ΤΟΠΙΚΑ

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει Χατζηδάκι…

η-μαρία-φαραντούρη-ερμηνεύει-χατζηδά-851206

Την “Εποχή της Μελισσάνθης” του Μάνου Χατζιδάκι με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου και ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός
την Δευτέρα 21 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση του “Άξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου προχωρά σύμφωνα και με το φετινό προγραμματισμό της, στην παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ενός από τους πιο σημαντικούς κύκλους τραγουδιών του σύγχρονου νεοελληνικού ρεπερτορίου. Πρόκειται για την “Εποχή της Μελισσάνθης” του Μάνου Χατζιδάκι, που ίδιος ο συνθέτης τη χαρακτηρίζει σαν μια Μουσική Ιστορία, βασισμένη πάνω στο ποιητικό κείμενο του ίδιου του συνθέτη, τη “Μελισσάνθη”.
Ιδανική ερμηνεύτρια του έργου η Μαρία Φαραντούρη πλαισιώνεται από δύο σημαντικούς νέους Βολιώτες τραγουδιστές, τον Βασίλη Αγροκώστα που απόλαυσαν οι Βολιώτες στο “Άξιον Εστί” αλλά και τον Χρήστο Παπάζογλου που κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του. Μαζί τους συμπράττει όλο το έμψυχο μουσικό δυναμικό της πόλης, που υπερβαίνει τον αριθμό των 180 συντελεστών. Συγκεκριμένα ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις: η Συμφωνική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική, η Πολυφωνική Χορωδία, Λαϊκή Ορχήστρα, η Παιδική Χορωδία και η Βυζαντινή Χορωδία “Χορός Ιεροψαλτών” του Ζάχου Νικολέρη. Σολίστ στο μπουζούκι που έχει ιδιαίτερο ρόλο στο έργο είναι ο Γιάννης Πουρνάρας και ο Χρήστος Μπεκιαρόπουλος. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα διευθύνει ο Γιώργος Καρυδάκης, την Πολυφωνική Χορωδία διευθύνει ο Γιάννης Καρκάλας, την παιδική η Μαρία Σταμοπούλου, ενώ τη συναυλία διευθύνει ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς.
Το έργο, παρόλο τον πιο λυρικό και εσωστρεφή χαρακτήρα του σε σχέση με το “Άξιον Εστ”», είναι μια τεράστια τοιχογραφία γεμάτη από μνήμες ιστορικές, συλλογικές αλλά και προσωπικές. Η Ελλάδα της απελευθέρωσης αλλά και των μετέπειτα τραγικών εμφύλιων συρράξεων, η Ελλάδα που απελευθερώνεται από το Ναζισμό, αλλά σιγά σιγά μεταλλάσσεται και αλλάζει ανεπιστρεπτί, με έναν έξοχο τρόπο ζωντανεύει μέσα από το μοναδικό αυτό σπάνιο έργο του Μάνου Χατζιδάκι που έχει παρουσιαστεί μόνο τρεις φορές ολόκληρο. Η Εποχή της Μελισσάνθης είναι “σύμβολο ιδανικών αλλοτινών καιρών” και η Μελισσάνθη ένα παγκόσμιο σύμβολο, ένα συλλογικό πρόσωπο, Γυναίκα, Μητέρα κι Αδελφή. Δεν έχει εθνικότητα. Είναι η Γερμανίδα μάνα του Αμβούργου, η τραγική Ελληνίδα της απελευθέρωσης, “οι μάνες πάνω από τις καμένες στέγες”, οι νέοι της Αμερικής του ’60, της Χιλής, της Αργεντινής και ο “λυγμός στα χείλια των εφήβων” σε διαρκή εξέγερση και αγρύπνια της Ελλάδας και όλου του Κόσμου.
Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, καθημερινά 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Η τιμή εισιτηρίου είναι 20 ευρώ και 10ευρώ για τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου