ΤΟΠΙΚΑ

Υπερφαγία λόγω… κρίσης

υπερφαγία-λόγω-κρίσης-567645

Ευδιάκριτα είναι τα σημάδια της κρίσης στην τάση υπερκατανάλωσης τροφής, η οποία εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία κυρίως χρόνια και σχετίζεται άμεσα με την απώλεια της εργασίας. Δεκάδες συμπολίτες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομικά προβλήματα στην πιο παραγωγική τους ηλικία, μεταξύ 20 και 40 ετών κατά μέσο όρο, εμφανίζουν βουλιμικές τάσεις, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Σε αρκετές περιπτώσεις, συμπολίτες κάθε ηλικίας ζητούν την συνδρομή των ειδικών, προκειμένου να επανέλθουν στις προ κρίσης διατροφικές τους συνήθειες.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Παναγιώτης Ζήσης, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επισημαίνει ότι: «αυτό που πιστεύαμε, ότι η κρίση δηλαδή, θα μας έστρεφε σε πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, ή ότι θα μας προφύλασσε από τις ασθένειες της αφθονίας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη». Ανατρέχοντας στις έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Ζήσης αναφέρει ότι: «τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται, διότι λόγω της οικονομικής κρίσης τρώμε περισσότερα έτοιμα γεύματα, τα οποία μπορεί να προσφέρονται σε πιο χαμηλές τιμές. Επιπλέον, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν άμεση επίδραση και στην ψυχολογία μας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζουμε συναισθηματική υπερφαγία, δηλαδή αυξημένη κατανάλωση τροφής, για να καλυφθούν συναισθηματικά κενά».

Το παραπάνω φαινόμενο είναι πλέον ορατό σε αρκετές περιπτώσεις συμπολιτών, ενώ όπως εκτιμά ο Βολιώτης διαιτολόγος – διατροφολόγος: «το φαινόμενο που εμφανίστηκε λίγο μετά την οικονομική κρίση, παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο χρόνο, κυρίως σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι είτε είναι άνεργοι, είτε έχουν χάσει την εργασία τους, είτε διότι η όλη κατάσταση της οικονομικής κρίσης, τους δημιουργεί οικονομικά αλλά και ψυχολογικά αδιέξοδα».

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ειδικού, διότι «προσπαθούμε να τους δώσουμε ένα πιο ισορροπημένο πλάνο διατροφής και να τους αλλάξουμε τη στάση και τη συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό», υπογραμμίζει ο κ. Ζήσης. Η βασική συμβουλή του ιδίου είναι «να εμπιστεύονται το σώμα τους, δηλαδή να τρώνε μόνο όταν πεινούν και όχι για κάποιο άλλο λόγο, ενώ όταν πρόκειται για πιο δύσκολες περιπτώσεις, τους προτείνουμε να επισκεφτούν και κάποιο ψυχολόγο». Τα δυσάρεστα παρελκόμενα της βουλιμίας, μεταφράζονται σε αρκετές περιπτώσεις σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς, οι οποίοι έχουν κάποιο συνοδό πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτης, αυξημένες τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων κ.λπ.

Αρκετές φορές διατυπώνεται παράλληλα το ερώτημα στους ειδικούς: «πως θα εξασφαλίσω υγιεινή διατροφή, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος». Οι συμβουλές των ειδικών, επικεντρώνονται στη λέξη κλειδί «μεσογειακή διατροφή», η οποία κατά πολλούς είναι συνώνυμη με την μακροζωία. Όπως εξηγεί ο κ. Ζήσης: «καλό είναι να καταναλίσκουμε λιγότερο κόκκινο κρέας, τρεις με τέσσερις φορές το μήνα, να προτιμούμε μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, τα λεγόμενα ψάρια του λαού, τα οποία και πολύ θρεπτικά είναι, γιατί περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, αλλά και φθηνά. Επίσης, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής, διότι όσα είναι εκτός εποχής, είναι πολύ ακριβότερα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου