ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υπάρχει ένδειξη ραδιενέργειας στο λιμάνι

δεν-υπάρχει-ένδειξη-ραδιενέργειας-στ-581925

Συνεχείς έλεγχοι στα ραδιενεργά υλικά της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας που διακινούνται μέσω του λιμανιού του Βόλου, διενεργούνται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μετά από σχετικές αιτήσεις του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι δεν υπάρχει ίχνος ραδιενεργού στοιχείου στα φορτία της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας και ούτε ποτέ ανιχνεύτηκε.

Ελεγχοι έγιναν, το 2013, στις 8 Ιανουαρίου, στις 28 Μαΐου, στις 19 Οκτωβρίου και πρόσφατα στις 29 Οκτωβρίου, κατά τη διαδικασία μεταφοράς και φόρτωσης μεγασάκων που περιείχαν, κατά περίπτωση, τέφρα υψικαμίνου, σκόνη ηλεκτρικού κλιβάνου και σκόνη υψικαμίνου και δεν ανίχνευσαν στοιχεία ραδιενέργειας.

Οπως συγκεκριμένα αναφέρει το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ: «Οι έλεγχοι που έγιναν έδειξαν ότι οι εν λόγω μεγασάκοι, μετρημένοι σε επαφή, έδιναν ρυθμούς ισοδύναμης δόσης εντός του εύρους τιμών του φυσικού υποβάθρου στην περιοχή του Βόλου. Ως εκ τούτου, δεν προκύπτει θέμα ακτινοπροστασίας για τους εργαζόμενους και το κοινό κατά τη φόρτωση και τη μεταφορά των εν λόγω φορτίων».

Οι έλεγχοι, δηλαδή, έδειξαν φυσιολογικές τιμές στα υλικά τα οποία έγιναν.

Στο μεταξύ, με επιστολή του το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, για την πολύτιμη αρωγή του -όπως επισημαίνει- στην πραγματοποίηση, στον Κεντρικό Λιμένα Βόλου, προγράμματος καταγραφής ρύπανσης ακτών του Βορείου Αιγαίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου