ΤΟΠΙΚΑ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Δεν πρέπει να είμαστε μίζεροι…

σωκρατησ-αναγνωστου-δεν-πρέπει-να-είμ-851206

Ο Σωκράτης Αναγνώστου δεν έχει συνηθίσει στις μισές αλήθειες. Έτσι χωρίς φόβο και με αρκετό πάθος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνει ότι εάν οι τοπικοί φορείς δεν αποκτήσουν κοινό βηματισμό, η αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή θα περάσει από κλυδωνισμούς.
“Μοιάζουμε να πυροβολούμε πρώτα και μετά να σκοπεύουμε” σημειώνει με έμφαση, αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της αέριας ρύπανσης, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το ενοχοποιητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί και επισημαίνει με νόημα ότι “πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις για το θεαθήναι”.
Έχοντας προσωπική εμπειρία ως μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις παλινωδίες στη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής, στην οποία επιθυμεί το Τ.Ε.Ε. -εν όψει και των έργων που είναι προγραμματισμένα- να έχει ουσιαστικό λόγο.
Απαλλαγμένος από στερεότυπα, παρατηρεί ότι η αχίλλειος πτέρνα στη Μαγνησία είναι η μιζέρια… που διακατέχει πολλούς. “Οταν βλέπουμε κάποιο θέμα να προωθείται από μία μερίδα, οι υπόλοιποι προσπαθούν να το πολεμήσουν. Αυτή η τακτική μάς πάει πολύ πίσω. Άλλες πόλεις έχουν πιο γρήγορα αντανακλαστικά από εμάς. Στην περιοχή μας ό,τι ξεκινάμε, όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν πάντα κάποιοι που επιχειρούν να την ακυρώσουν” αναφέρει χαρακτηριστικά, άποψη με την οποία δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς.
Αντιπαρέρχεται εξάλλου των όποιων σχολίων προκάλεσε η παρέμβαση του Τ.Ε.Ε. για τις απευθείας αναθέσεις μελετών, ξεκαθαρίζοντας με σαφήνεια ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο θα επιμείνει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση της ισονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι “αντιστρατεύεται” το Πανεπιστήμιο.
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. δεν κρύβει την επιθυμία του να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το όνομά του άλλωστε παίζει εδώ και αρκετά χρόνια στο τοπικό “πολιτικό χρηματιστήριο”. Τις οριστικές του αποφάσεις ωστόσο τις αφήνει για το απώτερο μέλλον.

-Κύριε πρόεδρε, γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής. Την ίδια ώρα ανοίγουν τα θέματα που αφορούν στο Στρατηγικό Σχέδιο αλλά και την Αναθεώρηση του ΓΠΣ…

Το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας πράγματι εκπονείται το Ρυθμιστικό Σχέδιο, θα ξεκινήσει και η αναθεώρηση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και παράλληλα συντάσσονται πολλά στρατηγικά σχέδια σε δήμους.
Το Ρυθμιστικό και το Γενικό Πολεοδομικό βέβαια περιλαμβάνει μία ευρύτερη περιοχή πέρα από το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου. Έχω την αίσθηση ότι μεταξύ των μελετητών δεν υπάρχει η αναγκαία συνεργασία. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη η σύσταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου, που εάν είχε συσταθεί, θα είχε αναλάβει και την αποκλειστική ευθύνη του συντονισμού και σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω αυτών των αδυναμιών έχουμε ήδη εντοπίσει διαφορές στα στρατηγικά σχέδια Βόλου και Νέας Ιωνίας, όπως για παράδειγμα στο θέμα της απομάκρυνσης ή μη του σιδηροδρομικού σταθμού. Εάν καταλήξουμε σε τέτοια αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα σε αυτά τα εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής μας, τότε σίγουρα δεν θα γνωρίζουμε πώς να προχωρήσουμε πολεοδομικά, οικιστικά και γενικότερα αναπτυξιακά στο μέλλον.
Εξάγεται λοιπόν αβίαστα το συμπέρασμα ότι χρειάζεται συντονισμός των επιβλεπουσών υπηρεσιών και κυρίως του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να φροντίσει να υπάρχει αλληλοενημέρωση και κοινά συμπεράσματα.
Κατά την εκτίμησή μου ο κατεξοχήν αρμόδιος που πρέπει να οριστεί και ως υπεύθυνος, είναι οι μελετητές του Ρυθμιστικού Σχεδίου, που οφείλουν να αναλάβουν το συντονισμό, ώστε να έχουμε μονοσήμαντα πορίσματα από αυτές τις μελέτες.

-Υπάρχει ωστόσο η αίσθηση πολλές φορές ότι οι μελετητές ακολουθούν το δικό τους δρόμο, παρεκκλίνοντας ενίοτε και των βασικών κατευθύνσεων που θέτουν οι τοπικοί φορείς…

Εχει παρατηρηθεί πολλές φορές οι μελετητές να διατηρούν τις δικές τους απόψεις, και όταν δεν είναι ντόπιοι, δεν γνωρίζουν τις τοπικές παραμέτρους, με αποτέλεσμα να εκπονούν σχέδια κατά τη δική τους κρίση. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

-Εκεί όμως δεν υπεισέρχεται και η ευθύνη των τοπικών φορέων να δώσουν τις κατευθύνσεις που θα αποτυπώνουν τη φιλοσοφία τους;

Ασφαλώς. Κανονικά θα έπρεπε οι μελετητές να υποχρεούνται από την επιβλέπουσα αρχή να είναι σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και, πριν καταγράψουν τις προτάσεις τους, να ακούσουν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Επειδή αυτό όμως είναι χρονοβόρο και ενδεχομένως να έχει και κόστος για τους μελετητές, προσπαθούν να το αποφύγουν.

-Τελικά με όλα αυτά τα αναπτυξιακά εργαλεία δημιουργούμε προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής σε ορίζοντα 20ετίας; Μήπως έχουν καλλιεργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες;

Άποψή μου είναι η ιεράρχηση στόχων σε βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Συνήθως αυτές οι μελέτες δεν καταλήγουν σε αυτό το αποτέλεσμα και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ιεραρχήσεις δημιουργούν αντιδράσεις και πολιτικό κόστος. Καταλήγουμε τις περισσότερες φορές σε γενικά συμπεράσματα, τα οποία αυτοακυρώνουν την ουσία της κάθε μελέτης και τους στόχους που θέτει.
Σαν περιοχή επιβάλλεται να ξέρουμε ποιους στόχους θέτουμε σε προτεραιότητα, ποιες είναι οι βασικές μας επιλογές και πώς τις κατακτούμε.
Μόνο έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε ένα εργαλείο που θα εξασφαλίζει οφέλη από τις μελέτες που εκπονούνται σε κάθε επίπεδο.
Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια ότι όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα της περιοχής. Πρωτίστως θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να ενδιαφερθούν για την υλοποίηση των προτάσεων στις οποίες καταλήγουν οι μελέτες. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο.

-Υπάρχουν πάντως αλληλοσυγκρουόμενα ζητήματα. Μιλάμε για Ρυθμιστικό Σχέδιο και Αναθεώρηση ΓΠΣ, όταν ακόμη δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας η συζήτηση για τη δημιουργία ενιαίου Δήμου;

Εάν από τώρα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ως ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα όλοι, δημοτικοί παράγοντες και πολίτες, νομίζω ότι θα λύσουμε πολλά προβλήματα.
Δεν έχουν ενστερνιστεί ακόμη όλοι αυτή την πορεία, υπάρχουν μόνο ορισμένοι που παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όσο αναζητούμε τους κοινούς στόχους, εκτιμώ ότι θα πετύχουμε και τη δημιουργία του ενιαίου Δήμου στη συνέχεια.

-Αισθάνεστε ότι ως περιοχή έχουμε έλλειμμα προγραμματισμού;

Και ως λαός δεν φημιζόμαστε για τον προγραμματισμό μας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στο Βόλο ωστόσο έχουμε και ένα άλλο ακόμη γνώρισμα. Είμαστε μίζεροι… Οταν βλέπουμε κάποιο θέμα να προωθείται από μία μερίδα, οι υπόλοιποι προσπαθούν να το πολεμήσουν. Αυτή η τακτική μάς πάει πολύ πίσω. Άλλες πόλεις έχουν πιο γρήγορα αντανακλαστικά από εμάς. Στην περιοχή μας ό,τι ξεκινάμε, όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν πάντα κάποιοι που επιχειρούν να την ακυρώσουν. Προσωπικά ανησυχώ με τέτοιες καταστάσεις και θα σας αναφέρω ως παράδειγμα τους Μεσογειακούς Αγώνες, που φοβάμαι ότι στον τομέα των έργων θα αντιμετωπίσουμε μεγάλη γκρίνια στην πορεία της υλοποίησής τους.

-Είναι πράγματι ένα θέμα σοβαρό και η καθυστέρηση στη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων μάς έχει πάει πίσω…

Κατά τη γνώμη μου η καθυστέρηση αυτή είναι αδικαιολόγητη. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να συγκροτηθεί μία Επιτροπή, ούτως ή άλλως σε μία τέτοια διαδικασία πάντα κάποιους ικανοποιείς και κάποιους δυσαρεστείς. Δεν μπορώ αφενός ακόμη να καταλάβω γιατί έχουν αργήσει τόσο πολύ και αφετέρου γιατί δεν κατανοούν ότι πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι ένα άτομο με κύρος στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με προβληματίζει που υπήρξε μία ομάδα που κέρδισε τη διοργάνωση και τώρα -από τις πληροφορίες που υπάρχουν- θα αλλάξει. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα μέχρι τέλους, αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαι ανήσυχος.

-Το Τ.Ε.Ε. θα διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο και λόγο σε αυτή τη διαδικασία της πορείας μέχρι τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων;

Το Τ.Ε.Ε. πρέπει να έχει λόγο και βαρύνουσα θέση στις αποφάσεις της Επιτροπής και στο όλο εγχείρημα όσον αφορά στην προετοιμασία των έργων που είναι προγραμματισμένα να γίνουν είτε από την Επιτροπή Διοργάνωσης είτε από τους άλλους φορείς τόσο στο Βόλο, όσο και στη Λάρισα.

-Τον τελευταίο καιρό σάς είδαμε ενοχλημένο με τις απευθείας αναθέσεις μελετών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας…

Ως Τεχνικό Επιμελητήριο δεν αντιστρατευόμαστε το Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν μελέτες που πραγματικά πρέπει να γίνουν από το Πανεπιστήμιο. Υπάρχει όμως και η υποχρέωση να συντηρηθεί το ντόπιο μελετητικό δυναμικό που έχουμε. Πρέπει να στηρίξουμε τα τοπικά μελετητικά γραφεία. Εμείς διεκδικούμε να συμμετέχουν όλοι στους διαγωνισμούς των μελετών και μελετητές και πανεπιστημιακοί, με τους ίδιους όρους, για να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
Όπως ξέρουμε, ο ιδιώτης μελετητής για μία μελέτη κάνει έξοδα, όταν ο πανεπιστημιακός τα έξοδα τα καλύπτει μέσω του Πανεπιστημίου.
Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.
Θέλω να πιστεύω ότι η παρέμβαση του Τ.Ε.Ε. θα εισακουστεί από τους τοπικούς φορείς. Εφόσον εξακολουθήσει όμως η ίδια κατάσταση, σας λέω ξεκάθαρα ότι το Τ.Ε.Ε. θα προσφύγει νομικά. Ελπίζω να μην χρειαστεί.

-Θα ήθελα να αναφερθούμε στην αέρια ρύπανση. Σοβαρό το θέμα, το Τ.Ε.Ε. συμμετέχει στο Συντονιστικό Όργανο των τοπικών φορέων. Τι μπορεί να περιμένει η πόλη σε επίπεδο όχι μόνο πρωτοβουλιών αλλά και μέτρων;

Πιστεύω ότι σε τόσο σοβαρά θέματα θα πρέπει να αποφεύγονται οι “φωτοβολίδες”. Πρέπει να έχουμε αποτελεσματικότητα, να προχωρούμε με βήματα σταθερά. Έγινε ένα συλλαλητήριο, το οποίο προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί έγινε και με ποιον στόχο. Γιατί πρέπει τελικά να χρησιμοποιούμε τα τελευταία μας όπλα για να λύσουμε ένα πρόβλημα, όταν υπάρχουν και άλλοι ενδιάμεσοι τρόποι;
Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια ως Τ.Ε.Ε. τα αποτελέσματα της μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για να δούμε ποιος φταίει και ποιος πρέπει να πάρει μέτρα.
Εάν τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν δεν εφαρμοστούν, πιστεύω ότι πρέπει μετά να στοχοποιήσουμε τους όποιους ρυπαντές, αλλιώς αυτό μοιάζει σαν “να πυροβολούμε πρώτα και μετά να σκοπεύουμε”.

-Εκτιμάτε δηλαδή ότι γενικά στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μία υπερβολή, που ενδεχομένως να κοστίσει στην πόλη;

Εγώ πραγματικά πολλές φορές αναρωτιέμαι, εάν είμαστε πράγματι τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Βέβαια η υγεία μας είναι το πρωτεύον, αλλά θα πρέπει πρώτα να δούμε τι ισχύει τεκμηριωμένα, πριν “χτυπήσουμε” τον τουρισμό.
Μπορεί ορισμένοι να νομίζουν ότι βάλλονται οι βιομηχανίες, αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται ο τουρισμός. Χρειάζεται συντονισμένος βηματισμός, αλλιώς γίνονται κινήσεις για το θεαθήναι και για την προβολή κάποιων…

-Κύριε πρόεδρε, κλείνοντας να μου επιτρέψετε μία προσωπική ερώτηση. Ο Σωκράτης Αναγνώστου πού βλέπει τον εαυτό του στα επόμενα χρόνια; Στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην τοπική; Κοινοβούλιο ή Αυτοδιοίκηση;

Η Αυτοδιοίκηση κυρίως με ενδιαφέρει. Μέχρι αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν έχω αποφασίσει. Είναι ακόμη νωρίς, θα σταθμίσω τις καταστάσεις και ανάλογα θα πράξω.

-Το Τ.Ε.Ε. πάντως είναι ένας θεσμός που έχει ουσιαστική παρέμβαση στα τοπικά δρώμενα…

Το Τ.Ε.Ε. ασφαλώς ασχολείται κατά βάση με τα θέματα του τεχνικού κόσμου, πιστεύω όμως ότι πρέπει και οφείλει να είναι μπροστάρης και στα μεγάλα θέματα της περιοχής. Το ιδανικό θα είναι το Τ.Ε.Ε. να μπορεί να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει θέσεις πριν ακόμη δημιουργηθούν προβλήματα, γιατί τότε ο ρόλος του θα είναι ακόμη πιο ουσιαστικός. Προσωπικά πάντως αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι η πορεία θα δικαιώσει αυτή την προσπάθεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου