ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΑΝΤΥΚ Αντέχει η Μαγνησία στους σεισμούς

επαντυκ-αντέχει-η-μαγνησία-στους-σεισ-851206

Στη 14η θέση αντισεισμικής προστασίας κατατάσσεται πανελλαδικά η Μαγνησία, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι ακόμη και σε ένα πολύ ισχυρό σεισμό μπορεί να αντέξει…
Αυτό απορρέει ως συμπέρασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας για την παρουσίαση του προγράμματος ΕΠΑΝΤΥΚ.
Τα κτίρια που έχουν κατασκευασθεί μετά το 1985 είναι περισσότερο ανθεκτικά από εκείνα πριν το 1985 στους σεισμούς, τόνισε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος, παρουσιάζοντας σε ημερίδα του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας τα αποτελέσματα του προγράμματος για την αντισεισμική ενίσχυση των υφισταμένων κατασκευών.
Στη Μαγνησία επιτελική ομάδα, αποτελούμενη από τους καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Π.Θ. κ.κ. Φ. Περδικάρη και Ε. Μυστακίδη και τους Πολιτικούς Μηχανικούς κ.κ. Ν. Χατζηνικολάου και Αλ. Αλεξάνδρου, υπέγραψε τη σύμβαση στις 13/1/2006 και ασχολήθηκαν για την απογραφή 28 Πολιτικοί Μηχανικοί, μέλη του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας.
Προσεισμικός έλεγχος έγινε στο 3% των κτιρίων, κάνοντας σοβαρές παρατηρήσεις για την τρωτότητα των κτιρίων και όχι μόνο.
Η καταγραφή έγινε βάσει ερωτηματολογίου που συντάχθηκε από την Ομάδα του ΕΠΑΝΤΥΚ στο Κεντρικό Τ.Ε.Ε. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απογραφή δομικών χαρακτηριστικών. Τα οικοδομικά τετράγωνα επιλέχθηκαν τυχαία με γεωγραφική κατανομή, με αναλογική διασπορά, ανεξαρτήτως παλαιότητας, όπου περιλαμβάνονται δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, σχολεία, ακόμη και εργατικές πολυκατοικίες.
Ειδικότερα ελέγχθηκαν 1.369 κτίρια στο Βόλο και 631 στη Νέα Ιωνία, 536 κατοικίες, μία εκκλησία, 15 σχολεία, 3 ξενοδοχεία, 39 γραφεία και καταστήματα, το κτίριο του ΟΤΕ, 13 αποθήκες, 2 συνεργεία και 1 πάρκινγκ.
Στο Βόλο το πρόγραμμα προσεισμικής ενίσχυσης δημοτικών κτιρίων θα εφαρμοστεί στο Καρτάλειο Διδακτήριο.
Στη χθεσινή ημερίδα, εκτός από τον κ. Τάσιο, μίλησαν τα μέλη της επιτελικής Επιτροπής του ΕΠΑΝΤΥΚ κ.κ. Ιωάννης Βλάχος και Μανώλης Βουγιούκας, καθώς και από την τοπική επιτελική ομάδα ο Καθηγητής κ. Ευρυπίδης Μυστακίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντινομάρχης κ. Ηλίας Ξηρακιάς και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Γιάννης Στάμος.

Μικρότερη
διακινδύνευση
Μικρότερη διακινδύνευση στους σεισμούς από ό,τι άλλες περιοχές έχει η Μαγνησία, όπως επίσης και η περιοχή των Ιονίων νήσων, σύμφωνα με τον ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ.Π. και Επιστημονικό Υπεύθυνο της Επιτελικής Επιτροπής ΕΠΑΝΤΥΚ, κ. Θεοδόση Τάσιο.
Όπως εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του, η διακινδύνευση από περιοχή σε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και εξαρτάται εν πολλοίς από τα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο οι προσεισμικοί έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε χώρους μεγάλης συνάθροισης.
Ο ίδιος δε κατέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι Δήμοι που θα διαθέτουν τέτοιες μελέτες, θα βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση να λάβουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την κατασκευή αυτής της προσεισμικής ενίσχυσης, μετά και από την στήριξη που έχει το πρόγραμμα από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ως το τέλος του χρόνου κάθε ΟΤΑ της χώρας θα λάβει ένα CD, στο οποίο θα δίνονται βασικές πληροφορίες για την ευόδωση των προσεισμικών ενισχύσεων μέσα σ’ έναν μακρό χρονικό ορίζοντα: Λεπτομερείς πολεοδομικοί χάρτες, με σημαντικές ανά οικοδομικό τετράγωνο πληροφορίες (όπως ηλικία, τύπος και χρήση οικοδομών, υλικό κατασκευής κ.α.), καθώς και γενικοί δείκτες σεισμικής διακινδύνευσης για την κάθε Κοινότητα. Θα δίνονται επίσης οδηγίες για τις διαδικασίες, τους τρόπους λήψης των αποφάσεων και τις προτεραιότητες προσεισμικής ενίσχυσης.

Ο πρόεδρος
του Τ.Ε.Ε.
Ο κ. Σωκράτης Αναγνώστου, πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., χαιρετίζοντας την ημερίδα εξήρε τη συμβολή αφενός του καθηγητή Θεοδ. Τάσιου στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος για την Αντισεισμική Ενίσχυση των Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), που είναι και εμπνευστής του, καθώς και τις ομάδες εργασίας που συμμετείχαν πιλοτικά στην εφαρμογή του προγράμματος στο Βόλο.
Επισήμανε με έμφαση τον ουσιαστικό ρόλο του Τ.Ε.Ε. ως τεχνικού καθοδηγητή της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας θα συνεχίσει με συνέπεια αυτή τη στάση, μακριά από πολιτικές και ωφελιμιστικές σκοπιμότητες.
“Θέλω μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε έγκαιρα θέση για κάθε σημαντικό τεχνικό πρόβλημα, υπογράμμισε ο κ. Αναγνώστου, που απασχολεί είτε τους φορείς της εξουσίας είτε τους πολίτες γενικότερα. Και η θέση μας να είναι βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, διότι έχουν πληθύνει επικίνδυνα τελευταία οι ατεκμηρίωτες και προς δημιουργία εντυπώσεων ή πρόσκαιρων ωφελημάτων θέσεις διαφόρων.
Στόχος μας είναι επίσης ένα Τ.Ε.Ε. που να μπορεί να ρυμουλκήσει το κοινωνικό σύνολο προς νέες δράσεις, επιστημονικές εφαρμογές ή ακόμη και οράματα. Η σημερινή παρουσίαση είναι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας που κάνουμε για προσφορά μας προς την κοινωνία.
Αυτή την προσφορά εμείς θα τη συνεχίσουμε, αλλά το όφελος της πολιτείας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση βοηθούσε οικονομικά αυτές τις πρωτοβουλίες μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου