ΤΟΠΙΚΑ

Ρόλο στη Μ. Ανατολή επιδιώκει η Ρωσία

ρόλο-στη-μ-ανατολή-επιδιώκει-η-ρωσία-851206

Συνάντηση με τον απερχόμενο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να συνεργαστούν πιο στενά με τη Ρωσία, που υποστηρίζει ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τις συνομιλίες.
Οι αναλυτές όμως δεν ανέμεναν να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα από την συνάντηση.
Η Ρωσία επιδιώκει να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής και κινείται με σκοπό να φέρει τους Ισραηλινούς και του Σύριους στις διαπραγματεύσεις, παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία, μέλος του Κουαρτέτου των διεθνών μεσολαβητών μαζί με τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοπεύει να διοργανώσει μέχρι το τέλος Ιουνίου σύνοδο σε συνέχεια της συνόδου της Ανάπολης, που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2007. Οι συνομιλίες Πούτιν και Αμπάς έγιναν σε προετοιμασία αυτής της συνόδου.
Παρά ταύτα, το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει θετικά για το, αν θα συμμετάσχει στην σύνοδο αυτή και δηλώνει ότι θα επικεντρωθεί σε απευθείας επαφές με τους Παλαιστίνιους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Μαχμούντ Αμπάς έχουν τακτικές προσωπικές επαφές, αλλά η μέχρι τώρα πρόοδος είναι μάλλον μικρή.
Από την παλαιστινιακή πλευρά, οι αξιωματούχοι πιέζουν για επιτάχυνση των ειρηνευτικών προσπαθειών για να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο 2008. Ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την πίστη ότι η σύνοδος της Μόσχας θα είναι επιτυχής. Απαντώντας ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για δυσκολία, αλλά επισήμανε και χαιρέτησε το ότι Ισραήλ και Παλαιστίνιοι εργάζονται από κοινού για την επίτευξη προόδου.
Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε ακόμη συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου