ΤΟΠΙΚΟ

Με 14-12-10 …τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

με-14-12-10-τα-πρωταθλήματα-της-επσθ-400971

Ενώ σήμερα είναι η τελευταία μέρα δηλώσεων συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Με 36 ομάδες θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα τα φετινά πρωταθλήματα στις τρεις κατηγορίες της ΕΠΣΘ, με τον αριθμό συμμετοχών να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, καθώς ενώ «επιστρέφει» μια ομάδα και είναι η ΑΕ Διμηνίου, οι Ηρακλής, Παγασητικός, Μικροθήβες, Ιωλκός, Δύναμη… δεν δηλώνουν φέτος συμμετοχή…

Η πιο ηχηρή απουσία θα είναι αυτή του Ηρακλή από την Α΄ Κατηγορία που είναι από τις ομάδες που έχουν πάρει πρωτάθλημα όπως ο Κένταυρος Νεάπολης και ο Αρης Μελισσατίκων που έχουν «χαθεί» επίσης τα τελευταία χρόνια!

Πάντως η ΕΠΣΘ για να μην υπάρχουν πρωταθλήματα των 13 ομάδων με ρεπό τόσο σε Α’ όσο και Β’ Κατηγορία θα προβιβάσει στη μεγάλη κατηγορία την επιλαχούσα Αθλητική Ενωση 2002 για να είναι 14 οι ομάδες, ενώ στη Β΄ θα είναι 12.

Ετσι στην μεγάλη κατηγορία της ΕΠΣΘ οι ομάδες με τους προπονητές που θα τις οδηγήσουν τη νέα χρονιά και είναι: Αγία Άννα (Λεωνίδας Καραλής – Κώστας Τσιουρέλης), Αγία Παρασκευή (Στέλιος Μαλακασιώτης), Αίας Σούρπης (Γιάννης Σιαμέτης), Ακρόπολη Σέσκλου (Κώστας Παπαστεργίου), ΑΕ 2002 (Στέργιος Σιαμέτης), Δάφνη (Ντένης Κουκουβίνος), Δήμητρα Ευξεινούπολης (Μιχάλης Ανδρωνάς), Ιάσων Αλλης Μεριάς (Παναγιώτης Κουρούπης), Πρωτεσίλαος (Γιάννης Ζαγκαβιέρος), Πύρασος (Τάκης Παρισσάκης), Σαρακηνός (Γιάννης Φασουράκης), Σκιάθος (Γιώργος Καλιακούδας) , Ρήγας Φεραίος (Κώστας Σταματίου), Τοξότης (Θανάσης Χρυσοχού)…

Στην Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ που δεν θα κατέβει ο Παγασητικός, οι ομάδες θα είναι: Αθλητικό Κολέγιο Νίκης, Άνθιμος Γαζής, ΑΣ Αγχίαλος, Αστέρας Ριζομύλου, ΑΟ Σκόπελος, Ένωση Λεχωνίων Νηλέα, Ελευθεριακός, Μαγνησιακός, Μακρινίτσα, Μυρμιδόνες, Πανιώνιος, Πηλέας.

Στην Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ εκτός από τις Μικροθήβες δεν θα κατέβει η Ιωλκός καθώς οι παίκτες της θα αποτελέσουν την Κ-17 του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά και η Δύναμις που παίκτες της εντάχτηκαν στον Θησέα, ερωτηματικό υπήρξε και με τον Ηρακλή Αγίων Θεοδώρων, ενώ χθες έγινε προσπάθεια και δηλώνει συμμετοχή η Δημητριάς καθώς οι παίκτες της επιθυμούσαν κάτι τέτοιο και υπήρξε θετική ανταπόκριση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ετσι η κατηγορία θα αποτελείται από: ΑΕ Διμηνίου, Άθλος Αλμυρού, ΑΠΟΒ, Αχιλλέας Αχιλλείου, Δημητριάς, Ερμής, Ηρακλής Αγίων Θεοδώρων (;), Κένταυρος Ν.Π. και Νέος Μαγνησιακός…

Αρνητικό ρεκόρ!

Η συμμετοχή 36 ομάδων αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 40 χρόνων κι ενώ πριν 10 χρόνια οι ομάδες ήταν 52! Πριν από 5 χρόνια σημειώθηκε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ και τις περιόδους 2014-15 (13+13 σε 2 ομίλους Α’ και 11 Β’) και 2015-16 (12+12 Α’ και 13 Β’) με 37 ομάδες που έγιναν 40 την περίοδο 16-17 και 41 την περσινή χρονιά όταν επανασυστάθηκε και η Γ’ Κατηγορία.

Γυρνώντας πίσω ….ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα, αφού σταθερότητα σε ομάδες στην ΕΠΣΘ υπήρξε τη δεκαετία του ‘90 με τρεις Κατηγορίες να έχουν από 18 ομάδες, ενώ την περίοδο 98-99 ήταν 18-18-21 (σύνολο 57)! …και ομάδες που χάθηκαν όπως Θεσσαλικός, Άναυρος, Γλαφυρές, ΓΑΣ Σηπιάδας, Κεραυνός Ελευθεροχωρίου, Νίκη Περιβλέπτου και άλλες…

Ακόμη πιο μακριά την περίοδο 84-85 υπήρχαν τρεις Κατηγορίες 18-16 -16 και Κατηγορία με 6 β’ ομάδες αυτών που έπαιξαν παραπάνω (Νίκη, Ολυμπιακός, Τοξότης, Κένταυρος, Δάφνη, ΓΣΑ) και στην δεκαετία του ΄80 υπήρξαν ομάδες όπως ο ΑΟ. Νεοχωρακίου και ο Προφήτης Ηλίας…

Μετά το 2000 η καλύτερη χρονιά σε συμμετοχές ήταν πριν τη συνένωση των ομάδων Φίλαθλος, Απόλλων Κορόπης και Κένταυρος Αγίου Γεωργίου Νηλείας (έγινε η ΑΕ 2002), αφού στα πρωταθλήματα 2001-02 ήταν 16 στην Α΄ Κατηγορία 10 και 10 σε δυο ομίλους στη Β’ και 20 στην Γ’ Κατηγορία, σύνολο 56! Φεύγοντας σιγά σιγά ομάδες όπως η Γαύριανη, αν κι εμφανίστηκαν άλλες όπως η Ζαγορά, ο Κισσός (που έμειναν λίγο) το 2008 οι ομάδες παρέμειναν 52, το 2010 έγιναν 46.

Πάντως αν και πέρσι φάνηκε να υπάρχει αυξητική τάση, δυστυχώς δεν «υπάρχουν» ομάδες που έχουν πάρει πρωτάθλημα όπως ο Κένταυρος Νεάπολης και ο Άρης Μελισσατίκων και άλλες όπως Εθνικός, Ορμίνιο, Δόξα Αερινού, Αργώ, Αγροτικός, ΑΕ Χλόης, Διόνυσος, Ολυμπιακός Νέας Δημητριάδος, Αίας Τρικερίου, Αργοναύτες Αμαλιάπολης, Ρ. Φεραίος Κισσού, Παλατιακός, Κεραυνός Σαμπάναγα, Παναγροτικός Φερών, Αρης Ανθοτόπου, ΑΟ Χιλιαδούς κ.ά.

Πρεμιέρα τέλος Σεπτέμβρη

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων πρωταθλημάτων και κυπέλλου αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 και η ημερομηνία έναρξης των αγώνων των πρωταθλημάτων ορίσθηκε το Σαββατοκύριακο 28-29/9 για την Α’ και πιθανόν μια εβδομάδα αργότερα στη Β’ Κατηγορία, ενώ για την Γ’ Κατηγορία θα εξαρτηθεί από το σύνολο των ομάδων που θα συμμετάσχουν σε αυτή.

Η προκήρυξη

Στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων ΕΠΣΘ της σεζόν 2019-20, αναφέρεται ότι κανείς αγώνας δεν θα διεξάγεται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, εάν την ίδια ώρα αγωνίζεται εντός έδρας ομάδα της Super League, της Football League & της Γ’ Εθνικής της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες των ευρύτερων περιοχών του Νομού Μαγνησίας.

Οσον άφορα τα όρια ηλικίας απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του και αν ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα θεωρείται αντικανονική η συμμετοχή του.

Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια και επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών

Οι ομάδες της Α’ ΕΠΣΘ υποχρεούνται να απασχολούν προπονητή της ποδοσφαιρικής τους ομάδας, κάτοχο Διπλώματος Προπονητή UEFA B τουλάχιστον, ο οποίος θα έχει εκδώσει και ταυτότητα τριετίας ΕΠΟ και σε ισχύ.

Ανοδος και υποβιβασμός

Από την Α΄ΕΠΣΘ στην προκήρυξη αναφέρεται πως η πρώτη στη βαθμολογία ομάδα προάγεται απευθείας στη Γ’ Εθνική Κατηγορία για την περίοδο 2020-2021 (εφόσον δεν προκύψει αλλαγή από την ΕΠΟ), ενώ οι ομάδες που θα καταλάβουν την 13η και την 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται απευθείας στη Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Για κάθε ομάδα της δύναμης της ΕΠΣΘ που υποβιβαστεί από τη Γ’ Εθνική Κατηγορία, υποβιβάζεται και μία παραπάνω ομάδα από την Α’ ΕΠΣΘ.

Από τη Β’ ΕΠΣΘ οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και την 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα προάγονται στην Α’ και αν η ομάδα από την Α’ Κατηγορία προαχθεί στη Γ’ Εθνική Κατηγορία, τότε και η ομάδα που θα καταλάβει την 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα προάγεται στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, εκτός αν προβλεφτεί κάτι άλλο στην συμπληρωματική προκήρυξη που θα υπάρξει ο ακριβής αριθμός των ομάδων.

Υποχρεωτικά γιατρός

Στην προκήρυξη προβλέπεται επίσης ότι σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα ενώ σε αντίθετη περίπτωση τότε ο αγώνας δε θα τελείται και το γηπεδούχο – υπόχρεο Σωματείο θα χάνει τον αγώνα με σκορ 0-3.

Επίσης φέτος είναι υποχρεωτική η συμμετοχή γα τις ομάδες της Α’ ΕΠΣΘ στα πρωταθλήματα υποδομών.

Εναρξη στις 21/9 στο Κύπελλο

Ως ημερομηνία έναρξης των αγώνων Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ε.Π.Σ.Θ. ορίζεται η 21η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η προκήρυξη που αναρτήθηκε στο σάιτ της διοργανώτριας αρχής. Σ’ αυτήν επίσης επισημαίνεται ότι στον θεσμό είναι υποχρεωτική η συμμετοχή για τις ομάδες της Α’ και Β’ Τοπικής και προαιρετική για τις ομάδες της Γ’ Τοπικής καθώς και των ερασιτεχνικών ομάδων σωματείων που ίδρυσαν Π.Α.Ε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου