ΤΟΠΙΚΑ

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΓΕΤ: Συγχαρητήρια Παπατόλια σε Σουφλιά

προστιμο-αγετ-συγχαρητήρια-παπατόλι-851206

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» θέλησε χθες να αποδώσει ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, μετά τις δύο υπογραφές του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά για την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ Ηρακλής: η μία για το πρόστιμο των 250.000 ευρώ για τις παραβάσεις που διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η δεύτερη για τους νέους όρους λειτουργίας του εργοστασίου, που επιβάλλουν την εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Όταν ικανοποιούνται τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, όταν δικαιώνονται οι αγώνες των πολιτών, δεν δικαιούμαστε εμείς, ως στελέχη της αυτοδιοίκησης, να είμαστε πολιτικά μικρόψυχοι και μεμψίμοιροι. Πρέπει να δίνουμε και δημόσια συγχαρητήρια στα υπουργεία και στους υπουργούς εκείνους που φροντίζουν, ώστε να εισακούγονται, έστω και μετά από μια δύσκολη περίοδο, τα αιτήματα της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Σύμφωνα με τον νομάρχη, η αποδοχή εκ μέρους του υπουργείου μέρους του πλαισίου της πρόσφατης κινητοποίησης για την αέρια ρύπανση, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια «νίκη της κοινωνίας».
Η εξέλιξη, όπως είπε, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις σχέσεις υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και ΑΓΕΤ και τοπικής κοινωνίας και ΑΓΕΤ. «Μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά είναι ακριβώς έτσι. Εγκαινιάζεται μια νέα εποχή», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά και συμβολικό, χαρακτήρισε ότι οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το εργοστάσιο «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ Ηρακλής συνέπεσαν με το οριστικό όχι της ΔΕΗ για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα.
«Και στις δύο περιπτώσεις η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η κινητοποίηση απέτρεψαν εξελίξεις στην περιοχή και δρομολόγησαν νέες για το περιβάλλον. Επομένως δικαιούμαστε μετά από καιρό να είμαστε ξανά αισιόδοξοι, γιατί βλέπουμε ότι αναπτύσσεται ένα σύνολο από πρωτοβουλίες πλέον για να γίνει ο νομός Μαγνησίας ένας «πράσινος» νομός», ανέφερε ο νομάρχης.
Η έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων για την ΑΓΕΤ –αναμένεται η αντίστοιχη εξέλιξη για τις εγκαταστάσεις του λιμανιού Βόλου- οι έλεγχοι στις ρυπογόνες δραστηριότητες, η προσπάθεια που ξεκινά από τους δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας για την επίλυση του κυκλοφοριακού και τις πεζοδρομήσεις, η μεγάλη προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας «μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι υπάρχει αχτίδα ελπίδας».
Από σήμερα, μάλιστα, πρόκειται να ξεκινήσει η διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά της αέριας ρύπανσης σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως τόνισε ο κ. Παπατόλιας, πρόκειται για μια προσπάθεια που αποκτά πανελλαδική απήχηση.
Άλλωστε στο Τουριστικό Πανόραμα, όπου η Μαγνησία ήταν ο τιμώμενος νομός, όλοι οι ομιλητές και ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνδεθεί πλέον το τουριστικό προϊόν με τις υψηλότερες απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος θα συνεχίσει τη Μ. Δευτέρα τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Για τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι του Κλιμακίου στη Χαλυβουργία και στην Ασβεστοποιία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου