ΤΟΠΙΚΑ

Μένουμε απλοί θεατές στην οικολογική καταστροφή

μένουμε-απλοί-θεατές-στην-οικολογική-851206

Ακόμη και αν η χώρα μας δεν αποβλήθηκε από το “πρωτόκολλο του Κιότο” αλλά “δέχθηκε μόνο προειδοποίηση και τέθηκε προθεσμία συμμόρφωσης”, όπως υποστηρίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και η οποία λέει ότι η Ελλάδα έχει αδιαφορήσει για να προσαρμοστεί και να τηρήσει όσα συμφώνησε. Αδιαφορεί για την αέρια ρύπανση, καθυστερεί στην υιοθέτηση ενός αξιόπιστου συστήματος μετρήσεων, δυναμιτίζει το σύστημα “εμπορίας” ρύπων.
Ηταν αναμενόμενο, όχι μόνο επειδή από τον Γενάρη υπήρχε η προειδοποίηση και οι επισημάνσεις του Έλληνα κοινοτικού επιτρόπου για το περιβάλλον, αλλά περισσότερο επειδή είναι γνωστή η άποψη του αρμόδιου υπουργού για την προστασία του περιβάλλοντος. Αποψη που δεν του επιτρέπει να αποδεχθεί τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου.
Ούτε βέβαια το πρόβλημα είναι μόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το “ελληνικό παράδειγμα προς αποφυγή” περιλαμβάνει και πολλά άλλα. Από τις παράνομες χωματερές και τη μόλυνση των νερών από κάθε είδους απόβλητα, μέχρι την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και την εγκληματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το κλίμα αλλάζει δραματικά, η ζωή μας απειλείται από τη ρύπανση και από την έλλειψη καθαρού νερού και αέρα, οι “φυσικοί πνεύμονες” για το δομημένο αστικό περιβάλλον εξαφανίζονται στο όνομα της ανοικοδόμησης, οι πόλεις μετατρέπονται σε γκέτο για τους κατοίκους τους και ’μείς εξακολουθούμε να παριστάνουμε τους απλούς θεατές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου