ΤΟΠΙΚΟ

Ποδοσφαιρικά του Βόλου (1928 – ‘29)

ποδοσφαιρικά-του-βόλου-1928-29-204161

Το μηνιαίο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς» είναι μάλλον το μακροβιότερο στον ελληνικό περιοδικό τύπο, αφού εκδίδεται ανελλιπώς από το 1928 ώς τις μέρες μας και ήδη έχει ξεπεράσει, εδώ και τρία χρόνια, τα 1.000 τεύχη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου 1928 και εκδιδόταν από την Ελληνική Θαλασσία Ενωση, φορέα υπαγόμενο στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αν και στα τρία πρώτα τεύχη μνημονεύεται ως εκδότης μόνο το ΓΕΝ, ώς τα τέλη του 2012 και από τον επόμενο χρόνο έως και σήμερα εκδίδεται από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ), που επίσης εποπτεύεται από το ΓΕΝ. Τα περιεχόμενά του αποτελούνται οπωσδήποτε από θαλασσινά και ναυτικά θέματα, ειδήσεις, ρεπορτάζ, διηγήματα, ιστορικά κ.λπ., δίχως να απουσιάζουν και άλλα, διαφορετικής θεματολογίας, δημοσιεύματα. Στο αρχείο της βιβλιοθήκης του συλλόγου Τρεις Ιεράρχαι στον Βόλο υπάρχουν δεμένα σε τόμο τα 12 πρώτα τεύχη του περιοδικού (α’ χρόνος), από τον Οκτώβριο 1928 έως τον Σεπτέμβριο 1929.

Στις τελευταίες σελίδες των τευχών αυτών συναντούμε δύο μόνιμες στήλες, «Αθλητικός κόσμος» και από το 7ο τεύχος «Από τας επαρχίας μας. Προσκοπισμός –ειδήσεις – διάφορα». Η θεματολογία της πρώτης επισημαίνεται από τον τίτλο της, αλλά και στη δεύτερη κυριαρχούν τα αθλητικά ζητήματα από την ελληνική περιφέρεια. Το ενδιαφέρον και άξιο αναφοράς είναι ότι το ποδόσφαιρο κατέχει σημαντική θέση στις επιμέρους δημοσιεύσεις, ενίοτε σε βάρος των ναυταθλημάτων, που δικαιολογούν την πρωτεύουσα θέση τους στο εν λόγω περιοδικό. Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. Εκείνα τα χρόνια το νεοεμφανιζόμενο άθλημα της ποδοσφαιρίσεως γνωρίζει ιδιαίτερη διάδοση και ανάπτυξη στα αστικά κέντρα ολόκληρης της Ελλάδας, για αυτό και οι σχετικές ειδήσεις δεν περιορίζονται μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, αλλά και όπου σημειώνονταν οι πλέον αξιόλογες επιδόσεις. Ηδη από το 1926 είχε ιδρυθεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) για την καλύτερη οργάνωση του αθλήματος, το οποίο ώς τότε υπαγόταν στον ΣΕΓΑΣ. Παράλληλα , εκτός από τις τρεις παραπάνω μεγαλύτερες πόλεις, που διέθεταν τις δικές τους τοπικές Ποδοσφαιρικές Ενώσεις και που ίδρυσαν την ΕΠΟ εμφανίζονται και διάφορες τοπικές Ενώσεις στην περιφέρεια. Μία από τις πρώτες, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο 1929, είναι και η Ενωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μαγνησίας Θεσσαλίας (ΕΠΣΜΘ), η όποια λίγο αργότερα έγινε ΕΠΣΘ και κάλυπτε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Εδρα της, όμως, ήταν ο Βόλος, όπου υπήρχε από χρόνια αξιόλογη ποδοσφαιρική δραστηριότητα, υπέρτερη των άλλων θεσσαλικών πόλεων. Ευεξήγητη, λοιπόν, η συχνή αναφορά της ποδοσφαιρικής κίνησης στον Βόλο, μέσα από τις στήλες που προαναφέραμε του περιοδικού «Ναυτική Ελλάς», σε τέσσερα από τα δώδεκα πρώτα τεύχη που ξεφυλλίσαμε.

Από το πρώτο τεύχος…ποδόσφαιρο

Από το πρώτο τεύχος του περιοδικού γίνεται αντιληπτή η πρόθεση των συντακτών του να προβάλλουν και το ποδόσφαιρο. Αλλωστε, στις ποδοσφαιρικές ομάδες των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν, στη διάρκεια της θητείας τους, αρκετοί κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της εποχής, μέλη των γνωστότερων συλλόγων. Στο υπ. αρ. 1, λοιπόν, τεύχος, στη στήλη «Αθλητικός Κόσμος» και στο κομμάτι «ποδοσφαιρική κίνησις» υπάρχει αναφορά για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας, αλλά και τη διοργάνωση πανελλήνιου πρωταθλήματος με ανακήρυξη πρωταθλητή Ελλάδος. Ηδη το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα έχει διεξαχθεί την περίοδο 1927 – ‘28, με συμμετοχή μόνο των εκπροσώπων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, αλλά τα προβλήματα που ανέκυψαν οδήγησαν στη μη διεξαγωγή του την άλλη χρονιά. Συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από το 1929 – ‘30, με την παρουσία συλλόγων μόνο από τις τρεις αυτές σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές ενώσεις. Η Εθνική Ελλάδος, όπως είναι γνωστό, έδωσε τον πρώτο επίσημο (φιλικό) αγώνα της στις 7/4/1929 με τη Β’ Ιταλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και ηττήθηκε με 4-1. Στο δημοσίευμα του περιοδικού σημειώνεται ότι επρόκειτο να δοθούν στο άμεσο μέλλον δύο αγώνες, ο ένας πιθανότατα με την πανίσχυρη Ουγγαρία.

Από την ποδοσφαιρική κίνηση του Βόλου

Το θαλασσινό περιοδικό, όμως, επεκτείνει την πληροφόρησή του και για τα κάθε μορφής αθλητικά δρώμενα στην ελληνική περιφέρεια κι ανάμεσά τους και για το ποδόσφαιρο, με συχνές και πλούσιες αναφορές. Από την ενημέρωση δεν μπορούσε να απουσιάζει το βολιώτικο ποδόσφαιρο, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, παρουσίαζε ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Η πρώτη δημοσίευση σχετικών ειδήσεων εμπεριέχεται στο υπ. αρ. 7 τεύχος του περιοδικού (30/4/1929), στη στήλη «Από τας επαρχίας μας» και κάνει λόγο για τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις της ομάδας του στόλου (μοίρας γυμνασίων), που βρέθηκε για προγραμματισμένες ασκήσεις στην περιοχή του Βόλου. Κατά τις μέρες ανάπαυλας των γυμνασίων οι ναύτες επιδόθηκαν στο ποδόσφαιρο με αντίπαλους τοπικούς συλλόγους:

«Ειδήσεις από τον Βόλον

Περί τα μέσα Μαρτίου αφίκετο εις τον λιμένα της πόλεώς μας η μοίρα του ελληνικού στόλου. Η ποδοσφαιρική ομάς του στόλου έδωκε τέσσαρας εν όλω συναντήσεις εις την πόλιν μας. Εις τας 17 Μαρτίου συνηντήθη με την ισχυροτέραν ομάδα της Θεσσαλίας, τον Αθλητικό Ομιλο Κενταύρου. Νικήτρια αναδείχθη η ομάς του Κενταύρου. Εις τας 21 Μαρτίου και πάλιν ο Κένταυρος ανεδείχθη νικητής με 4-1. Εις τας 24 Μαρτίου η ομάς του στόλου συναντηθείσα με την εσχάτως ιδρυθείσαν ομάδα του Πανθεσσαλικού Αθλητικού Ομίλου Κων/λιτών (ΠΑΟΚ) ανεδείχθη νικήτρια με τέρματα 3-1. Κατά την διάρκειαν του αγώνος η φιλαρμονική της πόλεως επαιάνιζε διάφορα εμβατήρια. Ο αγών εκινηματογραφήθη υπό του φίλαθλου φωτογράφου κ. Ζημέρη. Εις τας 25 Μαρτίου ημέραν της εθνικής εορτής η μικτή ποδοσφαιρική ομάς του στόλου έδωκε την τελευταίαν συνάντησίν της με την ισχυράν ομάδαν της Αθλητικής Ενώσεως Κων/πολιτών (ΑΕΚ). Το αποτέλεσμα ήτο ισόπαλον 0-0. Από τους ναύτας ποδοσφαιριστάς διεκρίθησαν οι Λαπατάς και Αρμαλιώτης.

Θ. Αναγνωστόπουλος».

Η ενυπόγραφη, τηλεγραφικά σταλμένη, ανταπόκριση καταγράφει το πλήρες πρόγραμμα των συναντήσεων ανάμεσα στην ομάδα του στόλου και τους τοπικούς συλλόγους. Ο Κένταυρος είχε κι αυτός ιδρυθεί περίπου έναν χρόνο νωρίτερα και πράγματι θεωρούταν από τα ισχυρότερα σωματεία, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω αποτελέσματα, με αντίπαλο που είχε στις τάξεις του, εδώ δεν αναφέρονται πολλά ονόματα, κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εποχής. Οι συναντήσεις διεξάγονταν βέβαια στο γήπεδο πάρκο Γεωργίου Α’ και δινόταν πανηγυρικός χαρακτήρας με την παρουσία επισήμων και μουσικής μπάντας. Αλλες φορές «επαιάνιζε η μουσική του θωρηκτού Αβέρωφ». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πληροφορία για την κινηματογραφική κάλυψη του αγώνα από τον γνωστό φωτογράφο Κώστα Ζημέρη, γεγονός πρωτοφανές για τα τότε δεδομένα. Να επισημάνουμε επίσης ότι και άλλες φορές, όταν η μοίρα γυμνασίων του στόλου κατέπλεε στον Βόλο, ποδοσφαιρικές ομάδες ναυτών συναντιόταν με τοπικούς συλλόγους σε ενδιαφέροντες αγώνες, οι οποίοι αναπλήρωναν τα διάφορα κενά από τις συχνές διακοπές των τοπικών πρωταθλημάτων, όπως λ.χ. τον Μάρτιο του 1930.

Ποδοσφαιρικά σε κάθε τεύχος

Στο τεύχος 9 (30/6/1929) η ανταπόκριση με τίτλο «Από τον Βόλον» είναι ανυπόγραφη και αναφέρεται όχι μόνο στην ποδοσφαιρική, αλλά και στην υπόλοιπη αθλητική δραστηριότητα των προηγουμένων εβδομάδων. Σημειώνουμε μόνο τα ποδοσφαιρικά:

«Την Κυριακήν 2 Ιουνίου και ώραν 5 μ.μ. εν τη πλατεία Γεωργίου Α’ διεξήχθη ποδοσφαιρική συνάντησις μεταξύ των ομάδων μικτής ΑΕΚ και ΑΟΒ Κένταυρος μετά της ποδοσφαιρικής ομάδος ΓΣΒ Νίκη. Κατόπιν ενός πεισματώδους αγώνος, νικητής ανεδείχθη ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου «Νίκη». Κυριακήν 10ην Ιουνίου εν τη πλατεία Γεωργίου Α’ και ώραν 6 μ.μ. διεξήχθη ποδοσφαιρική συνάντησις μεταξύ της β’ ομάδος του ΑΟΒ (σ.σ. Κένταυρος) Αρης και της λαρισαϊκής ομάδος Πελασγιώτις. Μετά το τέλος του αγώνος η λαρισαϊκή ηττήθη υπό της αντιπάλου 1-0. Ο ποδοσφαιρικός αγών διεξήχθη υπό την διαιτησίαν του κ. Φραγκοπούλου».

Στη σελίδα «Αθλητικός Κόσμος» του 10ου τεύχους (31/7/29) ολόκληρη η μεσαία στήλη επιγράφεται «Αθλητική κίνησις Βόλου», με αποκλειστικά ποδοσφαιρική ειδησεογραφία, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στον Βόλο είχε αφιχθεί τέλη Ιουνίου η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Χαλκίδος, που έδωσε δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ και τον Πηλέα στις 30/6 και 1/7 αντίστοιχα. Στην πρώτη συνάντηση το αποτέλεσμα υπήρξε ισόπαλο, ενώ ο ισχυρός τότε Πηλέας επικράτησε άνετα με 3-1. Ακολούθως ο συντάκτης, που υπογράφει ως «ανταποκριτής», αναφέρεται διεξοδικά στο ντέρμπι μεταξύ δύο εκ των καλύτερων σωματείων του Βόλου, του Κενταύρου και του Πηλέα:

«Την 14ην Ιουλίου και ώραν 6 μ.μ. εν τη πλατεία Γεωργίου Α’ διεξήχθη σοβαρός αγών μεγάλου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο ισχυροτέρων ομάδων της πόλεως Βόλου, ήτοι Αθλητικού Ομίλου Βόλου Κένταυρος και Αθλητικής Οργανώσεως Βόλου Πήλευς. Κατά τας 5 και 50 κατέρχεται εις το γήπεδον πρώτος ο Πηλεύς φέρων μαύρας φανέλλας και λευκήν περισκελίδα και ενισχυόμενος με δύο καλούς Αθηναίους παίκτας, ήτοι υπό των κ.κ. Νέγρη της ΑΕΚ Αθηνών και Ασεβίδη Γουδί Αθηνών. Δεύτερος κατέρχεται εις το γήπεδον ο Κένταυρος φέρων πράσινας φανέλλας και μαύρην περισκελίδα. Στας 6 και 10 ο διαιτητής κ. Ανδρίτσος του Παναθηναϊκού, όστις ήλθε επί τούτω, εσφύριξεν την έναρξιν του αγώνος. Το εναρκτήριο λάκτισμα είχεν ο Πηλεύς, όστις όμως παρά τας επικινδύνους καθόδους του δεν κατορθώνει ουδέν τέρμα, ενώ τουναντίον ο Κένταυρος κατόπιν 30΄επιτυγχάνει δύο κατά σειράν τέρματα ώστε να παρέλθη το α΄ ημιχρόνιον, αφήνον τον Κένταυρον νικητήν. Εις το β΄ όμως ημιχρόνιον τα πράγματα ήλλαξαν. Οι νεαροί παίχτες του Πηλέως κάμνουν επικίνδυνες καθόδους επιτυγχάνοντας ούτω το πρώτον τέρμαν των. Μετά παρέλευσιν 15΄ο διαιτητής σφυρίζει φριγκ εις βάρος του Κενταύρου το οποίον δι΄ ενός σουτ του Βογιατζή, οπισθοφύλακος του Πηλέως, μετατρέπεται εις τέρμα. Εκτοτε οι Κενταυρίται δεν ηδύνατο να κάμνουν καθόδους εις τον αντίπαλον τέρμα περιοριζόμενοι εις αμυντικόν παιχνίδι κατά των αντιπάλων των. Ούτω έληξεν ο αγών με ισοπάλους τας ομάδας με τέρματα 2-2».

Ομοίως και στο 11ο τεύχος του περιοδικού(31/8/29), πάλι στη σελίδα «Αθλητικός Κόσμος» υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για την ποδοσφαιρική δραστηριότητα στον Βόλο. Στις 21/7 διεξήχθη σπουδαίος αγώνας μεταξύ της Μικτής Βόλου (αποτελούνταν από αθλητές της Νίκης, του Κενταύρου και της ΑΕΚ, δηλαδή των τριών συλλόγων που είχαν ιδρύσει λίγο νωρίτερα την ΕΠΣΘ) και της Μικτής «τριών αγγλικών καταδρομικών άτινα από ημερών εναυλοχούντο εις τον λιμένα». Εμπειρότεροι οι Αγγλοι ναύτες επικράτησαν άνετα με 4-1. Τις επόμενες μέρες κατέπλευσε και άλλη μοίρα γυμνασίων του βρετανικού στόλου αποτελούμενη από αντιτορπιλικά και ένα υπερντρέντνοτ (θωρηκτό) και δόθηκαν και άλλοι αγώνες, με τις βολιώτικες ομάδες να ανταποκρίνονται με επιτυχία:

2/8 Β’ Κενταύρου – Μικτή αντιτορπιλικών 0-1

3/8 Πηλεύς- Ομάδα υπερντρέντνοτ 2-2

5/8 Κένταυρος – Μικτή αντιτορπιλικών ισοπαλία (δεν γράφεται σκορ)

6/8 Β΄ Κενταύρου – Ομάδα υπερντρέντνοτ 3-1

7/8 Νίκη- Αγγλική Ομάδα, νίκησε η Νίκη, δίχως να αναφέρεται αποτέλεσμα.

Το καλοκαίρι του 1929 ο αγγλικός στόλος (μοίρα γυμνασίων) εκτελούσε γυμνάσια στην περιοχή των Β. Σποράδων και συχνά πλοία του στις ανάπαυλες των ασκήσεων ναυλοχούσαν στον Βόλο. Εκείνη την περίοδο (26/7/1929) σημειώθηκε και το τραγικό δυστύχημα στο αγγλικό καταδρομικό Ντεβονσάιρ, όταν εξερράγη πυροβόλο και χάθηκαν 16 μέλη του πληρώματός του.

Τέλος, στις 11/8 έφθασαν στον Βόλο μέλη της ΧΑΝΘ από τη Θεσσαλονίκη, για να μεταβούν στις κατασκηνώσεις της αδελφότητας στον Αη Γιάννη Κισσού. Η ΧΑΝΘ βέβαια διέθετε και δυνατή ποδοσφαιρική ομάδα. Διεξήχθη συνάντηση με την τοπική ΑΕΚ και οι «νεαροί Θεσσαλονικείς», ενισχυμένοι και με γνωστούς παίκτες της εποχής, επικράτησαν καθαρά με 3-1.

Να σημειώσουμε ότι στο επόμενο 12ο τεύχος υπάρχει ανταπόκριση από τη Λάρισα για τα εκεί ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Η αξιόλογη ποδοσφαιρική κατάσταση στον Βόλο εκείνη την εποχή δεν περνούσε απαρατήρητη και σχετικές ανταποκρίσεις υπήρχαν, όπως είδαμε, και σε αθηναϊκά έντυπα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου