ΤΟΠΙΚΑ

Με την σφραγίδα του Γρηγόρη Σαρακηνού

με-την-σφραγίδα-του-γρηγόρη-σαρακηνού-851206

Την Τετάρτη 7 Μαΐου εγκαινιάζεται στις 8.00 το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο η έκθεση ζωγραφικής του Γρηγόρη Σαρακηνού. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου (ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 18.00-21.00) πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Ο Γρηγόρης Σαρακηνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε ζωγραφική στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας. Ο καλλιτέχνης δίνει τα «κλειδιά» στον θεατή για να ερμηνεύσει τις εικόνες του – που ποτέ δεν τους δίνει τίτλους. Φαίνεται να θέλει να προσελκύσει τον θεατή σ’ ένα διάλογο και να τον κάνει συνένοχο της δικής του πραγματικότητας, που συχνά εμπεριέχει στοιχεία σαρκασμού και αυτοσαρκασμού.
Μαζί με τον Γρηγόρη Σαρακηνό στο Βόλο εκθέτει και ο ζωγράφος Διονύσης Παπακώστας. Χορηγός επικοινωνίας η Θεσσαλική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΤΡΤ). Από τις 19 έως και τις 30 Μαΐου, η έκθεση θα μεταφερθεί στο «Χατζηγιάννειο» της Λάρισας και εκεί την οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου και το Δη.Πε.Θε. Λάρισας.
Ο Γρηγόρης Σαρακηνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε ζωγραφική στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας. Παρακολούθησε μαθήματα ψηφιδωτού και βιτρώ στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησε το 1986 την πρώτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί «Υδροχόος». Ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις πάντα στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Βόλο εκθέτει για πρώτη φορά.
Ονειρικά τοπία με έντονα μεταφυσικά στοιχεία παρουσιάζει ο Γρηγόρης Σαρακηνός στα έργα του. Σμαραγδένιες θάλασσες που κονταροχτυπιούνται με σκοτεινά δάση, υπερφυσικές ανδρικές και γυναικείες φιγούρες, καράβια που ξεκινούν από το πουθενά και κατευθύνονται στο άπειρο, δέντρα με τους καρπούς του διλήμματος αλλά και του κακού, είναι μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους πίνακές του. Πίνακες με έντονα χρώματα και σχεδόν αρχιτεκτονική δομή. Εικόνες που κινούνται ανάμεσα στο συμβολισμό και τον σουρεαλισμό, μεταφυσικές αγωνίες από τον προβληματισμό πάνω σε ζητήματα ζωής και θανάτου. Αποσπασματικές εικόνες ανασυρμένες οι περισσότερες από το υποσυνείδητο, τα παιδικά βιώματα στην Κέρκυρα, άλλες εμπνευσμένες από τις αφηγήσεις του ναυτικού πατέρα του, βρίσκουν όλες θέσεις στους πίνακές του.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η ισορροπία του τοπίου διασπάται από κινηματογραφικές εικόνες – πρόσωπα του χθες και του σήμερα – ζωγραφισμένα με έντονα ρεαλιστικό τρόπο που επαναφέρουν το θεατή στην πραγματικότητα. Ο καλλιτέχνης δίνει τα «κλειδιά» στον θεατή για να ερμηνεύσει τις εικόνες του – που ποτέ δεν τους δίνει τίτλους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου