ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Λονδίνο παρουσιάζεται θεατρικό βραβευμένου συγγραφέα για τη Σκιάθο

στο-λονδίνο-παρουσιάζεται-θεατρικό-β-217

Η Σκιάθος και οι κάτοικοι του νησιού αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη θεατρική παράσταση «Sunset at the Villa Thalia» που κάνει πρεμιέρα στις 25 Μαΐου στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και είναι έργο τουκαταξιωμένου διεθνώς και πολυβραβευμένου συγγραφέα σεναρίων και θεατρικών έργων, Alexi Kaye Campbell.

Το νησί του Παπαδιαμάντη και οι άνθρωποί του, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του νέου θεατρικού έργου «Sunset at the Villa Thalia», που υπογράφεται από τον καταξιωμένο διεθνώς και πολυβραβευμένο συγγραφέα σεναρίων και θεατρικών έργων, Alexi Kaye Campbell. Το συγκεκριμένο έργο, θα ανέβει με ένα λαμπρό cast ηθοποιών σε σκηνοθεσία του Simon Godwin. Από την επικοινωνία του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος»με το συγγραφέα, υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους του κ. Campbell, για τη διοργάνωση εκδήλωσης με αφορμή το έργο.

Η Σκιάθος της φύσης και των ανθρώπων της, δια βίου πηγή έμπνευσης του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γίνεται στο πέρασμα του χρόνου, σημείο αναφοράς και πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας, των avant-garde της τέχνης και του πολιτισμού.

Αυτό αποδεικνύεται από το ίχνος που άφησαν και αφήνουν πίσω τους καταξιωμένοι διεθνώς άνθρωποι του πνεύματος, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά με ένα κοινό την καταλυτική επίδραση που είχε σε αυτούς η Σκιάθος.

Ο πολυβραβευμένος Alexi Kaye Campbell

Ο αστός-κοσμοπολίτης Γιώργος Σεφέρης, αναφέρει στις «Μέρες Α’», τον Ιούλιο του 1930, από την επίσκεψή του στη Σκιάθο, «Σήμερα τ’ απόγευμα βρέθηκα σε μια μικρή ακρογιαλιά. Μια ίσια γραμμή ο ορίζοντας πέρα, μια βάρκα μικρή αραγμένη και, μπροστά μου. Η μυρωδιά του πεύκου. Ηρεμία. Να ’ταν η ψυχή μου σαν τη θάλασσα, την ώρα εκείνη… ».

Το 1977, ο Οδυσσέας Ελύτης, «ο ποιητής του Αιγαίου» τόσο πολύ εμπνεύστηκε από τη φυσική ομορφιά της Σκιάθου, ώστε δημιούργησε μια εικαστική σύνθεση collage, την οποία ονόμασε «Οπτασία». Σ’ αυτήν δεσπόζουν οι Κουκουναριές και τα Λαλάρια, ενώ η ημιδιαφανής, αέρινη γυναικεία μορφή, ως «αναδυομένη», ατενίζει μακριά με ηρεμία και υπερηφάνεια. Η απαράμιλλη ομορφιά της Σκιάθου, κάνουν τον Ελύτη να συλλογιέται και να αναρωτιέται: «πώς αυτά τα εξήντα περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα με τις τρεις χιλιάδες ψυχές, έφτασαν ν’ αποκτήσουν τη σημασία ολόκληρης ηπείρου;» συμπυκνώνοντας τη σκέψη του σε μερικές λέξεις «…ο πλούτος της χλώρης, ένας λαός βαθυπράσινος πλάι στο βαθυκύανο του πελάγους…».

Διαχρονική πηγή έμπνευσης ο Παπαδιαμάντης και η Σκιάθος, με πρόσφατη απόδειξη τη νέα μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής «Η Φόνισσα», αποσπάσματα της οποίας παρουσιάσθηκαν στη Σκιάθο, 6.7.2014, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος».

Μια νέα όπερα που συνέθεσε ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, Γιώργος Κουμεντάκης «πατώντας» στο εμβληματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Η Φόνισσα», παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο συνθέτη, είναι ένα έργο-ορόσημο για τη σύγχρονη διεθνή όπερα, αφού ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από μια από τις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου να τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της.

Η Σκιάθος πρωταγωνιστεί και στην αφίσα της παράστασης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου