ΤΟΠΙΚΟ

Για τέλος Σεπτεμβρίου η σέντρα στην ΕΠΣΘ

για-τέλος-σεπτεμβρίου-η-σέντρα-στην-επ-494164

Για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (25-26/9) έχει προγραμματιστεί από την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας η έναρξη στα πρωταθλήματα της περιόδου 2021-2022 και το σίγουρο είναι ότι τόσο η Α’ όσο και η Β’ Κατηγορία θα γίνουν σε δύο ομίλους.

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Ζητούμενο για φέτος δεν είναι μόνο να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, αλλά και να ολοκληρωθούν, κάτι που δεν έγινε τις δυο προηγούμενες περιόδους, ενώ για το 2021-22 το ερώτημα παραμένει τι θα απαιτηθεί από τις ομάδες, για να ξαναγυρίσουν στα γήπεδα.

Στην ουσία όλοι εύχονται επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς την περίοδο 2019-2020 τα πρωταθλήματα διακόπηκαν και παρόλο που απέμεναν 12 αγωνιστικές, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, υπήρξε ανάδειξη της πρώτης στη βαθμολογία – ως εκείνο το σημείο – ομάδας ως πρωταθλήτριας, ενώ κυπελλούχος αναδείχθηκε με κλήρωση …και γκρίνια.

Βέβαια τη χρονιά που πέρασε (2020-2021) ήταν ακόμη χειρότερα, αφού παίχτηκαν μόνο 6 αγωνιστικές, συνολικά 99 αγώνες, σημειώθηκαν 375 γκολ, αλλά όλα “σβήστηκαν” και μια ολόκληρη περίοδος είναι ως μη γενόμενη, αφού η μπάλα δεν κύλησε στο χόρτο για 9 μήνες.

Στα 92 χρόνια της ΕΠΣΘ δύο φορές προπολεμικά (1933-34 και 1934-35) το πρωτάθλημα διεκόπη, όπως και αυτό που ξεκίνησε το 1939, ενώ από το 1940 ώς το 1945 επίσης δεν έγιναν πρωταθλήματα και έτσι τη χρονιά που πέρασε μετά από 76 χρόνια δεν είχαμε πρωταθλητή.

Τα δεδομένα για τη νέα περίοδο είναι ότι δήλωσαν συμμετοχή 37 συνολικά ομάδες (πριν 12 χρόνια ήταν 52 και πριν 20 χρόνια 57) και υπήρξε μεγάλη “διευκόλυνση” από την Ένωση αφού δεν υπήρξε παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα ούτε η ετήσια οικονομική συνδρομή ως μέλους της ΕΠΣΘ.

Δεδομένο επίσης ως αναγκαίο κακό είναι η δημιουργία δυο ομίλων και στην Α’ Κατηγορία, κάτι που “απαιτείται”, γιατί ο πρωταθλητής δεν ανεβαίνει απευθείας στη Γ’ Εθνική, αλλά αυτό θα γίνει μετά από μίνι πρωτάθλημα με πρωταθλητές άλλων Ενώσεων και δεν “βγαίνουν” οι ημερομηνίες.

Εκτός από τα δεδομένα όμως υπάρχουν και ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με το Μητρώο της Γ.Γ.Α. αλλά και τα πρωτόκολλα διεξαγωγής αγώνων.

Οσον αφορά στο Μητρώο, λεγόταν ότι όποια σωματεία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021 δεν έχουν τακτοποιήσει την εγγραφή τους, δεν θα έχουν πρόσβαση στα εθνικά και δημοτικά στάδια (δε θα πάρουν δηλαδή παραχωρητήριο), όμως για την Ένωσή μας δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, με το 99% των σωματείων να έχουν προχωρήσει με την “αναγνώριση”, ενώ και ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος στην τελευταία ΓΣ της ΕΠΟ ανέφερε πως δε θα αφήσει καμία ομάδα να μην μπορεί να χρησιμοποιεί τα γήπεδα… Ακόμη και για άλλες Ενώσεις που έχουν αρκετές ομάδες εκτός Μητρώου η ΕΠΟ ζήτησε από την Πολιτεία παράταση, για να ισχύσει το μέτρο της ΓΓΑ.

Για το πρωτόκολλο διεξαγωγής των ερασιτεχνικών αγώνων δεν υπάρχει ακόμη κάποια ενημέρωση στις Ενώσεις, αν και τα σωματεία φαίνεται να είναι αντίθετα σε μέτρα που θα περιλαμβάνουν τυχόν υποχρεωτικό εμβολιασμό ποδοσφαιριστών ή αν τα rapid test δεν γίνονται δωρεάν.

Στο νέο πρωτάθλημα της ΕΠΣΘ υπήρξε ακόμη ένα ερώτημα που είχε να κάνει με τον Διαγόρα, που δεν δήλωσε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική και θα αγωνιστεί στο τοπικό. Ετσι με τον Διαγόρα θα είναι 9+9 = 18 και οι δυο όμιλοι της Α’ ΕΠΣΘ θα απαρτίζονται από τις ομάδες:

Α): Τοξότης, Σαρακηνός, Σκιάθος, Μακρινίτσα, Δάφνη, ΑΕ 2002, Αγία Άννα, Αγία Παρασκευή, Ακρόπολη Σέσκλου.

Β): Ρήγας Φεραίος, Πύρασος, Πρωτεσίλαος, Μυρμιδόνες, ΦΘ Αγχίαλος, ΓΣ Αλμυρού, Αίας Σούρπης, Αστέρας Ριζομύλου.

Στη Β’ ΕΠΣΘ σε σχέση με πέρσι δε δήλωσε συμμετοχή ο Ερμής και επανέρχονται η Σκόπελος και η Χλόη. Οι ομάδες που θα χωριστούν σε δυο ομίλους είναι: Άνω Λεχώνια, Κένταυρος ΝΠ, Άνθιμος Γαζής, Νέοι Αθλητές Νίκης, Μαγνησιακός, Ένωση Λεχωνίων/ Νηλέας, ΑΕ Διμηνίου, Ιάσων Αλ. Μεριάς, Νέοι Αγίας Άννας, Πηλέας, ΑΠΟΒ, Πανιώνιος, Ελευθεριακός, Ηρακλής Αγ. Θεοδώρων, Άθλος Αλμυρού, Μικροθήβες, Απόλλων Καναλίων, Αχιλλέας Αχιλλείου, ΑΕ Χλόης, Σκόπελος.

Ο τελικός τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα οριστικοποιηθεί στη συμπληρωματική προκήρυξη και επίσης μόνο για την περίοδο 2021-2022 δε θα ισχύει η υποχρεωτική συμμετοχή για όλα τα Σωματεία της Α’ Κατηγορίας με ανάλογη ομάδα στο πρωτάθλημα υποδομών της ΕΠΣΘ, σε τουλάχιστον μία ηλικιακή κατηγορία.

Αφού ο πρωταθλητής δεν κερδίζει απευθείας άνοδο, θα παίζει σε μίνι πρωτάθλημα με πρωταθλητές άλλων Ενώσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΠΟ οι 53 πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. συν τρεις δευτεραθλήτριες ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά 56 ομάδες, θα πάρουν μέρος στους αγώνες κατάταξης για τον προβιβασμό στη Γ΄ Εθνική. Θα συγκροτήσουν 8 ομίλους των 7 ομάδων έκαστος. Το πρωτάθλημα αυτό των Πρωταθλητριών Ομάδων των Ε.Π.Σ. θα διεξαχθεί μετά από κλήρωση σ’ ένα γύρο, όπου κάθε σωματείο θα παίξουν σε 3 αγώνες εντός, 3 αγώνες εκτός και θα έχει ένα ρεπό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου