ΤΟΠΙΚΑ

Κατασκεύασε το δικό του αυτοκίνητο!

κατασκεύασε-το-δικό-του-αυτοκίνητο-603022

Μέσα σε έξι μήνες και του κόστισε μόλις 1.500 ευρώ!

Ενα αυτοκίνητο αγωνιστικού τύπου, με τέσσερις ταχύτητες, που πιάνει τα 80 χλμ. από λαμαρίνες, κατασκεύασε πριν ένα μήνα ο 62χρόνος συνταξιούχος, μόνιμος κάτοικος του Βόλου Κωνσταντίνος Λίγκος, μέσα σε χρόνο ρεκόρ έξι μηνών… κοστίζοντας μόλις 1.500 ευρώ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Οπως αναφέρει ο κ. Λίγκος το μόνο που πρόσθεσε στο αυτοκίνητο ήταν ο κινητήρας, οι ρόδες και το τιμόνι, καθώς όλα τα υπόλοιπα τα κατασκεύασε ο ίδιος με τα χέρια του, μέσα στην αποθήκη του σπιτιού του που βρίσκεται στο Διμήνι.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λίγκος, κατάγεται από την Ελευσίνα, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια ζει μόνιμα με τη σύζυγό του στο Βόλο. Εδώ και επτά χρόνια ο κ. Λίγκος είναι συνταξιούχος, ενώ εργάζονταν στη Mercedes ως γενικός προϊστάμενος και αμαξοποιός στο τομέα των λεωφορείων.

Κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο σε ηλικία 11 ετών!

Το ταλέντο και την αγάπη του προς τις κατασκευές, ο κ. Λίγκος, τα είχε εκδηλώσει από πολύ μικρός καθώς μόλις στα 11 του χρόνια κατασκεύασε το πρώτο του αυτοκινητάκι στην ταράτσα του πατρικού του σπιτιού στην Ελευσίνα.

Ο ίδιος αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια, θυμάται με νοσταλγία, πως παρότι η πρώτη του απόπειρα κατασκευής αυτοκινήτου ήταν πρόχειρη -καθώς ήταν κατασκευασμένη από παλιοσίδερα- κινούνταν κανονικά στους δρόμους της γειτονιάς του.

Μάλιστα τότε είχε γίνει σύσταση από τους άντρες της Τροχαίας στους γονείς του, προκειμένου να μην κυκλοφορεί τους δρόμους -και έτσι η μητέρα του πούλησε την πρώτη κατασκευή του- στον παλιατζή για 10 δραχμές, ενώ για να τον παρηγορήσει μετά του έλεγε: «θα σκοτωνόσουν με αυτό που κατασκεύασες».

«Το σχέδιο του αυτοκινήτου, ήταν μέσα στο μυαλό μου, όχι στα χαρτιά»

Για τη σημερινή του κατασκευή ο κ. Λίγκος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει πως πάντα είχε στο μυαλό του να κατασκευάσει ένα αμάξι, πρώτα απ’ όλα για να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορεί να τα καταφέρει και έπειτα σε όλους τους υπόλοιπους.

Ερωτηθείς για το πως και πότε ξεκίνησε να κατασκευάζει το αυτοκίνητο, αναφέρει πως ένα πρωί πριν έξι μήνες, ξύπνησε και είπε: «Θα φτιάξω ένα αυτοκίνητο».

Τα σχέδια, όπως αναφέρει, δεν τα είχε σε χαρτί αλλά μέσα στο μυαλό του, και το μόνο που χρειάστηκε ήταν μερικά κομμάτια λαμαρίνας, έναν κινητήρα, τέσσερις ρόδες, ένα τιμόνι… αρκετό ελεύθερο χρόνο όπως επίσης και πολύ υπομονή!

Χαρακτηριστικά ο κ. Λίγκος αναφέρει: «Για την κατασκευή του δεν χρειάστηκα βοήθεια, πέρασαν όλα από τα δικά μου χέρια. Συνολικά το κόστος της κατασκευής ανήλθε στο ποσό των 1.500 ευρώ. Η κατασκευή του μονοθέσιου ξεκίνησε πριν 5-6 μήνες χωρίς να εργάζομαι συστηματικά, το κατασκεύασα σιγά – σιγά τις ημέρες που είχα διάθεση και κυρίως στον ελεύθερό μου χρόνο, αλλά όταν με «έπιανε τρέλα» δούλευα μέχρι τα ξημερώματα. Γενικότερα μου αρέσει να κατασκευάζω μηχανήματα με τα χέρια μου. Θυμάμαι από μικρό παιδί ότι και να έπιανα με τα χέρια μου θα κατάφερνα να το φτιάξω. Οι φίλοι μου δεν «πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρισαν την κατασκευή για πρώτη φορά».

Σήμερα ο κ. Λίγκος βρίσκεται σε φάση να κατασκευάσει μια πλατφόρμα στην οποία θα τοποθετήσει πάνω το αυτοκίνητο. «Αυτή τη στιγμή κατασκευάζω μια πλατφόρμα στην οποία θα τοποθετήσω πάνω το αυτοκίνητο. Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι να το βγάλω έξω να το κυκλοφορήσω, καθώς απαγορεύεται εάν δεν έχει ειδική άδεια. Ειδική άδεια πρέπει να δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Πάντως από την πλευρά μου θα ήθελα να βγάλω το αυτοκίνητο στην παραλία του Βόλου, προκειμένου να το δει ο κόσμος. Όχι για να προβληθώ εγώ, αλλά η κατασκευή και ο τρόπος», επισημαίνει ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λίγκος σημειώνει ότι κατασκεύασε το αυτοκίνητο για να αποδείξει ότι οι Έλληνες μπορούν να φτιάξουν πολλά πράγματα. Ωστόσο επισημαίνει το «αγκάθι» στη χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά.

Μάλιστα εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι κάποτε είχε κατασκευάσει σασί αυτοκινήτου, ωστόσο επειδή το αρμόδιο υπουργείο δεν έδινε ειδική έγκριση, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή του και να εισάγουν σασί από τα Σκόπια.

Είδαν από κοντά την κατασκευή φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στη συνέχεια ο κ. Λίγκος ο αναφέρει ότι πρόσφατα αιφνιδιάστηκε ευχάριστα όταν τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από την ομάδα που κατασκεύασε το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο τύπου φόρμουλας 1.

«Χάρηκα ιδιαίτερα όταν με επισκέφθηκαν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να δούνε το αυτοκίνητο που κατασκεύασα. Οι φοιτητές ενθουσιάστηκαν με την κατασκευή. Και υποσχέθηκαν ότι θα ξαναέρθουν μαζί με όλη την ομάδα και τους καθηγητές προκειμένου να επεξεργαστούν την κατασκευή.

Παράλληλα μου ανέφεραν ότι σε περίπτωση που κατασκευάσουν δεύτερο αυτοκίνητο, θα χαρούν να τους βοηθήσω με την εμπειρία μου», καταλήγει ο ίδιος.

«Η δημιουργία είναι για μένα κίνητρο»

Τέλος, ο κ. Λίγκος αναφέρει ότι πέρα από το αυτοκίνητο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει κατασκευάσει με τα χέρια δεκάδες πράγματα. Μερικές από τις κατασκευές του είναι μια ξύλινη τροχοβίλα 12 μέτρων, που βρίσκεται σήμερα στην Πάλτση, ένα εκκλησάκι, ένα άγαλμα, ένα γεωργικό πολύ-μηχάνημα κ.α.

«Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να κάνω παραγωγή με καμία από τις κατασκευές μου. Το μόνο που μου δίνει χαρά είναι η δημιουργία. Είμαι δραστήριος δεν μπορώ να κάθομαι σε μια καρέκλα και γι’ αυτό και ποτέ μου δεν έχω πάει σε καφενείο. Το κίνητρο μου είναι η δημιουργία. Θέλω αυτό που έχω στο μυαλό μου να το υλοποιώ», καταλήγει ο κ. Λίγκος.

Το αυτοκίνητο του Κ.Λίγκου είναι αγωνιστικού τύπου, με 4 ταχύτητες και πιάνει τα 80 χλμ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου