ΤΟΠΙΚΑ

Οι Γερμανοί ήλθαν… δεύτεροι

οι-γερμανοί-ήλθαν-δεύτεροι-591855

Μία νέα τεχνολογία που υιοθετεί μηχανολόγος – μηχανικός του Δήμου Βόλου προσφέρει οικονομία 50% στο κόστος θέρμανσης – ψύξης

Πριν από σαράντα μέρες στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας περνούσε την πόρτα του κτιρίου του ΤΕΕ στο Βόλο ο Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων της χώρας του. Οι δύο Γερμανοί επισκέπτες λίγη ώρα αργότερα συναντούσαν τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας Σωκράτη Αναγνώστου και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Βόλου Ηλία Ξηρακιά.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Σκοπός της συνάντησης, όπως έγινε γνωστό, ήταν η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, με νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από γερμανικές εταιρείες.

Τεχνολογίες που αφορούν την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συσκευών στις εγκαταστάσεις ψύξης και θέρμανσης που προσφέρουν εξοικονόμηση μέχρι και 50% σε σχέση με τις υφιστάμενες τεχνολογίες.

Οι δύο Γερμανοί είπαν στους συνομιλητές τους ότι στις προθέσεις τους ήταν η δημιουργία τριών πιλοτικών έργων στο Βόλο, στην Καστοριά και στην Πελοπόννησο, που αφορούσαν εγκαταστάσεις δημόσιων ή δημοτικών κτιρίων τα οποία θα λειτουργούσαν ως προθάλαμος για την εκπαίδευση μίας σειράς εξειδικευμένων τεχνιτών που θα ασχολούνταν με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όταν η τεχνολογία που πρότειναν θα γενικευθεί και θα κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς.

Οι δύο Γερμανοί ωστόσο δεν έκρυψαν την έκπληξή τους όταν πληροφορήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Βόλου ότι ο Δήμος έχει καταθέσει από τον περασμένο χρόνο πρόταση στο Υπουργείο Υποδομών για την εφαρμογή της τεχνολογίας που πρότειναν οι Γερμανοί ως καινούργια. Την έχουμε καταθέσει από τον Ιούλιο του 2012, λέει ο Γιώργος Γκάγκας, μηχανολόγος μηχανικός και επιστημονικός υπεύθυνος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ) που είναι αυτός που εκπόνησε τη μελέτη και ετοίμασε το φάκελο με την πρόταση του Δήμου που αφορά την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα συστήματα ψύξης και θέρμανσης στις δύο μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας, το «κλειστό» κολυμβητήριο και το «κλειστό» γυμναστήριο.

Ο Δήμος Βόλου, όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καουνάς, πληρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ψύξη και τη θέρμανση μόνον των δύο συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά και το κόστος δυσβάστακτο για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα των ΟΤΑ. Για το σκοπό αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Καουνάς, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που είναι συνολικού προϋπολογισμού για τις δύο συγκεκριμένες εγκαταστάσεις 800.000 ευρώ από τις οποίες η επιδότηση είναι 560.000 ευρώ, ενώ η ίδια συμμετοχή του Δήμου ανέρχεται στις 240.000 ευρώ. Πίστωση η οποία, όπως διευκρινίζει ο κ. Καουνάς, έχει εγγραφεί και στον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου για το 2014. Αν εγκριθεί η πρόταση, το έργο θα αποσβέσει το κόστος κατασκευής του σε δύο – τρία χρόνια, σημειώνει ο κ. Γκάγκας που σημειώνει ότι η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Βόλου ήταν μία από τις καλές πρακτικές των ελληνικών ΟΤΑ που επικροτήθηκαν στις Εργασίες της τελευταίας Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στη Νυρεμβέργη και στις οποίες συμμετείχε για λογαριασμό του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Δημ. Δερβένης.

Oπως εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΑΝΕΒΟ, η πρωτοποριακή μέθοδος των ηλιακών συλλεκτών, προσδίδουν πλήρη αυτονομία και άμεση αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή της σε θερμότητα, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, όπου μεσολαβεί, όπως λέει, η παραγωγή και η αγοραπωλησία ηλεκτρικού ρεύματος με έναν άλλο ενδιάμεσο φορέα. Επιπλέον, ο συντελεστής απόδοσης των ηλιοθερμικών συστημάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με την προμελέτη, η λειτουργία του ηλιοθερμικού σταθμού έκτασης 2,5 στεμμάτων, δίπλα από τις δύο αθλητικές υποδομές, καθώς και οι παρεμβάσεις στα κτίρια θα οδηγήσουν σε δραστική εξοικονόμηση ενέργειας η οποία υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να φθάσει ακόμη και το 50%. Η απόσβεση της επένδυσης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει σε τρία περίπου χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του Δήμου στην επένδυση είναι περίπου ίση με την ετήσια δαπάνη για την κατανάλωση φυσικού αερίου στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας, για τη θέρμανση του νερού της πισίνας που αποτελεί και την πλέον ενεργοβόρα διαδικασία, αλλά και όλων των νερών χρήσης.

Οι παρεμβάσεις

Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεις και στα δύο κτίρια: Κλειστό κολυμβητήριο και Κλειστό Γυμναστήριο της Δ.Ε. Ν. Ιωνίας του ενιαίου Δήμου Βόλου (πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας), όπως:

  • Θερμομόνωση των δωμάτων
  • Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού για την κάλυψη των αναγκών των κτιρίων για ΖΝΧ (Ζεστό Νερό Χρήσης)

Επιπλέον μόνο για το Κλειστό κολυμβητήριο θα γίνει και:

  • Βελτίωση των φωτιστικών λαμπτήρων και τοποθέτηση αυτοματισμού ελέγχου για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης και ψύξης
  1. 1. Θερμομόνωση των δωμάτων

Η θερμομόνωση των δωμάτων αφορά και τα δύο κτίρια: Κολυμβητήριο & Γυμναστήριο. Θα τοποθετηθεί θερμοανακλαστική μόνωση σε όλη την επιφάνεια των δωμάτων των κτιρίων. Πάνω από αυτή θα τοποθετηθεί μεμβράνη πολυαιθυλενίου

  1. Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού για την κάλυψη των αναγκών των κτιρίων για ΖΝΧ (Ζεστό Νερό Χρήσης)

Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού για την κάλυψη των αναγκών των κτιρίων για ΖΝΧ (Ζεστό Νερό Χρήσης) αφορά την κατασκευή και λειτουργία δύο Ηλιοθερμικών Σταθμών, μέγιστης ισχύος 500 KW. θα εγκατασταθούν στον περιβάλλον χώρο των κτιρίων. Αποτελούνται από κύλινδρο-παραβολικούς συγκεντρωτήρες. Η μέγιστη αποδιδόμενη στο δίκτυο ισχύς ανέρχεται σε 0,5 MW για το Κολυμβητήριο και σε 0,55 MW για το Γυμναστήριο.

  1. 3. Βελτίωση των φωτιστικών λαμπτήρων και αυτοματισμός ελέγχου για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης και ψύξης μόνο για το Κλειστό Κολυμβητήριο

Η βελτίωση των φωτιστικών λαμπτήρων και αυτοματισμός ελέγχου για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης και ψύξης αφορά την αντικατάσταση όλων των ενεγοβόρων λαμπτήρων φθορισμού τύπου Τ8 με νέας τεχνολογίας Τ5 (συμπεριλαμβανομένου του στραγγαλιστικού πηνίου (ballast) & εγκατάσταση αυτοματισμού ελέγχου για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης και ψύξης μόνο για το Κλειστό Κολυμβητήριο.

Τα ανωτέρω ως στόχο έχουν τη λειτουργική ανεξαρτησία και την αποδοτικότερη λειτουργία των συστήματος Θέρμανσης του Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) των κτιρίων τα οποία σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις (π.χ. θερμομόνωση δωμάτων) θα συντελέσουν στην σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Εξυπηρετούμενος πληθυσμός

Τα κτίρια Κολυμβητήριο και Γυμναστήριο στη Νέα Ιωνία εξυπηρετούν στις εγκαταστάσεις τους προσωπικό ικανό για την εύρυθμη λειτουργίας τους, αθλητές όλων των ηλικιών που υπερβαίνουν τα 400 άτομα σε καθημερινή βάση. Κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων και δραστηριοτήτων φιλοξενούν μέχρι 1.500 και 1.000 θεατές αντίστοιχα. Βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία για ένδεκα (11) περίπου μήνες το χρόνο, 6 ημέρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα και ως δώδεκα (12) ώρες την ημέρα. Λειτουργούν και πολλές Κυριακές του έτους εξαιτίας της διεξαγωγής ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτή, τονίζεται στη μελέτη, η σημασία που έχει η λειτουργία τους για τις ανάγκες όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων συλλόγων και ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και για την μικροοικονομία, τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Μεγάλη οικονομία και στα σπίτια μας

Οπως μας εξηγεί ο κ. Γκάγκας η τοποθέτηση ηλιοθερμικών συστημάτων έχει αρχίσει να βρίσκει εφαρμογή και σε ιδιωτικές οικοδομές στο Βόλο. Πιο συγκεκριμένα για μονοκατοικία της πόλης, ο ιδιοκτήτης της επιδοτήθηκε από το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με 10.000 ευρώ για την τοποθέτηση συστήματος θέρμανσης – ψύξης με συνολικό προϋπολογισμό 14.000 ευρώ.

Το σύστημα βασίζεται σε ηλιοθερμικό σωλήνα κενού που τροφοδοτεί με ηλιακή ενέργεια το μπόιλερ που «κουμπώνει» στο λέβητα. Το μπόιλερ είναι δύο δοχεία, από τα οποία το εξωτερικό είναι αυτό που τροφοδοτεί με ζεστό νερό τους σωλήνες που πάει στα θερμαντικά σώματα και το εσωτερικό αυτό που τροφοδοτεί το δίκτυο που χρησιμοποιεί η οικογένεια για τις καθημερινές της ανάγκες. Επίσης το σύστημα με εναλλάκτες έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το ζεστό νερό σε κρύο για τις ανάγκες ψύξης της οικοδομής.

Η συγκεκριμένη οικοδομή, λέει ο κ. Γκάγκας έχει εμβαδό 130 τ.μ και ο ιδιοκτήτης του αν κατανάλωνε πετρέλαιο θα χρειάζονταν 2,5 – 3 τόνους το χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης. Με το νέο σύστημα δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 100 ευρώ.

Ακόμη στο σύστημα μπορεί να κουμπώσει μία «σερπαντίνα» που θα αξιοποιεί και τη θερμότητα από το τζάκι. Σε μία τέτοια περίπτωση παρέχεται μεγάλη βοήθεια στο μπόιλερ, δίνοντας παράλληλα πλήρη αυτονομία στο χρήστη – καταναλωτή να επιλέγει εκείνος την οικονομικότερη κάθε φορά λύση για το σπίτι του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου