ΤΟΠΙΚΑ

ΠΗΛΙΟ: Αναβαν φωτιές την ώρα… της πυρκαγιάς

πηλιο-αναβαν-φωτιές-την-ώρα-της-πυρκ-851206

Εντονα προβληματισμένοι ήταν χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Νότιο Πήλιο οι χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αιτία του προβληματισμού των πιλότων το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των πτήσεων σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από το Δήμο Αρτέμιδος μέχρι και τη Μηλίνα εντόπιζαν συνεχώς εστίες πυρκαγιάς.
Οι χειριστές των αεροσκαφών μέσω ασυρμάτου ειδοποιούσαν τις Αστυνομικές αρχές της Μαγνησίας για τις νέες εστίες φωτιάς, αφού δεν μπορούσαν να επέμβουν πυροσβεστικά, αφενός γιατί είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο κύριο μέτωπο της φωτιάς και αφετέρου διότι δεν μπορούσαν να διαγνώσουν από αέρος την προέλευση των συγκεκριμένων εστιών φωτιάς.
Σε έξι από τις περιπτώσεις για τις οποίες μέσω ασυρμάτου ειδοποιήθηκε η αστυνομία, τα αστυνομικά όργανα που έσπευσαν επιτόπου με έκπληξη διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αγρότες ή ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που έκαιγαν ξερά χόρτα και κλαδιά! Την ίδια ώρα που λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο μακριά μαίνονταν μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της φετινής χρονιάς, η οποία είχε ξεκινήσει από παρόμοια αιτία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ελεγχόμενοι απάντησαν στα ερωτήματα των αστυνομικών με ιδιαίτερη ψυχραιμία, λέγοντας πως είναι απολύτως νόμιμοι, αφού η καύση κλαδιών από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο δεν απαιτεί κανενός είδους ειδική άδεια από το οικείο δασαρχείο, εκτός και αν πρόκειται για καύση σιτοκαλαμιών! Εισπράττοντας τις συγκεκριμένες απαντήσεις τα αστυνομικά όργανα, αποχωρούσαν άπραγα από τον τόπο καύσης των κλαδιών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγρότης που προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά στο Λαύκο – σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Σηπιάδος Σταμάτη Βακούλα- έχει και στο παρελθόν προκαλέσει πυρκαγιά και πάλι επιχειρώντας να κάψει ξερά κλαδιά και χόρτα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου