ΤΟΠΙΚΟ

Ρεκόρ από την ΕΠΣΘ …με 7 ομάδες!

ρεκόρ-από-την-επσθ-με-7-ομάδες-843329

Η ποδοσφαιρική περίοδος 2020-21 έχει ρεκόρ για την ποδοσφαιρική Μαγνησία… αφού οι 4 ομάδες στη Γ’ Εθνική και οι 3 επαγγελματικές έχουν την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας να «σβήνει» το αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής ομάδων στα τοπικά πρωταθλήματα και γι αυτή τη χρονιά περίοδο να κάνει ρεκόρ 7 ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα…(ενώ υπάρχουν και Βόλος 2004 και Μαγνησιακός σε εθνικές κατηγορίες γυναικείοι ποδοσφαίρου).

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Μπορεί η συμμετοχή 35 ομάδων στο τοπικό να αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 40 χρόνων (κι ενώ πριν 10 χρόνια οι ομάδες ήταν 52 και τη δεκαετία του ‘90 ήταν 57) και να μην αγωνίζονται ομάδες που έχουν πάρει και πρωτάθλημα όπως ο Κένταυρος Νεάπολης ο Ηρακλής και ο Άρης Μελισσατίκων αλλά αυτό οφείλεται εκτός από το οικονομικό και στο γεγονός ότι πολλοί πλέον παίκτες αγωνίζονται και στις πολλές ομάδες Νέων των ΠΑΕ.

Τη φετινή περίοδο η ΕΠΣΘ έχει τρεις επαγγελματικές ομάδες, με τον ΝΠΣ Βόλος στη Super League 1, Ολυμπιακό Βόλου και Νίκη Βόλου στη Football League, ενώ στη Γ’ Εθνική τους Θησέα, ΓΣΑ, Διαγόρα και Δήμητρα (σύνολο 7) κάτι που δεν είχε άλλη φορά και το προηγούμενο ρεκόρ ήταν η παρουσία 6 ομάδων από τη Μαγνησία στα Εθνικά πρωταθλήματα και μάλιστα 5 περιόδους.. κι ενώ για 2 περιόδους υπήρξαν και μόνο δυο ομάδες… ψηλότερα από το τοπικό!

Το 1991-92: Ο Ολυμπιακός (10ος) στην Β’ Εθνική, η Νίκη (14η) στη Γ’ Εθνική (έπεσε)… και στη Δ’ Εθνική: ΓΣΑ (3ος), Ηρακλής (4ος), Κένταυρος (14ος) και Σαρακηνός (16ος).

Την περίοδο 1985-86: Ολυμπιακός (2ος) και Νίκη (3η) έπαιξαν στη Γ’ Εθνική …. ενώ στη Δ’ Εθνική έπαιξαν Κένταυρος (4ος) Αλμυρός (14ος), Δάφνη (17η) και Τοξότης (19ος), ενώ οι άλλες φορές ήταν μετά το 2000.

To2004-05: Ο Ολυμπιακός είναι στη Β’ Εθνική ως ΑΣΚ Ολυμπιακός (και είναι 5ος μια θέση πίσω από τη Νίκη, ενώ στην Δ’ Εθνική έπαιξαν ο «άλλος» Εθν. Ολυμπιακός Β. (11Ος) και οι Ρήγας (2ος), ΓΣΑ (12Ος) και Κένταυρος(14ος),το 2005-06: Ο ΑΣΚ Ολυμπιακός είναι 14ος στη Β’ Εθνική και «πέφτει», ενώ η Νίκη είναι 10η και στη Δ’ Εθνική έπαιξαν ο Ρήγας (2ος), ο Εθν. Ολυμπιακός Β. (8Ος), ο Θησέας (14ος) και ο ΓΣΑ (15Ος), ενώ εξάδα ήταν και πέρσι 2019-20: Ν.Π.Σ. Βόλος στη Σουπερλίγκα, Ολυμπιακός και Νίκη στη Φούτμπολ Λιγκ στην ουσία 3η τη τάξει κατηγορία και στη Γ’ Εθνική Θησέας, Γ.Σ. Αλμυρού και Διαγόρας…

Τώρα με την προσθήκη της Δήμητρας Ευξεινούπολης στη Γ’Εθνική γίνεται το ρεκόρ των 7 κι ενώ τη δεκαετία του 80 ο Βόλος έγραψε ιστορία με ένα άλλο ρεκόρ που «κρατάει» ακόμη όταν έγινε η πρώτη επαρχιακή πόλη που είχε τρεις ομάδες στη Β’ Εθνική, καθώς την περίοδο 81-82 έπαιξαν μαζί Ολυμπιακός, Νίκη, Τοξότης, ενώ την περίοδο 86-87 έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί 4 ομάδες της Μαγνησίας (Κένταυρος, Γ.Σ.Α., Τοξότης, Δάφνη) στη Δ’ Εθνική, ενώ την περίοδο 2017-18 υπήρχαν 5 ομάδες στην ερασιτεχνική Γ’Εθνική (Ν.Π.Σ. Βόλος (1ος), Νίκη Βόλου (2η), Γ.Σ. Αλμυρού(4ος), Ολυμπιακός Βόλου (5ος), Ρήγας Φεραίος (8ος)). Πάντως μια χρονιά πριν ήταν η πρώτη φορά που δεν υπήρχε ομάδα από τη Μαγνησία σε επαγγελματική κατηγορία.

Στις εθνικές κατηγορίες φέτος

Περισσότερες ομάδες από την ΕΠΣΘ στις Εθνικές κατηγορίες φέτος …έχει η Μακεδονία που έχει άλλωστε μόνον 8 στη Γ’ Εθνική: ΑΕ Εύοσμου, Εθνικός Σοχού, Ηρακλής Αμπελοκήπων στον 1ο, και Αγροτικός Αστέρας, Ποσειδών Μηχανιώνας, Μακεδονικός, Θερμαϊκός, ΠΑΟ Κουφαλίων στον 2ο όμιλο και βέβαια στο επαγγελματικό είναι ΠΑΟΚ, Άρης, Καλαμαριά.

Έξι ομάδες στη Γ’ Εθνική έχει η ΕΠΣ Πειραιά: Εθνικός, Προοδευτική, ΑΕ Μοσχάτου στον 6ο και Κερατσίνι, Αίας Σαλαμίνας, ΑΟ Καραβάς στον 8ο όμιλο και τους ΟΣΦΠ και Ιωνικό στα επαγγελματικά.

Η ΕΠΣ Αθήνας επίσης 6 ομάδες στη Γ’ Εθνική: Ηλιούπολη, Χαραυγιακός, Φωστήρας (6ο όμιλο) όπου θα προστεθεί και ο Πανιώνιος (!), ΠΑΟ Ρουφ, Κηφισιά, Άγιος Ιερόθεος (7ο) και εκτός από ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ατρόμητο έχει και Αιγάλεω, Καλλιθέα ,Πανιώνιο.

Επαρχιακή Ένωση με περισσότερες ομάδες από την ΕΠΣΘ είναι μόνο αυτή του Ηρακλείου που έχει 96 ομάδες στη δύναμη της και ανεβαίνοντας αρκετές στη Γ’ για τη δημιουργία του κρητικού ομίλου είναι 6 στην κατηγορία: Γιούχτας, Ηρόδοτος, Ατσαλένιος, ΑΟ Πόρου, ΑΟ Δαμάστα, Αλμυρός Γαζίου, ενώ υπάρχουν και οι ΟΦΗ και Εργοτέλης.

Τέσσερεις ομάδες στην Γ’ Εθνική έχει η ΕΠΣ Λάρισας: Οικονόμος Τσαριτσάνης, Ηρακλής Λάρισας, Αετός Μακρυχωρίου, ΠΟ Ελασσόνας, αλλά σύνολο 6 στις Εθνικές κατηγορίες με ΑΕΛ και Απόλλωνα Λ.

Όπως η ΕΠΣΘ με τέσσερεις ομάδες στη Γ’Εθνική είναι κι άλλες Ενώσεις…

Η ΕΠΣ Πέλλας: Εδεσσαϊκός, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Θύελλα Σαρακηνών, Εθνικός Γιαννιτσών (και μόνο την Αριδαία σε πιο πάνω κατηγορία), η Αχαΐα: Θύελλα Πατρών, Διαγόρας Βραχνεΐκων, Παναιγιάλειος, Αχαϊκή (μόνο Παναχαϊκή πιο πάνω) και το Ρέθυμνο: Ρεθυμνιακός, ΑΟ Νέος Αστέρας Ρεθύμνου, Άρης Περιβολίων Ρεθύμνου(και πιο πάνω Α.Ο Επισκοπή).

Η ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας: Τηλυκράτης Λευκάδας, ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου, ΠΑΣ Πρέβεζα, ΠΑΣ Θύελλα 2015 και τίποτα πιο πάνω όπως και η Αργολίδα: Πανναυπλιακός 2017, ΑΕ Ερμιονίδας, Κορωνίδα Κοιλάδας, Φοίνικας Νέας Επιδαύρου

Χάθηκαν στον χρόνο

Στα φετινά πρωταθλήματα Ε.Π.Σ.Θ με ιδιαιτερότητες στην μετά covid 19 εποχή και πάντα με προσοχή και με μέτρα πρόληψης μετέχουν 35 ομάδες σε δυο κατηγορίες… Στην Α’ Κατηγορία θα είναι 16 ομάδες, ενώ 19 θα είναι στη Β’ Κατηγορία σε 2 ομίλους που καταρτίστηκαν με γεωγραφικά κριτήρια αλλά και κλήρωση.

Στην Α’ Κατηγορία δεν δήλωσε συμμετοχή το Αθλητικό Κολλέγιο Νίκης (τη θέση του πήρε η Μακρινίτσα) ενώ στη Β’ δεν δήλωσαν συμμετοχή η Σκόπελος, ο Νέος Μαγνησιακός και η Δημητριάς και επαναδραστηριοποιήθηκαν Μικροθήβες, Ηρακλής Α.Θ., Νέοι Αθλητές Νίκης, ΑΟ Άνω Λεχωνίων και αναγνωρίστηκε το νέο σωματείο Νέοι Αγίας Άννας.

Η συμμετοχή 35 ομάδων αποτελεί αρνητικό ρεκόρ (στο κύπελλο δηλώσαν 41 μαζί με τις 4 της Γ’ Εθνικής τις ομάδες Νέων Ολυμπιακού και Νίκης) και γυρνώντας πίσω …ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα, αφού σταθερότητα σε ομάδες στην ΕΠΣΘ υπήρξε τη δεκαετία του ‘90 με τρεις Κατηγορίες να έχουν από 18 ομάδες, ενώ την περίοδο 98-99 ήταν 18-18-21 (σύνολο 57)! … και ακόμη πιο μακριά την περίοδο 84-85 υπήρχαν τρεις Κατηγορίες 18-16 -16 και Κατηγορία με 6 β’ ομάδες αυτών που έπαιξαν παραπάνω (Νίκη, Ολυμπιακός, Τοξότης, Κένταυρος, Δάφνη, ΓΣΑ).

Και υπάρχουν και πολλές ομάδες που χάθηκαν στο χρόνο που αν έπαιζαν όλες μαζί την ίδια περίοδο θα είχαμε ρεκόρ συμμετοχών…

Και δεν είναι μόνο πως δεν «υπάρχουν» ομάδες που έχουν πάρει πρωτάθλημα όπως ο Κένταυρος Νεάπολης ο Ηρακλής και ο Άρης Μελισσατίκων αλλά και άλλες όπως Εθνικός, Ορμίνιο, Δόξα Αερινού, Αργώ, Αγροτικός, ΑΕ Χλόης, Διόνυσος, Γαύριανη, Αρης Ανθοτόπου, Ολυμπιακός Νέας Δημητριάδος, Αίας Τρικερίου, Αργοναύτες Αμαλιάπολης, Ρ. Φεραίος Κισσού, Παλατιακός, Κεραυνός Σαμπάναγα, Παναγροτικός Φερών, ΑΟ. Νεοχωρακίου, Άναυρος, Θεσσαλικός, Γλαφυρές, Κεραυνός Ελευθεροχωρίου, ΓΑΣ Σηπιάδας, Νίκη Περιβλέπτου, Προφήτης Ηλίας ΑΟ Χιλιαδούς κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου