ΤΟΠΙΚΑ

ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Μας ενδιαφέρει να σταθεροποιηθούμε

τασοσ-κουρακησ-μας-ενδιαφέρει-να-σταθ-851206

Είναι γνωστό ότι ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, δεν μασάει τα λόγια του. Πολλές φορές μάλιστα ο “αιρετικός” τρόπος με τον οποίο τοποθετείται επί ορισμένων θεμάτων τον φέρνει στο επίκεντρο σκληρών αντιπαραθέσεων με τους συνομιλητές του.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ λίγες ώρες μετά την επιβολή του βέτο στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια ήταν χαλαρός. Ίσως γιατί ετοιμάζονταν να μιλήσει σε ένα νεολαιίστικο ακροατήριο φοιτητών στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με φόντο τη Δημόσια Εκπαίδευση εν όψει των φοιτητικών εκλογών.
Ο ίδιος φαίνεται να απολαμβάνει αυτόν τον “άτυπο” πόλεμο μεταξύ ΣΥΝ και ΚΚΕ, αφού τονίζει ότι δεν είναι αναγκαστικά κακός, αφού δείχνει ότι αρχίζουν και υπολογίζουν σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ οι “αντίπαλοι”.
Μελετάει τις δημοσκοπήσεις, εκτιμά ωστόσο ότι ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να σταθεροποιήσει τα ποσοστά του, ώστε να αντιστοιχούν με μία ανάλογη κοινωνική δυναμική.
Όντας Μακεδόνας βουλευτής, τοποθετείται και στις εξελίξεις στα Σκόπια ορθολογικά και με ψυχραιμία, τονίζοντας ότι “λύση στο πρόβλημα ακόμη δεν έχει βρεθεί” για να πανηγυρίζουμε εκ των προτέρων.

-Κύριε Κουράκη να ξεκινήσουμε από τα Σκόπια. Τελικά τα μικρότερα κόμματα δεν έχασαν, αλλά ούτε κέρδισαν από όλη αυτή την ιστορία…
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση, παίζοντας το χαρτί του αντιαμερικανισμού, ότι αντιστέκεται δηλαδή στο Μπους, ίσως βοήθησε και τελικά να κέρδισε πόντους και να μην έχασε προς το ΛΑΟΣ.
Δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει μία αντίσταση πατριωτικού χαρακτήρα, που από ό,τι φαίνεται, άρεσε στον κόσμο. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ με την κίνηση Παπανδρέου, προκειμένου να δείξει ότι υπάρχει εθνική ομοψυχία, μάλλον σταθεροποιήθηκε. Τα κόμματα της Αριστεράς πράγματι δεν κέρδισαν, παρ όλο ότι δικαιώθηκαν. Ποτέ δεν υποστήριξαν ότι το όνομα είναι η ψυχή μας, όπως τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως αυτό δεν αναδείχτηκε. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν λύθηκε το θέμα του ονόματος, δυστυχώς αφήνει περιθώρια για πολλές υποχωρήσεις ακόμα σε πολλά ζητήματα που συνδέονται με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ήδη το γεγονός ότι δέχτηκε η κυβέρνηση να διεξαχθεί όλη η συζήτηση κάτω από την αιγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και όχι από τον ΟΗΕ είναι μία μεγάλη υποχώρηση, που μας θυμίζει άλλες εποχές.

-Ολοι πάντως αναγνωρίζουν ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η στάση εθνικής ομοψυχίας, γιατί ενδυνάμωσε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ… Υπάρχει η δυνατότητα αυτό το παράδειγμα να το ακολουθήσουν τα κόμματα και σε άλλα, τόσο σημαντικά θέματα…
Κατά την άποψή μου κακώς εμφανίστηκε μία εθνική ομοψυχία τη στιγμή που τουλάχιστον το δικό μας το κόμμα εκφράζει τη θέση έξω από το ΝΑΤΟ. Περισσότερο ήταν μία υποχώρηση των υπολοίπων στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για σύνθετη ονομασία, παρά εθνική ομοψυχία όπως παρουσιάστηκε ντε και καλά.

-Είστε εκλεγμένος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μία θεαματική άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο δέχεστε επιθέσεις… σε όλα τα επίπεδα. Ενόχλησε, λέτε, η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα στο ασφαλιστικό;
Σίγουρα δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι συμπωματικά άρχισε η επίθεση προς το ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα.
Η αλλαγή στάσης ουσιαστικά ξεκίνησε μετά τη μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ μας βέβαια αυτά τα ποσοστά είναι και λίγο αφύσικα. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε τόσο λίγο διάστημα να υπάρχει τριπλασιασμός ποσοστών προφανώς. Κατά την εκτίμησή μου ωστόσο δεν ήταν τόσο επίθεση, όσο σιωπή. Αναμενόμενο μέχρι ενός βαθμού. Δεν είναι δυνατόν να δέχονται έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα να συρρικνώνονται και να κερδίζει ο νεοσύστατος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Δείχνει ένα φόβο, μία απειλή εκ μέρους τους για το ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι αρχίζουν και μας παίρνουν πολύ σοβαρά. Μπορούμε, ξέρετε, να γίνουμε ακόμη πιο αγενείς απέναντί τους, διότι αυτό που περισσότερο μας ενδιαφέρει είναι να σταθεροποιήσουμε το ποσοστό μας, διότι η αύξηση, στο βαθμό που δεν αντιστοιχεί με μία κοινωνική δυναμική, θα έχει σίγουρα διορθωτική πορεία.

-Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μας, ώστε να υπάρχει αυτή η αντιστοίχιση με την κοινωνική δυναμική;
Να θεωρήσουμε ότι η αύξηση των ποσοστών μας δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει μία συνοδός αύξηση του κόσμου που εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, με μία προσωπική και ενεργό στράτευση σε όλα τα επίπεδα είτε είναι η Αυτοδιοίκηση είτε το οικολογικό κίνημα είτε το κίνημα για το ασφαλιστικό και για την Παιδεία.

-Εκτός πάντως από τους “διαγκωνισμούς” με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία πάγια κόντρα και με το ΚΚΕ, που πολλές φορές είναι εκτός ορίων…
Οταν το ΚΚΕ, αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, βλέπει ότι ένα ποσοστό 25% των ψηφοφόρων του εμπιστεύεται πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τελείως αναμενόμενο να λειτουργούν τα αντανακλαστικά της αυτοσυντήρησης και να πραγματώνονται επιθέσεις -όπως έχει καταγγείλει και ο Αλέκος Αλαβάνος- εκ μέρους της κ. Παπαρήγα ότι “οι δύο απειλές για τους νέους σήμερα είναι τα ναρκωτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ”… Αυτές είναι ακρότητες, κινήσεις πανικού, που καταδεικνύουν ότι ο “ πόλεμος” δεν θα είναι σε επίπεδο θέσεων, αλλά σε επίπεδο επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Μία τέτοια όμως πρακτική έχει κοντά ποδάρια.

-Δημιουργεί, αλήθεια, προβλήματα αυτή η συγκατοίκηση Αλαβάνου – Τσίπρα; Πρόκειται για δύο διαφορετικές γενιές, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες…
Παρ όλο ότι όλος ο κόσμος θεωρούσε πως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, εμείς δεν το φοβηθήκαμε ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι ο προεδρικός ρόλος στο κόμμα μας έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι στα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμη και στο ΚΚΕ. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Κεντρική Επιτροπή, που είναι το κυρίαρχο όργανο που εκλέγεται από το συνέδριο. Η συνεργασία τους νομίζω ότι είναι πολύ καλή και μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας για τον άλλον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου