ΤΟΠΙΚΑ

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ: Βήμα – βήμα για το Επαρχείο

προχωρουν-τα-νησια-των-βορειων-σποραδ-851206

Σε ομόφωνη απόφασή του για την ίδρυση επαρχείου στις Βόρειες Σποράδες προχώρησε στην τελευταία του συνεδρίαση, που έγινε στις αρχές της εβδομάδες, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου. Είναι το πρώτο βήμα μίας πρωτοβουλίας που πήρε ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων Φώτης Ζεμπέκης και η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα έλθει προς συζήτηση και στα Δημοτικά Συμβούλια Σκιάθου και Αλοννήσου. Ήδη για το θέμα ο Φ. Ζεμπέκης έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές επαφές στο Επαρχείο Σκύρου, ενώ επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία του εκφράζει την κοινή διαπίστωση όλων των κατοίκων των Βορείων Σποράδων, ότι δεν μπορεί εσαεί να ισχύει ο… « Βολοκεντρισμός», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί, προσθέτει, να εκλέγονται τρεις νομαρχιακοί σύμβουλοι στη Σκύρο των 2.500 κατοίκων και στις Βόρειες Σποράδες των 15.000 κατοίκων να υπάρχει αντιπροσώπευση μόνον από έναν νομαρχιακό σύμβουλο και με εμφανή την έλλειψη νομαρχιακών υπηρεσιών που εξαναγκάζουν τους νησιώτες να μεταβαίνουν διαρκώς στο Βόλο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Μετά τις αποφάσεις των τριών Δημοτικών Συμβουλίων, σημειώνει ο κ. Ζεμπέκης, το θέμα θα τεθεί και επίσημα στην Πολιτεία, ελπίζοντας ότι η τελευταία θα ικανοποιήσει ένα εύλογο και χρόνιο αίτημά μας.
Ενδεικτικό των απόψεων που συνηγορούν στην ψήφιση για την ίδρυση Επαρχείου στις Βόρειες Σποράδες είναι η παρακάτω αίτηση – πρόταση του κ. Ζεμπέκη που κατέθεσε και εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου. Ανάλογη πρόταση κατέθεσε και στα Δημοτικά Συμβούλια Σκιάθου και Αλοννήσου.
«Αξιότιμο δημοτικό συμβούλιο, η ενασχόλησή μου με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με ώθησε να μελετήσω τα προβλήματα του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων εκτενώς και να προβληματιστώ σχετικά με την άνιση, κατά περιπτώσεις, μεταχείριση και τη δυσκολία στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των νησιών μας.
Λαμβάνοντας δε υπόψη και τις ανακατατάξεις που πιθανότατα θα προκύψουν με την εφαρμογή του Καποδίστρια 2, θεωρώ αναγκαία την προσπάθειά μας για την ίδρυση επαρχείου Β. Σποράδων.
Οι εξελίξεις τρέχουν, τα προβλήματά μας διογκώνονται και θα πρέπει συσπειρωμένοι να προβούμε σε κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.
Επαφές που έχω κάνει τόσο με τον Σύνδεσμο Επάρχων Ελλάδας, όσο με το επαρχείο Νάξου, αλλά και με το επαρχείο Σκύρου, το οποίο και πρόσφατα επισκέφτηκα, με προβλημάτισαν. Η γειτονική Σκύρος έχει πληθυσμό 2.500 κατοίκους και έχει Επαρχείο από το 1994.
Σε όλη την Ελλάδα τα 19 επαρχεία που ήδη λειτουργούν, 15 νησιωτικά και 4 χερσαία, εξυπηρετούν 300.000 πολίτες.
Η κατανομή δε των εδρών στο νομαρχιακό συμβούλιο μετά την ίδρυση του Επαρχείου Β. Σποράδων θα είναι τουλάχιστον 5 και όχι 1 που διατηρούμε σήμερα. Αυτό θα είναι σημαντικό για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τα νησιά μας.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το επαρχείο Νάξου που καλύπτει την Νάξο, την Αμοργό, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά και τη Δονούσα και πολεοδομικά την Πάρο και την Αντίπαρο.
έχει 80 υπαλλήλους προσωπικό και εξυπηρετεί φορείς και πολίτες με τις υπηρεσίες: Γραφείο έπαρχου, διοικητικές υπηρεσίες, ΠΣΕΑ, πολιτικής προστασίας, ΚΕΠ, τεχνικές υπηρεσίες, πολεοδομικό γραφείο, υγείας, πρόνοιας, μεταφορών – επικοινωνιών, αλιείας, ανάπτυξης, πολιτισμού, αγροτικής ανάπτυξης και κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, μιλάμε για διοικητική αποκέντρωση.
Τα επαρχεία λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και με την λειτουργία τους από το 1995 (το 1994 και με τους νόμους 2218 και 2240 καθιερώνεται ο θεσμός της Ν.Α των επαρχείων με την σημερινή τους μορφή), μέχρι σήμερα έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και έχουν θεμελιώσει με επάρκεια το δικαίωμα και την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Τα επαρχεία στο πλαίσιο της μελλοντικής μεταρρύθμισης της διοικητικής δομής της χώρας, θα κάνουν με τον καλύτερο τρόπο πράξη την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με την διαχείριση και επίλυση των τοπικών υποθέσεων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών χωρίς χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις για τους πολίτες.
Σήμερα που η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στο επίπεδο της διοικητικής εξυπηρέτησης χειρίζεται το 80% περίπου των συναλλαγών του πολίτη με την διοίκηση τα επαρχεία αποτελούν την πλησιέστερη προς τον πολίτη αρχή και τον εξυπηρετούν άμεσα και αποτελεσματικά.
Παράλληλα με τη διοικητική τους λειτουργία τα Επαρχεία συμμετέχουν ουσιαστικά στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία (όπως δημοκρατικός προγραμματισμός και υλοποίηση δράσεων) και βοηθούν στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων τοπικών πόρων.
Τα Επαρχεία συνέβαλαν αποτελεσματικά στην προώθηση μελετών, εγκρίσεων στην υλοποίηση έργων στο πλαίσιο των κοινοτικών και άλλων προγραμμάτων. Σε όσα μάλιστα Επαρχεία αποκεντρώθηκαν αρμοδιότητες από το νομαρχιακό συμβούλιο και τον νομάρχη, η υλοποίηση των έργων προχώρησε με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και η εξυπηρέτηση των πολιτών ήταν πολύ καλύτερη. Όπως αντιλαμβάνεσθε η γενιά των πολιτικών του 2010 δικαιούται να έχει ένα πενταμελές συμβούλιο για το Επαρχείο της, που θα απλοποιήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και θα αποδώσει στις Β. Σποράδες αυτά που δικαιούνται».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου