πέντε παιδιών πριν μερικές ημέρες».

Παράταση στις δηλώσεις συμμετοχής

Με απόφαση της ΕΕ της ΕΠΣΘ, προς διευκόλυνση των Σωματείων που εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις με το Πρωτοδικείο Βόλου, παρατάθηκε η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, για τα Πρωταθλήματα και το Κύπελλο ΕΠΣΘ περιόδου 2022-2023, μέχρι και την 22/7/2022 δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ως γνωστόν η μη δήλωση συμμετοχής της Δήμητρας στη Γ’ Εθνική, αλλά στην Α’ Κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος και οι ομάδες θα γίνουν 15 κάτι που δημιουργεί «πρόβλημα» στον αρχικό σχεδιασμό των πρωταθλημάτων ΕΠΣΘ 2002-2003.

Οι 15 ομάδες είναι: Αγία Άννα, ΑΕ 2002, Αίας Σούρπης, Ακρόπολη, ΓΣ Αλμυρού, Ένωση Λεχωνίων/Νηλέας, Δήμητρα, Θησέας, Μαγνησιακός, Πρωτεσίλαος, Πύρασος, Ρήγας Φεραίος, Σαρακηνός, Τοξότης, και ΦΘ Αγχίαλος και στην Ένωση αυτό που φοβούνται είναι να μην υπάρξει και αποχώρηση μετά την κλήρωση, πιστεύοντας ότι μια ομάδα που δήλωσε στην Α’ μπορεί τελικά λόγω προβλημάτων στο διάστημα που ακολουθεί να συμμετάσχει τελικά στη Β΄ Κατηγορία που είναι 13 και θα γίνουν 14.

Η ημερομηνία έναρξης των αγώνων των πρωταθλημάτων έχει προγραμματιστεί για την Α’ Κατηγορία που πιθανόν θα έχει 15 ομάδες στις 17-18 Σεπτεμβρίου, της Β’ Κατηγορίας στις 8-9 Οκτωβρίου και της Γ’ ΕΠΣΘ στις 15-16/10/2022.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου