ΤΟΠΙΚΑ

Πανάρχαιη πηγή πολιτισμού το δένδρο…

πανάρχαιη-πηγή-πολιτισμού-το-δένδρο-851206

Ποικίλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού που ξεκινά την Παρασκευή 9 Μαΐου με κεντρικό θέμα “Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές”. Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει μια πρόσκληση για μια γιορτή Άνοιξης, ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων – όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Κεντρικό θέμα της εκστρατείας για το 2008 είναι «Το Δέντρο της Ζωής σε 4 εποχές» με τους συμβολισμούς που απορρέουν από τη μορφή του αλλά και την απεικόνισή του στη τέχνη διαχρονικά. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου, η είσοδος στα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη και στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό. Επιλέγοντας τους χώρους στους οποίους επιθυμούν να περιηγηθούν, οι επισκέπτες ακολουθούν τις προτεινόμενες διαδρομές και στάσεις και με τη βοήθεια ενημερωτικού υλικού ανακαλύπτουν μόνοι τους πολλές διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Απεικονίσεις δέντρων με ιδιαίτερους συμβολισμούς σε αρχαία τέχνεργα αλλά και έργα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, παραστάσεις δέντρων με κρυμμένα νοήματα πάνω σε μνημεία, ακόμα και φυσικά δέντρα συνδεδεμένα με τοπικές λατρείες και ιερά, αποτελούν μόνο τις αφορμές για να ανακαλύψει κανείς την πολλαπλή έκφραση ενός συγκεκριμένου θέματος σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς και επομένως να έρθει σε επαφή, με αφορμή τις εκδηλώσεις, με τα μνημεία της πόλης ή της περιοχής του.
Στο πλαίσιο του γενικού εορτασμού, την Παρασκευή 9 Μαΐου το πρωί, στο “Αθανασάκειο” Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα εφαρμοστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, εικαστικές δράσεις και σύντομο φυλλάδιο εργασίας και, κυρίως, μέσα από την παρατήρηση αυθεντικών αρχαίων αντικειμένων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, οι μαθητές που θα συμμετάσχουν, καλούνται να ανακαλύψουν χρήσεις και συμβολισμούς των δέντρων κατά την αρχαιότητα και, τελικά, τους δεσμούς ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές θα προβούν, εφόσον το επιθυμούν, σε συμβολική δενδροφύτευση στην αυλή του Μουσείου.
Το σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου είναι ελεύθερη για το ευρύτερο κοινό και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, μετά από προσυμφωνημένα ραντεβού, και πέραν του τριημέρου του εορτασμού, έως τις 18 Μαΐου, που είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί στο “Αθανασάκειο” Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου δίδονται στο τηλέφωνο 24210 25349, 24210 76455 και υπεύθυνη είναι η κ. Αιμιλία Καλογιάννη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου