ΤΟΠΙΚΑ

Ευρωπαϊκό «δώρο Πάσχα» στους Ελληνες

ευρωπαϊκό-δώρο-πάσχα-στους-ελληνες-851206

Νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό δημιουργεί απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στον «στενό» ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου αποκτούν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία στηρίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των συμβασιούχων και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι αποκτούν πλέον πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εφάπαξ αποζημίωση περίπου 250.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ χθες της εφημερίδας “Βήμα”, η σχετική απόφαση που ελήφθη στις 15 Απριλίου 2008 από το Τμήμα της Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να επιταχύνει, εκτός των άλλων, και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Είναι μια εξέλιξη την οποία δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ως τις 2 Αυγούστου 2008 αναμένεται να εκδοθεί ακόμη μία απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία αφορά στην εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα.
Το σκεπτικό της απόφασης ορίζει ρητά ότι στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, το Δημόσιο δεν μπορεί υπό την ιδιότητά του ως εργοδότης να λαμβάνει μέτρα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την Κοινοτική Οδηγία 1999/70. Παράλληλα δέχεται ότι ο γενικός κανόνας Κοινοτικού Δικαίου για την απασχόληση διαμορφώνεται με βάση τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Ως εκ τούτου επιβάλει στους φορείς του Δημοσίου να αποκλείσουν τους συμβασιούχους από τις συντάξεις που εμπίπτουν στο υποχρεωτικό και κατώτατο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να τους εντάξουν στο αντίστοιχο σύστημα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου