ΤΟΠΙΚΑ

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το κλίμα

δυσοίωνες-εκτιμήσεις-για-το-κλίμα-851206

Οι πάγοι στην Αρκτική μπορεί να λιώνουν πιο γρήγορα απ΄ ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι επιστήμονες που παρακολουθούν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στη Γροιλανδία και στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, οι πάγοι υποχωρούν “με ρυθμούς σημαντικά ταχύτερους από εκείνους που εκτιμούσαν οι προηγούμενες εκθέσεις των ειδικών”.
Το WWF αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το στρώμα των πάγων της Γροιλανδίας, που αποτελείται από περίπου 2,9 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγων, υποχωρεί με σαφώς ταχύτερο ρυθμό και “θα μπορούσε να συνεισφέρει πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι εκτιμάτο έως τώρα στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών στον πλανήτη, στη διάρκεια του 21ου αιώνα”.
Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει ως συνέπεια να μειώνεται τόσο η έκταση, όσο και το πάχος των πάγων στην περιοχή, κάτι που καθιστά την παγωμένη έκταση περισσότερο επισφαλή στη διάρκεια του καλοκαιριού.
“Η πρόσφατη επιτάχυνση της υποχώρησης της παγωμένης θάλασσας δεν καταγράφεται στα περισσότερα μοντέλα”, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του WWF, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία των ερευνών που έγιναν μετά το 2005.
“Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τις αλλαγές που παρατηρούσαμε έως τώρα στην Αρκτική”, δήλωσε ο Μάρτιν Σόμερκορν, ειδικός σύμβουλος της οργάνωσης WWF, που εργάζεται στο Διεθνές Πρόγραμμα για την Αρκτική. “Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς κάποιες από αυτές τις αλλαγές στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη πέρα από τα μοντέλα πρόβλεψης που έχουμε σήμερα”, πρόσθεσε.
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF δίνοντας στη δημοσιότητα την τελευταία έκθεση απηύθυνε έκκληση στις αρκτικές χώρες, δηλαδή στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις κοινότητες της περιοχής να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των αλλαγών που επέρχονται στην περιοχή.
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των ακτών, να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των αυτοχθόνων και να πλήξει τους θαλάσσιους οργανισμούς. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όλο τον πλανήτη, αφού εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών θα απειληθούν κοινότητες που ζουν σε παράκτιες ζώνες από το Μπαγκλαντές μέχρι την Ολλανδία και ορισμένα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου