ΤΟΠΙΚΑ

Επικράτησε άνετα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

επικράτησε-άνετα-ο-σίλβιο-μπερλουσκό-851206

Προβάδισμα του κεντροδεξιού συνασπισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στα δύο νομοθετικά δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα και οι προβολές των μέσων ενημέρωσης, εξασφαλίζοντας σχεδόν σίγουρα στον πρώην πρωθυπουργό μία τρίτη θητεία.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων, ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει 45,47% των ψήφων και την πλειοψηφία των εδρών με τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Βάλτερ Βελτρόνι να εξασφαλίζει το 40,16%.
Σημαντική υπήρξε η άνοδος της Λέγκας του Βορρά, που συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα exit poll, ποσοστό περίπου 7%, γεγονός που συνέβαλλε στη νίκη του Μπερλουσκόνι. Την ανησυχία τους εξέφρασαν ήδη παράγοντες αριστερών κομμάτων που επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα εξαρτάται από ένα ξενοφοβικό κόμμα.
Στην Γερουσία, κατά τις προβολές των αποτελεσμάτων από την RAI, ο κεντροδεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει 164 έδρες έναντι 139 του κεντροαριστερού.
Καθώς το σώμα έχει 315 έδρες, η κεντροδεξιά εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Η κατανομή των εδρών στην Γερουσία θεωρείται ότι κρίνει σε μεγάλο βαθμό την νίκη στις ιταλικές εκλογές.
Πηγές από το κόμμα του Μπερλουσκόνι, αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον αρχηγό της Λέγκας Τζιανφράνκο Φίνι και του εξέφρασε την «βαθιά ικανοποίησή» του για το αποτέλεσμα.
Παράλληλα, η προβολή από το ινστιτούτο Ipsos και για τα δύο σώματα δείχνει ότι ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι εξασφάλισε στη Βουλή το 46,5% ενώ ο συνασπισμός του Βάλτερ Βελτρόνι 37,7% των ψήφων. Τα ποσοστά του Ipsos για τη Γερουσία είναι 47,2% και 38,1%, αντίστοιχα.
Προβάδισμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδιναν και τα πρώτα exit poll μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 4μμ (ώρα Ελλάδας).
Η συμμετοχή έφτασε στο 80% έναντι του 85% για τις εκλογές του 2006.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου