ΤΟΠΙΚΑ

Γνωριμία με τους Μικρασιάτες της περιοχής

γνωριμία-με-τους-μικρασιάτες-της-περι-851206

Αρωμα και μνήμες αλησμόνητων πατρίδων σφράγισαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Ελληνογαλλικού Σχολείου “Αγιος Ιωσήφ” με πρωταγωνιστές τους μαθητές της ΣΤ τάξης. Οι “Μικρασιάτες και στην πόλη μας” είναι το θεματικό επίκεντρο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν φέτος οι μαθητές, με την αρωγή της δασκάλας τους Ενης Ζήτρα, παρουσιάζοντας μάλιστα στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, το απόσταγμα των εμπειριών που αποκόμισαν. Τα μέλη της πολυμελούς ομάδας δούλεψαν με μεράκι, προσεγγίζοντας με λόγο, μουσική, χορό και αφήγηση, την παρουσία των Μικρασιατών στην περιοχή, τα βήματα προόδου που συντελέσθηκαν συν τω χρόνω αλλά και το πνεύμα πολιτισμού που διαπνέει κάθε τους βήμα. Εντύπωση προκάλεσαν ειδικότερα, τα δραματοποιημένα αποσπάσματα που παρουσιάστηκαν, προσεγγίζοντας με ευαισθησία το βιβλίο της Ελένης Δικαίου “Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά”, την αληθινή ιστορία της Μικρασιάτισσας μητέρας του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, το βιβλίο του Αθου Τριγκώνη “Η Νέα Ιωνία του 33” αλλά και το άρθρο της κ. Μάμαλη με θέμα “Εξέχουσες φυσιογνωμίες”. Η προσπάθεια των παιδιών απέσπασε τα εύσημα του κ. Κωνσταντάρα, ο οποίος κατά την διάρκεια της ομιλίας του εξήρε την πρωτοβουλία του σχολείου, υπογραμμίζοντας ότι “είναι πολύ σημαντική η βιωματική διδασκαλία των παιδιών, προκειμένου να εγκολπωθούν αυτό το μεγάλο θέμα, που είναι συνώνυμο του ξεριζωμού του Μικρασιατικού ελληνισμού από τις πανάρχαιες εστίες”.
Εικόνες της ζωής, του καθημερινού αγώνα αλλά και των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών που φέρουν ως πολύτιμη παρακαταθήκη οι Μικρασιάτες, ζωντάνεψαν κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, όπου τονίσθηκε παράλληλα η δύναμη ψυχής και ο αξιοπρεπής αγώνας τους για προκοπή στο πέρασμα του χρόνου. Η βιωματική προσέγγιση του θέματος μέσα από επισκέψεις στην Νέα Ιωνία, τα προσφυγικά και τις μνήμες του παρελθόντος, πρόσφεραν γόνιμο πεδίο δράσης στους μαθητές: Κωνσταντίνα Αποστολέρη, Κώστα Βαϊόπουλο, Πέτρο Βήχο, Χρήστο Βοσινάκη, Αριστέα Βροχίδη, Γιούλη Γάτου, Γεωργία Γαυγίδη, Θέμος Δρίβας, Κατερίνα Ζαβιτσάνου, Σωτήρης Ζηλιασκόπουλος, Ζουλιέτ Ζουκόφσκυ, Πάνος Καραΐσκος, Μελίτα Κίτσιου, Μανταλένα Κοντογιάννη, Κωνσταντίνος Μανιαδής, Ανδρομάχη Μαργαρίτη, Γιάννης Μουτσινάς, Νικόλας Νεμπής, Ερατώ Ντινοπούλου, Μίνα-Μαρία Παντή, Αίμιλη Πάρκερ, Δήμητρα Πέτρου, Αννα-Μαρία Πουρναρά, Θοδωρής Προφαντής, Γλυκερία Σακελλαρίου, Νίκος Τσαντίκος, Εύη Τσαρδακά, Γιώργος Τσιακούμης και Χάρης Χατζημπύρος.
Μεταφέροντας τις εντυπώσεις των μαθητών από το πρόγραμμα που βαίνει προς υλοποίηση, η δασκάλα τους Ενη Ζήτρα αναφέρει ότι “τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την ποιότητα, την αξιοπρέπεια, το πολιτιστικό υπόβαθρο των προσφύγων, οι οποίοι πάλεψαν πολύ σκληρά και εργάστηκαν με αξιοπρέπεια. Τους έκαναν τρομερή εντύπωση, προσθέτει, όλα τα κείμενα που διάβασαν και οι φωτογραφίες που είδαν στο πλαίσιο της εργασίας τους και ενθουσιάστηκαν που έβλεπαν πάντα ένα χαμόγελο στα χείλη των Μικρασιατών, όσο κουρασμένοι κι αν ήταν, όσο πονεμένοι κι αν ήταν. Αυτό είναι το μήνυμα που εξάγεται ως κεντρικό συμπέρασμα από την κοινή προσπάθεια”καταλήγει. Την χθεσινή γιορτή επιμελήθηκαν οι διδάσκοντες του σχολείου Μίρο Γκουζ, γυμναστής, Ενη Ζήτρα, δασκάλα της ΣΤ τάξης, Μαργαρίτα Στόγια, καθηγήτρια Αγγλικών, Νάνσυ Τρίφωνα, γυμνάστρια και Ιωάννα Τσαρμποπούλου, μουσικός, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τα παιδιά, που “έκλεψαν” για μια ακόμη φορά την παράσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου