ΤΟΠΙΚΑ

Διασκέδασε την δυσφορία των ΗΠΑ

διασκέδασε-την-δυσφορία-των-ηπα-851206

Με θέματα Παιδείας ασχολήθηκε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ κι ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, για τη νέα ελληνορωσική συμφωνία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Ο Χ. Φώλιας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η νέα διακρατική συμφωνία, που υπεγράφη χθες στη Μόσχα, αποδεικνύει τον ορθό δρόμο, στον οποίο κινείται η πολιτική για τη διεθνή ενεργειακή διασύνδεση της χώρας μας.
“Η στρατηγική που ακολουθήσαμε δικαιώνεται για άλλη μια φορά και αποδεικνύει ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση”, υπογράμμισε ο κ. Φώλιας.
Επίσης, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι στόχος είναι κι η στήριξη των εταίρων στην Ε.Ε., μέσω του διαμετακομιστικού ρόλου που παίζει πλέον με πολύ ενεργό και αποτελεσματικό τρόπο η χώρα μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά οφέλη από τον αγωγό, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι το όφελος που θα προκύψει, θα είναι η ενεργειακή επάρκεια και για τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και την βιομηχανική και την ιδιωτική.
Σε άλλη ερώτηση από που θα περάσει ο αγωγός, ο Χ. Φώλιας είπε ότι προβλέπεται από τη συμφωνία ότι θα αποφασιστεί σε επίπεδο εταιρίας το σημείο εισόδου και εξόδου από την Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει δυσφορία των Αμερικανών για τη συμφωνία, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι “δεν τίθεται θέμα δυσφορίας, συμφωνούμε και εμείς και οι Αμερικανοί ότι είναι απαραίτητη η πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας για τη χώρα μας”.
Τέλος σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι “αντιμετωπίζεται και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα”.
Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται, μετά από διαβούλευση, για τα άτομα με αναπηρία.
Το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε, είναι “ένα καθαρό νομοσχέδιο χωρίς τροπολογίες, με έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα και μπορεί να λειτουργήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των νομοθετικών διαδικασιών”.
Ο Ευ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από καινοτομίες, που ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και καθιστά υποχρεωτική την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.
Επίσης εισάγει την διεπιστημονικότητα στην αντιμετώπιση, την πρώιμη εξέταση των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τη δια βίου επέκταση της φροντίδας της πολιτείας, τη συνεχή αξιολόγηση της εξέλιξης ενός παιδιού, με στόχο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να επανενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Στυλιανίδης, υιοθετεί την συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων, που εδώ και είκοσι χρόνια έχει καταθέσει και το αναπηρικό κίνημα και οι γονείς που έχουν παιδιά με τέτοια προβλήματα.
Η πολιτική φιλοσοφία του νομοσχεδίου αυτού, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, είναι η προώθηση της ανθρώπινης Ελλάδας. Μιας ελληνικής πολιτείας δηλαδή, όπως ανέφερε, που σκύβει με ευαισθησία και ανθρωπιά πάνω στα προβλήματα, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά σε όλα τα άτομα με αναπηρία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους καθηγητές πρόσθετης στήριξης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σήμερα διασφαλίστηκε η έγκριση των σχετικών κονδυλίων, ύψους 70 εκατ. ευρώ και πληρώνονται οι καθηγητές πρόσθετης διδακτικής στήριξης – περίπου 40 χιλιάδες άτομα- για εκκρεμότητες πληρωμών από το β τρίμηνο του 2006 μέχρι σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

O αγωγός South Stream δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συμπληρωματικός σε σχέση με τον αγωγό Nabucco και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Aυτό απάντησε χθες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Ο ΣΥΝ

“Ο ΣΥΝ, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και τις πιέσεις των ΗΠΑ, υποστηρίζει ως απολύτως αναγκαία την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης με την Ρωσία. Όπως υποστηρίζουμε επίσης την πολλαπλότητα των ενεργειακών δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και την διαφοροποίηση των τιμών ενεργειακού εφοδιασμού, στα οποία μπορεί να συμβάλλει θετικά και ο αγωγός «South Stream»”. Τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ
“Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι δύσπιστος προς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν από τη νέα συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για τον αγωγό αερίου”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ σημειώνει ότι “είναι εντελώς αβάσιμος και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός ότι η διέλευση από την χώρα και τα Βαλκάνια των ενεργειακών αγωγών καθιστά τη χώρα και την περιοχή ασφαλή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου