ΤΟΠΙΚΑ

«Ενοχος» ο διαβήτης για εγκεφαλικά και εμφράγματα

ενοχος-ο-διαβήτης-για-εγκεφαλικά-κα-576732

Ο διαβήτης διπλασιάζει τους κινδύνους για την εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Βόλου και ειδικότερα το Γραφείο Εκπαίδευσης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού του Νομού Μαγνησίας σε θέματα υγείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδη διαβήτη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Σε συνδυασμό μάλιστα με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ εκτιμάται ότι υφίσταται και ένα ποσοστό 2% – 3% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ο γιατρός Θαν Λιούπης Α. Χειρουργός, Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής μιλώντας στην ημερίδα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι όταν ο διαβητικός είναι ένας πειθαρχημένος ασθενής, ελέγχει το σάκχαρο και την υπέρταση, δεν καπνίζει, προσέχει τη διατροφή και το βάρος του, τότε έχει μια φυσιολογική ζωή και δεν θα έχει μεταπτώσεις. Μάλιστα ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία του Γραφείου Εκπαίδευσης του Νοσοκομείου για τη διοργάνωση της ημερίδας, τονίζοντας ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι προτεραιότητα, έτσι ώστε όλη η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί για την ασθένεια.

Οπως επίσης αναφέρθηκε στην ημερίδα, ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται με δύο τύπους. Τον τύπο Ι και τον τύπο ΙΙ. Ο τύπος Ι, γνωστός και ως νεανικός διαβήτης, εμφανίζεται, καθώς διαταράσσεται η έκκριση της ινσουλίνης, κυρίως σε παιδιά.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την εφηβεία, αρχίζει πλέον λόγω της παχυσαρκίας να εμφανίζεται σε εφήβους και παιδιά και σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής, καθώς φαίνεται ότι τα επιπλέον κιλά είναι ο μεγαλύτερος «σύμμαχός» του. Γνωστός, επίσης, είναι και ο διαβήτης της εγκυμοσύνης, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Για το διαβήτη τύπου Ι οι επιστήμονες λένε ότι η εκδήλωσή του έχει σχέση με το άγχος, αλλά και κάποιους ιούς, ενώ για το διαβήτη τύπου ΙΙ, παίζει σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα, τα περιττά κιλά, η έλλειψη άσκησης, οι λιπαρές τροφές κ.α. Τα συμπτώματα του διαβήτη εξάλλου είναι: κόπωση, αδυναμία, συχνοουρία, αυξημένη δίψα, αυξημένη πείνα, θολή όραση, δύσκολη επούλωση τραυμάτων, μούδιασμα στα άκρα, πιθανή απώλεια βάρους, κολπίτιδες/ουρηθρίτιδες, στυτική δυσλειτουργία.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν οι: κ.κ. Βιταλιώτης Ι., Γενικός Ιατρός, Κυπαρίση Χ., Νοσηλεύτρια, Καρβούνη Α., Νοσηλεύτρια, Κουτρούμπας Γ. Ιατρός Νεφρολόγος, Τασιοπούλου Ι., Διαιτολόγος, Ψαριανός Κ., Ειδικευόμενος Ιατρός Χειρουργικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου