ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Στα 20 του χρόνια… ήδη πρωτοπορεί

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-στα-20-του-χρόνι-851206

Το μεγαλύτερο προσόν για την ανέλιξη ενός Πανεπιστημίου είναι το επιστημονικό προσωπικό

Είναι 20 ετών, πρωτοπόρο και δυναμικά εξελισσόμενο… Ένα σύγχρονο ίδρυμα, με διακριτή ακαδημαϊκή ταυτότητα και αναγνωρισμένο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, για την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων σπουδών και για την παραγωγή σημαντικής, βασικής και εφασμοσμένης έρευνας σε πλήθος πεδίων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμπληρώνει φέτος τη δεύτερη δεκαετία. Γενέθλιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από την πρυτανική αρχή σε Αθήνα και Βόλο.
Παρουσιάζοντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης αναφέρθηκε στη σταθερή τροχιά ανάπτυξης που διένυσε το Πανεπιστήμιο, καθώς και στα ορατά σημεία προόδου και καταξίωσης.
«Το Πανεπιστήμιο μας έχει προχωρήσει αρκετά καλά, αλλά δεν είμαστε και σε εποχή «παχιών αγελάδων». Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, διότι τα οικονομικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά από όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του σε σχέση με σήμερα. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να σταθούμε στο ύψος μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο κ. Μπαγιάτης.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, το μεγαλύτερο προσόν για την ανέλιξη ενός Πανεπιστημίου είναι το επιστημονικό προσωπικό του «και σε αυτό δεν υστερούμε. Αυτό που θέλουμε είναι μια τεχνική, μια χρηματική βοήθεια και νομίζω ότι εφόσον έχουμε το βασικό στοιχείο, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό, τα άλλα θα τα πετύχουμε».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόνισε, βρίσκεται αρκετά υψηλά στην κλίμακα των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βαδίζει στο σωστό δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Διεθνείς συνεργασίες, τέσσερα Ερευνητικά Κέντρα, η λειτουργία των οποίων ανατέθηκε από την Πολιτεία σε προσωπικό του Π.Θ., 20 μεταπτυχιακά τα οποία «τρέχουν», χιλιάδες ερευνητικά έργα από την Επιτροπή Ερευνών δείχνουν την πορεία ανάπτυξης του τοπικού Πανεπιστημίου.

«Αυλαία» εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ανοίξουν στην Αθήνα, στη «Στοά του Βιβλίου», στις 18 και Απριλίου και θα συνεχιστούν στο Βόλο στις 21, 23 και 24 Μαΐου.
Την ερχόμενη Παρασκευή στην Αίθουσα Τέχνης της «Στοάς Βιβλίου», από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ. θα εκτεθούν όλες οι εκδόσεις του Πανεπιστημίου και οι επιστημονικές δραστηριότητές του.
Την ίδια ημέρα, στην Αίθουσα Λόγου της «Στοάς» Βιβλίου», στις 7.30 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου Βολιώτη δημοσιογράφου Γιάννη Φάτση, ενώ θα τιμηθούν όλοι οι πρώην πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών και Πρυτάνεις, οι οποίοι συνέδραμαν στη δημιουργία και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου την περασμένη 20ετία.
«Θεωρούμε σκόπιμο να τιμήσουμε έναν μεγάλο ευεργέτη, βοηθό και φίλο του Πανεπιστημίου, τον αείμνηστο συντοπίτη Γιάννη Φάτση», δήλωσε ο κ. Μπαγιάτης.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο Ποιητικά Άπαντα «Η φωνή μου δεν καίγεται» του Γιάννη Φάτση. Τον συντονισμό θα έχει ο Καθηγητής Βασίλειος Αναγνωστόπουλος και ομιλητές θα είναι οι: Ιωάννης Καψής, τ. υπουργός, ο Στάθης Σταυρόπουλος, δημοσιογράφος-σκιτσογράφος.
Πριν την παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει η βράβευση πρώην προέδρων και Αντιπροέδρων της Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και πρώην Πρύτανη και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα θα βραβευτούν οι Καθηγητές: Παντελής Λαζαρίδης, Πέτρος Γέμτος, Δημήτριος Ψωινός, Ιωάννης Γεωργάτσος, Ιωάννης Κουκιάδης, Χρήστος Κίττας, Δημήτριος Σταμόπουλος και Νικόλαος Αράβας.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (επιμέλεια Μαρία Θωΐδου, μέλος ΕΕΔΙΠ).
Οι διήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, οπότε στην Αίθουσα Τέχνης της «Στοάς του Βιβλίου» θα συνεχιστεί από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., η έκθεση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο Βόλο
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Μάιο στο Βόλο. Εκδήλωση στη μνήμη ενός ακόμη ευεργέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Κίτσου Μακρή, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, με κύριο ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτή Γ. Χουρμουζιάδη.
Την ίδια ημέρα θα τιμηθούν πρόσωπα που έχουν προσφέρει με δωρεές και χορηγίες στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.
Στις 23 και 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Την πρώτη ημέρα, θα «πρωταγωνιστούν» τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου και το Μουσικό Συγκρότημα, ενώ την επομένη θα δοθεί παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου, που φέτος παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα.
Επετειακό DVD, στο μεταξύ, που εκδόθηκε από την πρυτανική αρχή περιγράφει τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου, την ανάπτυξή του, τους στόχους και για την επόμενη 20ετία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου