ΤΟΠΙΚΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ούτε Κούβελος ούτε Κυριακού

μεσογειακοι-αγωνεσ-ούτε-κούβελος-ούτ-851206

Ενώ αύριο εκπνέει η προθεσμία για την συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 τίποτα δεν δείχνει ότι η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί αύριο Μεγάλο Σάββατο. Αντιθέτως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται να ξεκαθαρίζει το ζήτημα του επικεφαλής της Επιτροπής μετά την τιτανομαχία του Μίνωα Κυριακού και του Ισίδωρου Κούβελου για την κατάληψη της επίζηλης θέσης του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Τελικώς κανένας από τους δύο γνωστούς παράγοντες δεν θα ηγηθεί της προσπάθειας. Αντιθέτως η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετήσει στο τιμόνι των αγώνων έναν υπηρεσιακό παράγοντα – τεχνοκράτη, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση Κυριακού – Κούβελου, αλλά και την παραχώρηση προνομιακού πεδίου στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενόψει της διοργάνωσης των αγώνων και της διαχείρισής τους.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε οκτώ μήνες από τώρα, όπως έχει γραφεί και σε αθηναϊκές εφημερίδες, το πιθανότερο είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνωας Κυριακού να αντικατασταθεί. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να υποστηρίξει μέσω των ομοσπονδιών την τοποθέτηση του Ισίδωρου Κούβελου ως επικεφαλής των Αθανάτων ως αντάλλαγμα αντί της θέσης του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων. Λέγεται μάλιστα πως η κυβέρνηση επιθυμεί να διαχειριστεί το ζήτημα της κατασκευής των έργων, αλλά και των 800 προσλήψεων στελεχών και εργαζομένων των Μεσογειακών Αγώνων πρόσωπο προσκείμενο απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο και στον υπουργό Πολιτισμού. Δεν θα επιθυμούσε ο κ. Λιάπης να διαχειριστεί το ζήτημα της διοργάνωσης των αγώνων ο κ. Κούβελος, ο οποίος τυγχάνει σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη.
Επίσης βάση έχει και η εκτίμηση ότι το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κ. Θωμάς Στάμου, που θα είναι κατά τα φαινόμενα και ο πρώτος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, μάλλον είναι μεταβατική λύση και θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διεκδίκησης και η γνώση του σε θέματα οργάνωσης και υποδομών αθλητικών διοργανώσεων. Άλλωστε και στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ξεκίνησαν οι κ. Μπακούρης και Στρατήγης και στο τέλος την διοργάνωση ανέλαβε η Γιάννα Αγγελοπούλου. Οπότε εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί στη συνέχεια να τοποθετήσει ένα πολιτικό πρόσωπο, αφού θα έχουν εκλείψει και τα εμπόδια Κούβελου – Κυριακού.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας Αλέκος Βούλγαρης και Κώστας Τζανακούλης, τουλάχιστον μέχρι χθες, δεν είχαν λάβει καμία απάντηση από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη στην αγωνιώδη επιστολή την οποία απέστειλαν προ ολίγων ημερών και ζητούσαν την άμεση συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάθεσης της διοργάνωσης που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της ΔΕΜΑ κ. Αντάντι και του Δημάρχου Βόλου κ. Αλέκου Βούλγαρη στις 27 Οκτωβρίου στην Πεσκάρα, η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής εντός έξι μηνών. Η προθεσμία εκπνέει αύριο Μεγάλο Σάββατο 26 Απριλίου. Φαίνεται ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί και οι κόντρες για την κατάληψη της θέσης του προέδρου θα οδηγήσουν στο πρώτο αίτημα από ελληνικής πλευράς για παράταση της προθεσμίας συγκρότησης της επιτροπής. Αυτό φυσικά δεν είναι και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου