ΤΟΠΙΚΑ

Ανεφάρμοστεςοι ασφαλιστικές δικλείδες

ανεφάρμοστεςοι-ασφαλιστικές-δικλείδ-591881

Που περικλείουν απάτες, τονίστηκε σε χθεσινή επιστημονική διημερίδα των δικηγόρων στη Πορταριά

Διαχρονικά είναι το αδικήματα και οι παρατυπίες που καταγράφονται με τις ασφάλειες τροχαίων ατυχημάτων καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που δεν εφαρμόζονται ενώ την ίδια στιγμή ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός θυμάτων από τροχαία ατυχήματα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στις οδικές μετακινήσεις.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες το πρωί στη Πορταριά, στο πλαίσιο της 5ης Επιστημονικής Διημερίδας, με θέμα «Ιδιωτική ασφάλιση και αποζημίωση από τροχαία ατυχήματα. Επίκαιρα θέματα ασφαλιστικού, αστικού, δικονομικού και ποινικού δικαίου», που διοργανώθηκε από την Ένωση Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Αστικής Ευθύνης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΝΔΙΑΑΕΤΑ) και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Η επιστημονική διημερίδα θα ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή 10 Νοεμβρίου με θεματική ενότητα το αστικό δίκαιο και το επικουρικό κεφάλαιο.

Ο Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτριος Ασπογέρακας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα την εξαπάτησης που υπάρχει σχετικά με ορισμένες ασφάλειες, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό αδίκημα στο οποίο αν και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες δεν εφαρμόζονται, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην περίπτωση που εφαρμόζονταν θα υπήρχαν νόμιμα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστάσιος Βολιώτης, προέβλεψε ότι στα επόμενα χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική κοινωνία θα παρακολουθεί δίκες οικονομικού περιεχομένου. Χαρακτηριστικά τόνισε : «Δυστυχώς πηγαίνουμε σε δίκες οικονομικού περιεχομένου, οι οποίες μέσα περικλείουν απάτη. Τώρα όσοναφορά στο θέμα του ασφαλιστικού δικαίου, είναι ένα θέμα που καίει την ελληνική κοινωνία. Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όλοι διότι τα ασφαλιστικά μας ταμεία δεν πάνε καλά».

Στον αυξανόμενο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο δικηγόρος Σωκράτης Βερτελλής, τονίζοντας ότι «ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στις οδικές μετακινήσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο το 2009 οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανήλθαν σε 35.000 περίπου ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί ξεπέρασαν το 1.500.000. Αυτό συνεπάγεται εκτός από το βαρύ κοινωνικό κόστος και μια δυσβάστακτη για τα κράτη οικονομική απώλεια η οποία μόνο για το 2009 ήταν της τάξεως των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου λοιπόν να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος οδικής ασφάλειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιδιωχθεί καταρχάς η μείωση του αριθμού των θυμάτων εως το 2020 κατά το ήμισυ. Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος η Επιτροπή θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική την αξιοποίηση καινοτομιών οι οποίες θα καταστήσουν τη νέα γενιά αυτοκινήτων πιο ασφαλή καθώς και την προώθηση και ανάπτυξη του Συστήματος Ευφυών Μεταφορών».

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου