ΤΟΠΙΚΑ

ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Κοινή πρωτοβουλία Βούλγαρη – Παπατόλια

αερια-ρυπανση-κοινή-πρωτοβουλία-βούλ-851206

Βόλος και Λάρισα πρωταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της αερορύπανσης. Την ίδια ώρα η έγκριση των Επιχειρησιακών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις δύο πόλεις συνεχίζει να εκκρεμεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με πανθεσσαλική συνείδηση και πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστεί το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, επισημαίνουν ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης και ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, οι οποίοι αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες.
Με κοινή επιστολή στους ομολόγους τους στη Λάρισα, οι κ.κ. Βούλγαρης και Παπατόλιας προτείνουν σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ με δεύτερη επιστολή, την οποία επίσης συνυπογράφουν, προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητούν κινητοποίηση στην κατεύθυνση έγκρισης των Επιχειρησιακών Σχεδίων, ενώ υποβάλουν αίτημα για άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης.
Αναλυτικά, κοινή σύσκεψη Δημάρχων και Νομαρχών για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας προτείνουν ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης και ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας με επιστολή στους ομολόγους τους στη Λάρισα Κ. Τζανακούλη και Λ. Κατσαρό αντίστοιχα.
Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης έχει πλέον προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις στους δύο νομούς και με βάση επίσημα στοιχεία εντοπίζεται με ιδιαίτερη ένταση στις πρωτεύουσές τους, το Βόλο και τη Λάρισα, οι κ.κ. Βούλγαρης και Παπατόλιας με την κοινή επιστολή τους σημειώνουν ότι το αίτημα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με πανθεσσαλική συνείδηση και πολιτική προβάλλει επιτακτικό.
Άλλωστε σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης ευρωπαϊκής έκθεσης αναφορικά με τις υπερβάσεις των ορίων στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, η πόλη της Λάρισας καταλαμβάνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την 5η θέση και η πόλη του Βόλου τη 13η θέση.
«Είναι ανάγκη να αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες και να αναδειχθούν κοινοί στόχοι από τους δύο Νομούς, της Μαγνησίας και της Λάρισας, για την προώθηση ολοκληρωμένων συστημάτων περιβαλλοντικής προστασίας, που θα αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.
Το μείζονος σημασίας ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντανακλά, όπως σημειώνουν, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αφορά στο Βόλο και τη Λάρισα, δηλαδή τις δύο πόλεις, που σύμφωνα με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, σηματοδοτούν το μεγάλο αναπτυξιακό δίπολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Επιπλέον η ανάληψη της επίσημης διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, για τους οποίους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσδοκούμε την εξέλιξή τους ως των πρώτων πράσινων Αγώνων στην ιστορία του θεσμού, καθιστά επιβεβλημένη αφενός μεν την άμεση και όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής και, αφετέρου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την οικολογική της ανασυγκρότηση», υπογραμμίζουν στην κοινή επιστολή ο δήμαρχος Βόλου και ο νομάρχης Μαγνησίας.
Προτείνουν τη σύγκληση κοινής σύσκεψης των δημάρχων Βόλου και Λάρισας και των νομαρχών Μαγνησίας και Λάρισας, προκειμένου να συζητήσουν για τα σοβαρά αυτά ζητήματα και να συνδιαμορφώσουν κοινές πολιτικές δράσης.

Επιχειρησιακά Σχέδια
Η δεύτερη επιστολή την οποία συνυπογράφουν οι κ.κ. Βούλγαρης και Παπατόλιας με θέμα την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας, έχει αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα.
Όπως υπογραμμίζουν, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των Επιχειρησιακών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις δύο πόλεις, ώστε οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων να πληρούν τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας.
Με δεδομένη τη θεσμική εμπλοκή της Περιφέρειας στο ζήτημα, επισημαίνουν ότι προσδοκούν στην κινητοποίηση του Γενικού Γραμματέα προς την κατεύθυνση αυτή και ζητούν το αίτημά τους για την έγκριση των Επιχειρησιακών Σχεδίων Βόλου και Λάρισας κατά της αέριας ρύπανσης να διαβιβαστεί προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τις απαραίτητες ενέργειες.
«Για τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θεωρούμε αναγκαία την ουσιαστική συμβολή και τον αποτελεσματικό συντονισμό όλων μας στην κατεύθυνση της προώθησης των ενεργειών για τον περιορισμό των υπερβάσεων της οριακής τιμής μικροσωματιδίων που αποδέχεται η κείμενη νομοθεσία, καθώς και για την άμεση βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε στις δύο μεγάλες θεσσαλικές πόλεις, οι οποίες, δυστυχώς, πρωταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της αερορύπανσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Υποβάλουν δε αίτημα για την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί συνολική άποψη για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης σε επίπεδο θεσσαλικών φορέων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου