ΤΟΠΙΚΑ

Χόρεψαν το “τελευταίο” ταγκό στη Μόσχα

χόρεψαν-το-τελευταίο-ταγκό-στη-μόσχ-851206

Αντανακλώντας τη νέα δυναμική των ελληνορωσικών σχέσεων υπεγράφη χθες στο Κρεμλίνο παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Βλαντιμίρ Πούτιν η στρατηγικής σημασίας διακρατική συμφωνία για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και τον Ρώσο ομόλογό του Βίκτορ Χριστένκο.
Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού.
Στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον απερχόμενο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν πέραν της ενεργειακής συνεργασίας ζητήματα διεθνούς επικαιρότητας, το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., αλλά και τα νέα δεδομένα μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.
Ερωτηθείς για την Π.Γ.Δ.Μ., κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολουθήσε την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει λύση κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, συνεκτική και έναντι των πάντων (erga omnes) με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Π.Γ.Δ.Μ. θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική ηγεσία της θα εργαστεί για τη λύση μακριά από εθνικιστικές τάσεις, και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων.
Ως προς το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ελληνική θέση ήταν πάντα η επίτευξη συμφωνημένων λύσεων και όχι η δημιουργία τετελεσμένων.
Μετά τη νέα κατάσταση, οι κύριοι προβληματισμοί της Αθήνας παραμένουν ίδιοι, είπε ο κ. Καραμανλής: Πώς, δηλαδή, θα διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, πώς θα διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής και ένα περιβάλλον ευημερίας και πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η πολιτιστική κληρονομιά.
Για το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας, που αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λάβει τις αποφάσεις της μετά από λεπτομερή εξέταση όλων των εξελίξεων, των παραμέτρων και των συνεπειών που θα έχουν οι αποφάσεις αυτές.
Για το ίδιο θέμα ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι τις ρωσικές αντιρρήσεις στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, επαναλαμβάνοντας ότι η πράξη αυτή δεν νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο. Στράφηκε ξανά ενάντια στις χώρες που ενθάρρυναν την απόσχιση, τονίζοντας ότι «αυτοί που εκλαμβάνονται ως αγωνιστές της ελευθερίας στο Κόσοβο, σε άλλα μέλη θεωρούνται τρομοκράτες».

Αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση

Στη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας και στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας είχαν αναφερθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν και ο Κώστας Καραμανλής, λίγο πριν ξεκινήσουν τις κατ ιδίαν συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο.
«Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής.
Υπογράμμισε ότι η προσωπική συμβολή του Ρώσου Προέδρου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών ήταν ανεκτίμητη και σημείωσε ότι από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Από την πλευρά του ο Βαλντιμίρ Πούτιν ανέφερε: «Υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας. Η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
Ανέφερε ακόμη ότι οι δυο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι είναι συνεχείς οι μεταξύ τους επαφές και για τα διεθνή θέματα.
Ο Πούτιν τόνισε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί και με το νέο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και σημείωσε ότι παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας στο φόντο μιας σημαντικής αύξησης της ρωσικής οικονομίας και της σταθερής πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.
«Οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Είμαι βέβαιος ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον» πρόσθεσε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

Θετικό, κατ΄ αρχήν, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. «Το ΠΑΣΟΚ πάντως περιμένει και ζητά να δει τη συνολική συμφωνία με όλες τις λεπτομέρειές της», τόνισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, από το συνολικό κείμενο θα φανεί ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος για την Ελλάδα. Σημείωσε πάντως ότι όποια πολιτική διαφοροποιεί τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού και μειώνει την εξάρτηση της χώρας από μια πηγή, είναι ευπρόσδεκτη. Επίσης τόνισε ότι αυτή ήταν η πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε την κυβέρνηση σε ποιον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας εντάσσεται το συγκεκριμένο μνημόνιο, καθώς και ποιος είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, τον οποίο συνέδεσε με την επάρκεια ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από την κυβέρνηση να πει πώς διασφαλίζει την επάρκεια ρεύματος, «όταν για πέμπτη συνεχή χρονιά δεν έχει προστεθεί ούτε ένα μεγαβάτ στην ενεργειακή ισχύ της χώρας, ενώ αντίθετα έχουμε αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον κατά 25%».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου