ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερις ημέρες «κόκκινο»

τέσσερις-ημέρες-κόκκινο-571494

Σε αναγκαστική εκπαίδευση να μετρούν… με την όσφρηση και την όραση τις αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχει οδηγήσει τους δημότες του Βόλου οι κατ’ επανάληψη υπερβάσεις των PM10 πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, τους χειμερινούς μήνες.

Είναι τόσο συχνή -σε ημέρες που η θερμοκρασία παίρνει την κατιούσα και τα τζάκια και οι σόμπες καίνε ανεξέλεγκτα για θέρμανση- η αποπνικτική ατμόσφαιρα, που οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν μάθει πλέον να υπολογίζουν ακόμη και το πόσο είναι η υπέρβαση…

Οι μέσες ημερήσιες μετρήσεις, οι οποίες ανακοινώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, που πιστά τηρεί την τακτική δημοσιοποίησης των εβδομαδιαίων αποτελεσμάτων από το σταθμό παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έρχεται να επιβεβαιώσει ποιες ημέρες οι δείκτες ήταν στο κόκκινο.

Πλέον και καθώς οι ημέρες των υπερβάσεων πυκνώνουν ανά εβδομάδα, τα εβδομαδιαία αποτελέσματα συνοδεύονται από συστάσεις στους πολίτες για τον περιορισμό της χρήσης τζακιών και σομπών.

Τετραήμερο στο κόκκινο

Χθες, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έδωσε στη δημοσιότητα τις μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων (μέσες τιμές 24ωρου) για το διάστημα από 15-11-2013 έως 21-11-2013, που καταγράφηκαν από το σταθμό παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένος εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την περασμένη Δευτέρα έως και την περασμένη Πέμπτη, τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αιωρούμενα σωματίδια κινήθηκαν πάνω από το ανώτατο όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής:

* 15 – 11 – 2013 24 μg/m3

* 16 – 11– 2013 32 μg/m3

* 17– 11– 2013 35 μg/m3

* 18–11– 2013 52 μg/m3

* 19– 11– 2013 59 μg/m3

* 20 – 11– 2013 58 μg/m3

* 21– 11– 2013 68 μg/m3

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 18,00 μ.μ έως 24,00 μ.μ ), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Επισημαίνεται προς τους πολίτες, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λ.π), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου