ΤΟΠΙΚΑ

Σε κλοιό ακρίβειας οι καταναλωτές

σε-κλοιό-ακρίβειας-οι-καταναλωτές-851206

Πάσχα με ακρίβεια φαίνεται ότι θα κάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι πλήττονται σε πολλά μέτωπα: ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Hδη η τιμή του οβελία αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 10% και δεν αποκλείεται τη Μεγάλη Εβδομάδα να ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό.
Στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας χθες οι τιμές χονδρικής για τα αρνιά γάλακτος ήταν αυξημένες κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αύξηση έως 10% παρουσίαζαν οι τιμές στα εισαγόμενα αρνιά από Βουλγαρία και Π.Γ.Δ.Μ.
Συγκεκριμένα τα εγχώρια αρνιά γάλακτος πωλούνταν από 5,8 έως και 6,3 ευρώ το κιλό έναντι 5,3 έως και 5,8 ευρώ το κιλό την περασμένη εβδομάδα, τα εγχώρια αρνιά άνω των 14 κιλών πωλούνταν από 5 έως και 5,3 ευρώ το κιλό όταν την περασμένη εβδομάδα οι τιμές τους κυμαίνονταν από 4,5 έως και 4,7 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα η ανώτατη τιμή για τα εισαγόμενα έφτανε τα 5,5 ευρώ από 5 ευρώ την περασμένη εβδομάδα.
Στη Βαρβάκειο τα αρνιά ελληνικής προέλευσης πωλούνται 6-7 ευρώ το κιλό, τα κατσίκια από 6 έως 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ ανάλογες ήταν και οι τιμές για τα εισαγόμενα αμνοερίφια από Π.Γ.Δ.Μ. και Βουλγαρία.
Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή του αρνιού κυμαίνεται από 8 έως 10,5 ευρώ το κιλό, για το κατσίκι από 8,5 έως και 11,5 ευρώ το κιλό ενώ στα σούπερ μάρκετ ή στο αρνί έφτανε τα 9,5 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι έως και 11 ευρώ.
Πρόβλημα υπάρχει και με τις ελληνοποιήσεις όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Μακεδονίας, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε μπλόκα στα σύνορα, ώστε να μην περάσουν παράνομα σφάγια ή ζωντανά αμνοερίφια στην Ελλάδα.
Η τιμή της τομάτας επίσης αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα έως 63% με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν στα οπωροπωλεία τις τομάτες πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό. Αύξηση όμως παρουσιάζουν και οι τιμές άλλων προϊόντων όπως είναι τα μήλα έως 25%, τα λάχανα έως 70%, οι πιπεριές έως 28%, οι πατάτες Αιγύπτου 4%.
Την ίδια στιγμή η τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, κάνοντας ρεκόρ όλων των εποχών και μετατρέποντας σε ακριβό «σπορ» την πασχαλινή έξοδο.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 0,54% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σε αρκετές περιοχές βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το 1,3 ευρώ το λίτρο.
Τα ρεκόρ εμφανίζονται στη Σητεία, όπου η ανώτατη τιμή του λίτρου στην απλή αμόλυβδη έφτασε χθες τα 1,269 ευρώ, στην Ηγουμενίτσα τα 1,259 ευρώ, στη Μύκονο τα 1,251 ευρώ και στο Ρέθυμνο τα 1,25 ευρώ.
Αυξήσεις όμως και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ήδη, σε αρκετές από τις «απελευθερωμένες» γραμμές τα ναύλα έχουν αυξηθεί έως και 22%.
Όπως αναφέρει το Έθνος, οι ναύλοι της οικονομικής θέσης της γραμμής Πειραιάς-Σαντορίνη διαμορφώνονται από 33 έως 59,50 ευρώ.
Αυξήσεις της τάξης του 15% καταγράφονται και σε άλλες γραμμές, όπως Πειραιάς-Πάρος ή Πειραιάς-Μυτιλήνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου