ΤΟΠΙΚΑ

Δέκατος τρίτος στην Ευρώπη ο Βόλος στην αερορύπανση

δέκατος-τρίτος-στην-ευρώπη-ο-βόλος-στη-851206

Πόλη που πλήττεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο Βόλος, ο οποίος από τους πρώτους δύο μήνες του 2008 έχει εξαντλήσει τις 35 υπερβάσεις σε συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων που έχει θέσει ως όριο η Ε.Ε., σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ειδικότερα τον Ιανουάριο στο σταθμό του Πεδίου του Άρεως καταγράφηκαν 20 ημέρες υπέρβασης του ορίου των 50 μgr/m3 και το Φεβρουάριο 15, ενώ η υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έφτασε τα 92 μgr/m3 -σχεδόν 100% πάνω από τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές.
Η παραπάνω εκτίμηση ήρθε χθες να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας και έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στη μεγάλης κυκλοφορίας αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα».

Η έκθεση στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί σε έξι ελληνικές πόλεις υπογραμμίζει με έμφαση το πρόβλημα, σημειώνοντας πως:
“Αέρα-δηλητήριο, «εμπλουτισμένο» με τοξικά μικροσωματίδια και αέριους ρύπους, που συνδέονται με αύξηση της θνησιμότητας, αναπνέουν οι κάτοικοι έξι ελληνικών πόλεων, αποκαλύπτει πρόσφατη ευρωπαϊκή Έκθεση.
Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει την πρώτη θέση, όσον αφορά στις υπερβάσεις των ορίων στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Η Αθήνα ακολουθεί στην 3η θέση, η Λάρισα στην 5η, η Πάτρα στην 7η, ο Βόλος στην 13η και το Ηράκλειο στην 20ή.
Στις υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης διοξειδίου του αζώτου η Αθήνα βρίσκεται στη δεύτερη και η Θεσσαλονίκη στη 10η θέση των πιο επιβαρυμένων πόλεων της Ευρώπης, ενώ για τις υπερβάσεις όζοντος το Ηράκλειο καταλαμβάνει τη 10η θέση και η Αθήνα τη 15η.”
Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνονται στην τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «την κατάσταση των ευρωπαϊκών πόλεων» (Μάιος 2007).
«Τα τελευταία 20 χρόνια τα περισσότερα αποτελέσματα για βλάβες στην υγεία αποδίδονται στη ρύπανση από μικροσωματίδια. Στη χώρα μας έχουμε πολύ υψηλές τιμές και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας» λέει η κ. Κλέα Κατσουγιάννη, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΑΡΗΕΑ για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Αμεσες επιπτώσεις
Τα ευρήματα αναφέρουν ότι οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είναι 0,5 με 1% αύξηση θνησιμότητας κατά τις ημέρες με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, ενώ η μακροχρόνια έκθεση στα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης μειώνει από μισό έως ένα έτος το προσδόκιμο ζωής. Επιπλέον, τις ημέρες που έχουμε υπερβάσεις παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, καθώς και αύξηση στα αναπνευστικά προβλήματα. Άλλωστε, οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου επηρεάζουν τη θνησιμότητα, ανεξάρτητα από τα μικροσωματίδια. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 10 μικρογραμμάρια αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του αζώτου, η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 0,3%».

Διάτρητα φίλτρα

Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στα βιομηχανικά φίλτρα και φέρνει ως παράδειγμα την Πάτρα, η οποία έχει πολλές ομοιότητες με το Βόλο.
«Όταν έχουμε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το πιο πιθανό είναι ότι κατά τη συγκεκριμένη ώρα κάποια φίλτρα δεν λειτουργούσαν κανονικά. Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, οι υπερβάσεις των ανώτατων ορίων στην Πάτρα κυμαίνονται στις 130 με 140 ημέρες τον χρόνο. Μία από τις βασικές πηγές ρύπων είναι το λιμάνι, το οποίο συμβάλλει τουλάχιστον κατά 20% στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Για το διοξείδιο του θείου ενοχοποιούνται κατά κύριο λόγο οι πηγές καύσης πετρελαίου, ενώ για τα οξείδια του αζώτου, τα μικροσωματίδια και το όζον κυρίως η οδική κυκλοφορία.
Οι παράγοντες αερορύπανσης που αναφέρονται για την Πάτρα, παρουσιάζουν καταπληκτική ομοιότητα με τους παράγοντες αερορύπανσης του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου