ΤΟΠΙΚΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: Είκοσι νέα περιστατικά στη Μαγνησία

καρκινοσ-στοματοσ-είκοσι-νέα-περιστα-851206

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας και των σιαλογόνων αδένων είναι μια σοβαρή κακοήθης νόσος, που αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, οδηγεί στο θάνατο. Κάθε χρόνο εμφανίζονται 300 – 500 χιλιάδες νέα περιστατικά παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω από 1.200 άτομα προσβάλλονται ετησίως από τη νόσο.
Συγκριτικά στη Μαγνησία εκδηλώνονται περίπου 20 νέα περιστατικά ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαρ. Σκουλάκης σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι Ωτορινολαρυγγολογικές και Οδοντιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Κάθε χρόνο αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 10% ο αριθμός των νέων ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του στόματος, ενώ ολοένα και νεότεροι άνθρωποι νοσούν. Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών από καρκίνο του στόματος είναι σχετικά μικρό. Δηλαδή σε πέντε χρόνια από την εμφάνιση της νόσου, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς θα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την εμφάνιση της βλάβης μέχρι την αντιμετώπιση του ασθενούς είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας για τον ασθενή. Έτσι για την καλή εξέλιξη του προβλήματος μεγάλο βάρος πέφτει αφενός στον ασθενή, που θα πρέπει να προσέλθει νωρίς για εξέταση και αφετέρου στον ειδικό που θα εξετάσει για πρώτη φορά τον ασθενή με κάποια ύποπτη βλάβη.
Για τη διάγνωση, την θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενών με τέτοια προβλήματα εμπλέκονται πολλές ειδικότητες γιατρών και οδοντιάτρων. Έτσι και η συμμετοχή σ αυτή την ημερίδα ειδικών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων πιστεύουμε ότι θα προσφέρει στο ακροατήριο τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα με τον πιο σωστό, σφαιρικό και ολοκληρωμένο τρόπο, έτσι ώστε και η αντιμετώπιση των ασθενών να βασίζεται στις πιο σύγχρονες και ενδεδειγμένες αρχές θεραπείας.
Οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για τον καρκίνο στη στοματική κοιλότητα είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο συνδυασμός αυτών αλλά οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.
Τα τελευταία χρόνια η νόσος πλήττει και μικρές ηλικίες, σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, όπου εντοπίζονταν κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 έως 60 ετών.
Οι ασθενείς που εντοπίζουν κάποια αλλοίωση ή οποιοδήποτε πρόβλημα στη στοματική κοιλότητα, όπως επισήμανε ο κ. Χαρ. Σκουλάκης, να απευθύνονται το ταχύτερο δυνατόν στον οδοντίατρό τους ή στον ΩΡΛ και έπειτα σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό, διότι ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι πολύ επιθετικός και τα ποσοστά ίασής του χαμηλά.
Στις περιπτώσεις πρώιμης διάγνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό ίασης μπορεί να φτάσει το 75%, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς εντοπίζουν τις αλλοιώσεις όταν βρίσκονται σε εξελιγμένο στάδιο, με αποτέλεσμα το 50% των περιστατικών να οδηγείται στο θάνατο.
Οι ασθενείς θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους ιατρούς σε τοπικό επίπεδο, αφού με την ανάπτυξη του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Λάρισα, αλλά και με την ανάπτυξη των ογκολογικών τμημάτων στα Νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τέτοια κρούσματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου