ΤΟΠΙΚΑ

Βελιγράδι και Μόσχα πιέζουν για Κόσοβο

βελιγράδι-και-μόσχα-πιέζουν-για-κόσοβ-851206

Eτοιμος να στηρίξει άμεσα την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Βρυξέλλες προσθέσουν ρητή αναφορά ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
«Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα πρέπει απλά να τροποποιηθεί κατά μία φράση που θα επιβεβαιώνει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» δήλωσε ο Β. Κοστούνιτσα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, επισημαίνοντας ότι κατ αυτόν τον τρόπο «θα ξεκαθάριζαν τα πράγματα».
Υπογράμμισε μάλιστα πως έπειτα από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και την «παράνομη», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση για την ανάπτυξη μιας αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο, το Βελιγράδι πρέπει να λάβει μια απάντηση από τις Βρυξέλλες σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό που καλείται να υπογράψει η Σερβία.
Προειδοποίηση προς την Ε.Ε. σχετικά με την ανάπτυξη αποστολής στο Κόσοβο απηύθυνε και η Ρωσία.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ε.Ε. δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα νομιμοποιούσε την αποστολή της Ε.Ε. (EULEX), εάν η Σερβία αποδεχθεί ένα τέτοιο έγγραφο και εφόσον σε αυτό διασαφηνίζεται πως το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της σερβικής επικράτειας.
«Εάν η Ε.Ε. προσπαθήσει να αγνοήσει την προειδοποίηση της Ρωσίας, η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Διαψεύδει την Ντελ Πόντε
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν ανακάλυψε αποδείξεις για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε το 2002 και το 2003 σ αυτή την περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.
“Παρά τις προσπάθειες, η εισαγγελία δεν ανακάλυψε κάτι το ουσιαστικό σχετικά με τις κατηγορίες αυτές και δεν μπόρεσε να παραπέμψει την υπόθεση αυτή” ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του εισαγγελέα Όλγκα Καβράν.
Σε βιβλίο που εκδόθηκε αυτό το μήνα στην Ιταλία, η πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε υποστηρίζει πως οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, επιδόθηκαν σε λαθρεμπόριο οργάνων που αφαιρέθηκαν από περίπου 300 Σέρβους φυλακισμένους το καλοκαίρι του 1999.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου