ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Εξι νέα μέτρα φέτος

πανελλαδικεσ-εξετασεισ-εξι-νέα-μέτρα-851206

Οι οδηγίες φέτος είναι αυστηρότερες, κυρίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των κινητών τηλεφώνων

Τα έξι νέα μέτρα, τα οποία εισάγονται φέτος για πρώτη φορά στη διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, αναλύθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Αργ. Χαδούλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των τεσσάρων βαθμολογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλία, καθώς και οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.
Ο κ. Χαδούλης ανέλυσε τις διαφοροποιήσεις που θα υπάρχουν από φέτος, δίνοντας έμφαση στα μέτρα για το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι οδηγίες φέτος είναι αυστηρότερες, κυρίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των κινητών τηλεφώνων μέσα στα εξεταστικά κέντρα, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει σειρά μέτρων.
Αυστηρή ζητήθηκε να είναι η τήρηση των διατάξεων που δεν επιτρέπουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους υποψηφίους. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα εξεταστικά κέντρα υποψηφίων με κινητά, ενώ το υπουργείο έχει εφοδιαστεί με ειδικές συσκευές αδρανοποίησης της κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενημέρωση των προέδρων των βαθμολογικών κέντρων σχετικά με την αναβαθμολόγηση γραπτών. Συγκεκριμένα, μετά από τροπολογία του Προεδρικού Διατάγματος περί γενικών εξετάσεων, προβλέπεται ότι σε περίπτωση αναβαθμολόγησης στις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων, ως τελικός βαθμός του γραπτού υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο μεγαλύτερων βαθμών, αντί του μέσου όρου των τριών που ίσχυε πέρυσι.
Το νέο μέτρο σχετικά με την αναβαθμολόγηση γραπτών ευνοεί τους υποψηφίους, δήλωσε ο κ. Χαδούλης.
Επιπλέον, οδηγίες έχουν δοθεί για την αυστηρή επιλογή των βαθμολογητών, αναβαθμολογητών, συντονιστών των διαδικασιών αναβαθμολόγησης, έτσι ώστε το γραπτό να βαθμολογείται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση στις ορθές απαντήσεις και να μη μείνει ο υποψήφιος με την πικρία της αδικίας ή της αβλεψίας κάποιου βαθμολογητή.

Αδιάβλητο εξετάσεων
Σχετικά με την επιπλέον θωράκιση του αδιάβλητου των εξετάσεων, δόθηκε εντολή ώστε οι Πρόεδροι των Βαθμολογικών Κέντρων αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα το κώλυμα της συγγένειας περιοριζόταν μόνο στην περιφέρεια λειτουργίας του Βαθμολογικού Κέντρου.
Θα υπάρξει γενική και διαφορετική ανακατανομή των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, κυρίως των Γενικών Λυκείων. Έτσι ελαχιστοποιούνται έως και εξαφανίζονται οι πιθανότητες να γνωρίζει ο βαθμολογητής τίνος υποψηφίου το γραπτό διορθώνει.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 20 Μαΐου για τους υποψήφιους των ημερήσιων Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 19 Μαΐου, οι εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αρχίζουν για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου