ΤΟΠΙΚΑ

Το Σκοπιανό, η Παπαρήγα και οι Ηνωμ. Πολιτείες

το-σκοπιανό-η-παπαρήγα-και-οι-ηνωμ-πολ-851206

Για όποιον παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τις συζητήσεις για το Σκοπιανό στον απόηχο του βέτο του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν μπορεί παρά να έχει γίνει αρκετά υποψιασμένος σ΄ ό,τι αφορά στα σενάρια που απεργάζονται κέντρα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατ΄ αρχήν πρέπει να σταθούμε στο «ξέσπασμα» του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φριντ για την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους και γλώσσας» που όλοι, όπως επισημαίνουν, μόνον αυθόρμητο δεν ήταν.
Το Σταίητ Ντηπάρτμεντ δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τις ανησυχίες της Αθήνας ότι αυτοί ακριβώς δηλαδή οι ισχυρισμοί είναι εκείνοι που αποτελούν το φορέα για τις αλυτρωτικές διαθέσεις και τις επεκτατικές βλέψεις του γειτονικού κράτους. Σκοπίμως όμως τέτοιες απόψεις τις γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, αφού γνωρίζουν πολύ καλά να παίζουν τις τελευταίες δεκαετίες το παιχνίδι για την επιβολή διεθνώς του αμερικανικής έμπνευσης ορισμού της έννοιας «μειονότητες», ως «κοινωνικά αυτοπροσδιοριζόμενου συνόλου», αποδίδει καρπούς, αλλάζει σύνορα και καθιστά τα κράτη υπόλογα απέναντι στη διεθνή κοινότητα.
Θα ήταν ίσως σενάρια όλες οι παραπάνω επισημάνσεις, αν δεν προκαλούσε αίσθηση η αγωνιώδης επισήμανση της γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, για την επικίνδυνη κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην Ελλάδα από «κύκλους πρεσβειών» για δημιουργία ζητημάτων «υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτήτων», επικαλούμενη τη γνώση του πρωθυπουργού επί του θέματος. Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα «η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μία πολιτική επικίνδυνη στα Βαλκάνια, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, που έχει αντανάκλαση ίσως και στη Δυτική Ευρώπη. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια υπαρκτές ή αυτοπροσδιοριζόμενες μειονότητες, μετανάστες, με τι στόχο; Για τη βοήθεια, για τη γλώσσα, για τα έθιμα και την πολιτιστική ανάπτυξη. Ο αυτοπροσδιορισμός ποια εξέλιξη θα έχει; Ανησυχούμε, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, πάρα πολύ για τη δουλειά που γίνεται από κύκλους, από πρεσβείες, από… από, να μην πω άλλες λεπτομέρειες. Δημιουργία κομμάτων μεταναστών ετοιμάζονται και τα αστέρια που θα μας έλθουν απ΄ έξω για να μπουν επικεφαλής. Τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Υπάρχει η επίσημη κοινοτική πολιτική, αλλά υπάρχει και η ανεπίσημη» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.
Ήταν η πρώτη τοποθέτηση αρχηγού πολιτικού κόμματος που έγινε στη Βουλή με αφορμή το Σκοπιανό που δημιούργησε αίσθηση, γιατί άνοιξε τα μάτια σε όλους εμάς τους απλούς πολίτες, που μας έκανε πιο υποψιασμένους για τις διεργασίες που συντελούνται στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι και για όσα απεργάζονται κάποιοι κύκλοι για μας χωρίς εμάς…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου