ΤΟΠΙΚΟ

Πρωτοπορεί η Αγία Παρασκευή, μένουμε σπίτι… στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα

πρωτοπορεί-η-αγία-παρασκευή-μένουμε-σ-134336

Η ακαδημία της Αγίας Παρασκευής, χρησιμοποιεί το σύστημα προπόνησης XPS, μια ολοκληρωμένη αθλητική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται και από την Μπαρτσελόνα και λειτουργεί ως… δώρο για τις προπονήσεις των αθλητών τώρα που αναγκαστικά παραμένουν σπίτι.

Η Αγία Παρασκευή είναι ο πρώτος σύλλογος που φέρνει στην χώρα μας ένα… εργαλείο που χρησιμοποιεί η Μπαρτσελόνα αλλά κι άλλοι σπουδαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

Ο υπεύθυνοι της Σχολής κ.κ. Αλέξης & Στέλιος Μαλακασιώτης, Γεράσιμος Σαρρής, ο Τεχνικός Διευθυντής της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Μπράτσος κι ο CEO της XPS Oγκοστ Θόρκελσον μίλησαν στο gazzetta.gr για την πλατφόρμα που καλύπτει όλες τις ανάγκες προπονητών, αθλητών και παραγόντων σε ελάχιστο χρόνο!

Τι είναι το XPS

Το XPS Network είναι μια ολοκληρωμένη αθλητική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητικούς συλλόγους όλων των αθλημάτων αλλά και από μεγάλα club εντός και εκτός Ευρώπης. Είναι ένα πρόγραμμα που εστιάζει στους πιο απαραίτητους άξονες λειτουργίας ενός αθλητικού οργανισμού δηλαδή την Οργάνωση, τον Σχεδιασμό, την Ανάλυση, και την Επικοινωνία. Το XPS Network είναι μια πλατφόρμα λογισμικού, η οποία εξοικονομεί χρόνο σε αθλητές, προπονητές, παράγοντες και ταυτόχρονα τους παρέχει επικοινωνία, οργάνωση, στατιστικά και όλα τα απαραίτητα προπονητικά εργαλεία σε ένα μέρος, με πρόσβαση από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή. Καλύπτει δηλαδή συνολικά όλα τα στοιχεία που μπορεί να χρειάζεται ένας αθλητής, προπονητής, παράγοντας.

Επομένως απευθύνεται σε Συλλόγους – Σχολές – Ακαδημίες αναπτυξιακών ηλικιών, σε επαγγελματικούς Συλλόγους και ομάδες με προπονητικά επιτελεία, σε αθλητικές Ομοσπονδίες και Αθλητικούς Οργανισμούς καθώς και σε Personal Trainers μέχρι και σε Φυσιοθεραπευτές.

Η Μπαρτσελόνα όπως και άλλα μεγάλα κλαμπ χρησιμοποιούν το Xps Network, όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει από τον επίσημο ιστότοπο της εταιρίας.

Οι δυνατότητες του

Το XPS Network χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματός, για τον προπονητικό προγραμματισμό (ετήσιο, μεσόκυκλους, μικρόκυκλους). Βρίσκονται όλα σε ένα μέρος και είναι προσβάσιμα και επεξεργάσιμα από όλους τους προπονητές από οποιαδήποτε συσκευή. Για παράδειγμα ο Τεχνικός Διευθυντής της Σχολής μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο το προπονητικό ασκησιολόγιο ,το παρουσιολόγιο και τα στατιστικά όλων των ομάδων και αθλητών από οπουδήποτε.

Επίσης συνεισφέρει στο χτίσιμο και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Χωρίς το XPS Network, αν ένας προπονητής φύγει, όλη του η εργασία φεύγει μαζί του. Αυτό είναι κάτι που απασχολούσε όλα τα κλαμπ μέχρι τώρα και το XPS είναι μια εξαιρετική λύση για να κρατηθεί αυτή η γνώση στο κλαμπ.

Παρέχει σε όλους τους προπονητές ειδικό πρόγραμμα δημιουργίας ασκήσεων και με animation, καθώς και ειδικό πρόγραμμα κοπής και επεξεργασίας αθλητικών βίντεο (video-analysis).

Ολα τα έγγραφα καταχωρούνται σε ένα μέρος με πρόσβαση από οπουδήποτε και απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο. Φανταστείτε πόσο μειώνεται η γραφειοκρατία.

Διαθέτει λογισμικά αξιολογήσεων αθλητών , καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων, αυτοματοποίησης στατιστικών από τεστ, μετρήσεις κ.λπ.)

Εύκολη κοινή χρήση υλικού με τους παίκτες. Οποιοδήποτε μέσο (όχι μόνο βίντεο, π.χ. αρχεία pdf, χρονοδιαγράμματα κ.λπ.).

Προγραμματίζονται οι ομαδικές και οι ατομικές προπονήσεις και είναι εφικτή η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ του προπονητικού επιτελείου και των παικτών με διαμοιρασμό πληροφοριών και αρχείων.

Για κάθε αθλητή καταρτίζεται προφίλ με λεπτομερή στατιστικά όλων των δεδομένων και δυνατότητα παρακολούθησης των αξιολογήσεων των αθλητών και λήψης αυτόματα γραφικών αναφορών για ενημέρωση αθλητών ή γονέων.

Οι καινοτομίες του

  • Οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν την προπόνηση της ημέρας και να προετοιμάζονται νοητικά.
  • Εξοικονομείται έτσι σημαντικός χρόνος από την προπόνηση για τις επεξηγήσεις των ασκήσεων.
  • Οι αθλητές ενημερώνουν με το πάτημα ενός πλήκτρου για την παρουσία τους ή απουσία τους από την προπόνηση.
  • Οι έκτακτες αλλαγές προγραμμάτων και οποιαδήποτε επικοινωνία γίνεται με άμεση ενημέρωση.

Η σχολή με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού καταγράφει τις προπονήσεις σε βίντεο και οι προπονητές έχουν τη δυνατότητα με το πρόγραμμα video analyzer του XPS να επεξεργαστούν και να απομονώσουν αυτόματα φάσεις.

Για παράδειγμα ένα προπονητής εντοπίζει μια λάθος τοποθέτηση ενός μαθητή – αθλητή σε μια προπόνηση που καταγράφηκε. Με το πάτημα ενός πλήκτρου απομονώνει τη φάση και τη στέλνει να τη δει ο αθλητής του στην κινητή του συσκευή και να τη συζητήσουν.

Καταγράφονται τεστ ετοιμότητας readiness, εργομετρικές αξιολογήσεις και σωματομετρήσεις και παρακολουθούνται και αξιολογούνται από το προπονητικό επιτελείο. Μαζί με το δείκτη αντιληπτής προσπάθειας (RPE) τον οποίο αποστέλλουν οι παίκτες μετά από κάθε προπόνηση μέσα από το κινητό τους έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι βοηθούν στην έγκαιρη πρόληψη τραυματισμών.

Παρέχει στατιστικά του προπονητικού προγράμματος και έτσι δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει καταγραφή του χρόνου, της έντασης και του είδους των ασκήσεων που χρησιμοποιήθηκαν παρέχοντας έτσι το προνόμιο της αξιολόγησης και της ανατροφοδότησης στο προπονητικό επιτελείο.

Αυτό που προκαλεί σε όλους ευχάριστη έκπληξη είναι το γεγονός ότι αν ρωτήσουν ποιες ασκήσεις εκτέλεσε για παράδειγμα η Κ-11 της Σχολής σε μια οποιαδήποτε ημερομηνία μπορούμε σε λίγα λεπτά να τις παρουσιάσουμε με εικόνες και βίντεο.

Τέλος δεδομένης της διαμορφωθείσης κατάστασης με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του COVID – 19, το XPS λειτούργησε σαν δώρο για τους αθλητές της σχολής διότι συνεχίστηκε κανονικά η καθημερινότητά, έστω και αν «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ». Στους αθλητές αποστέλλεται σε καθημερινή βάση ειδικό και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο ελέγχουμε και αξιολογούμε τη χρήση του και την επάρκειά του με τη βοήθεια του XPS.

Ο Ογκοστ Θόρκελσον σημειώνει: «Είναι χαρά μας να βλέπουμε πόσο καλά οργανώνεται η Αγία Παρασκευή, η πρώτη ακαδημία που χρησιμοποιεί το XPS στην Ελλάδα, παρέχοντας υποστήριξη στους προπονητές και τους παίκτες της. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και να κάνουν απλούστερες και αποτελεσματικότερες τις λειτουργίες τους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με περιορισμούς σε αρκετές χώρες, προσκαλούμε προπονητές που θέλουν να στέλνουν ηλεκτρονικά προπονήσεις στους αθλητές τους να το κάνουν χωρίς κόστος. Ελπίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσει, την ώρα που όλοι περιμένουμε την κατάσταση αυτή να βελτιωθεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου